IT БИЗНЕСТЕХНОЛОГИИ

Трансформацията на OnlyFans – мисията възможна

Социалната мрежа OnlyFans в онлайн средите е почти синоним за еротично съдържание и най-легалната платформа за монетизацията на такова. Компанията направи рязък завой в своето развитие и обяви през август 2021 г., че планира да забрани разпространението на такива материали. Целта е да се пренесе фокуса върху нормално и морално съдържание, от което създателите да могат да печелят от своите фенове.

За доста хора, това означава, че OnlyFans прави рискован ход, с който да унищожи на практика своя основен източник на приходи и да фалира. Ако погледнем кратката, но сравнително интересна история на компанията, лутането между споделянето на еротични и нормални материали е част от нея. Тя е създадена с цел известни или полу-известни личности да могат да предлагат ексклузивно и временно съдържание за своите фенове. Трансформацията ѝ към социална мрежа от „еротични камери“ беше направена преди няколко години преди платформата да набере известност.

Последното решение на OnlyFans повдигат няколко въпроса. Дали то ще съсипе компанията финансово, дали тя ще може да изчисти имиджа си на „порно сайт“, както и дали ще привлече потребители, които да могат да генерират достатъчно пари.

Уж невинното начало

vlogger-camera-rode

Социалната мрежа стартира сравнително наскоро – преди около пет години. Тя е пусната през ноември 2016 г. от британеца Тимъти Стоукли. Като позволява на различни артисти да създават съдържание, което да предлагат срещу месечен абонамент или еднократна такса на своите фенове.

Идеята е да се копира успеха на Twitter и Instagram, но да се позволи на най-харесваните потребители директно и лесно да монетизират, това което постват на своите последователи. Абонаментните такси варират между 5 и 50 долара на месец. Бизнес моделът е сравнително прост. Създателите взимат 80% от сумите, а OnlyFans удържа комисионна от 20%.

Това уж невинно начало продължава не повече от година и половина. През 2018 г. Лео Радвински – американец с украински произход купува мажоритарния дял от 75% в OnlyFans. Той е основател на MyFreeCams – една от най-големите платформи за секс камери в света. Този бизнес е на ръба на закона в редица държави, като позволява на различни порно звезди (професионално и любители) да получават пари ако излъчват на живо.

Самите основатели на OnlyFans също имат индиректна връзка с еротичния бизнес. Стоукли основава през 2011 г. сайтът за фетиши GlamWorship.com, като смята, че има бизнес ниша, която не е развита. Две години по-късно стартира Customs4U – сайт, който помага на потребителите да пазаруват директно съдържание от порно артисти. OnlyFans позволява това, но по по-елегантен и модерен начин, както и създава опция да обхване по-широка публика.

Пътят към славата

lacey-clarie-onlyfans

След като платформата става част от медийната порно империя на Радвински, тя доста бързо си завоюва славата като сайт с еротично съдържание. В рамките на година, тя дава поле за изява на редица… изгряващи популярни личности. Ползват се различни методи за прехвърляне на трафик – в Twitch, YouTube, Instagram и други се пускат провокативни, но спазващи правилата снимки и видеа с линкове към OnlyFans за „по-пикантните“. Подходът работи безотказно, но някои от изброените платформи започнаха да наказват при наличието на подобни връзки.

Интересна е формулата за успеха и защо обикновените потребители предпочитат да плащат в OnlyFans вместо в някой друг от безбройните сайтове с подобно съдържание. Това е директният и личен контакт. За да си успешен създател в платформата ти трябва да общуваш максимално пряко със своите фенове. Сайтът изгражда система за комуникация, която насърчава пряката връзка между потребители и „звезди“. Немалка част от първите са в OnlyFans, заради порно съдържанието, което споделят вторите. Разликата в другите платформи е, че тук феновете не са просто част от статистика с абонати, а получават директно отношение от създателите.

През 2020 г. излязоха няколко материала, в които се разкриват подробности за успеха на звездите в OnlyFans. За да си успешен комуникацията с феновете е задължителна. Някои дори просто предпочитат само да контактуват с тях, вместо да получават еротично съдържание. Платформата предоставя освен възможност за монетизирането на материалите, но и за скъсяването на дистанцията. В голяма степен се получава така, че ако искаш абонатите ти да плащат ти трябва да си говориш с тях.

Пандемията промени всичко

cardi-b-onlyfans

Коронавирус пандемията промени всичко за OnlyFans. Затварянето на хората по домовете навреди на обикновените артисти и звезди, които не могат да осъществяват своите концерти, турнета, участия и др. Някои от тях забелязват OnlyFans, но поглеждат на платформата не като порно такава, а като възможност за монетизация на тяхното си нормално съдържание.

С което през 2020 г. редица големи имена започват да експериментират с нея. През март певицата Megan Thee Stalion пуска ексклузивен ремикс в OnlyFans на своя песен, в която участва и мегазвездата Beyonce. Трафикът на социалната мрежа скача с 15%, потребителите се увеличават до 3.5 млн. Няколко риалити звезди от САЩ също бързо откриват потенциала на платформата. През август певицата Cardi B също се присъединява към OnlyFans с обещанието, че няма да пуска материали с неприлично съдържание.

Нашествието на подобни личности започва да „яде от хляба“ на доскорошните звезди на платформата. Особено от тези, които са я ползвали за споделяне на еротично съдържание. Влизането на големите звезди може да ги постави в сянка и съответно да измести фокуса от тях. Истинският проблем е, че самата платформа започва да се обръща срещу тях.

Трансформацията на OnlyFans

onlyfans-scratching-old

OnlyFans обяви рязка промяна на своите правила за ползване през август, с които забранява публикуването на еротично или порнографско съдържание. Те влизат в сила от октомври и най-вероятно ще отрежат създателите на такива материали. Навлизането на големите звезди ще ги направи невидими за масата потребители. Крайният резултат е, че всички, които са натрупали пари и слава през порнографския период на OnlyFans най-вероятно ще ги загубят почти светкавично.

От тях идва и теорията, че платформата ще фалира, ако забрани това съдържание. Те биха били прави, ако големите звезди не бяха се присъединили към нея през последната една година. Но освен това има и още един ключов фактор. През юни 2021 г. се появи неофициална информация, че OnlyFans подготвя излизане на борсата. Пазарната ѝ оценка може да надмине 1 млрд. долара.

Но по-важното е друго – едно първично-публично предлагане (IPO) ще промени всичко в компанията. Което е и най-вероятно в основата на промените в условията за ползване на OnlyFans, както и целия ѝ фокус. На първо място, банките, които ще консултират потенциално IPO ще настояват платформата да спре да толерира порнографско съдържание. Което вече се случва.

При финализиране на борсовия дебют има голям шанс противоречивия мажоритарен акционер Лео Радвински да бъде заменен частично или напълно с нови инвеститори. Те ще засилят натиска да се смени имиджа и фокуса на OnlyFans и реално ще затворят кръга.

Картовите компании в настъпление

mastercard-cards

Друг ключов факто се оказват картовите компании, като Visa, Mastercard и тези за онлайн разплащания PayPal и Stripe. Изброените финансови институции започват да затягат правилата за одобрение на трансакциите, които могат да обработват. Промените в техните условия се случват в рамките на първата половина на 2021 г. Така, сексуалното съдържание попада в черен списък, който реално все по-трудно ще може да се монетизира.

Това е основната и директна причина за промяната на условията на OnlyFans, но както виждаме, тя е консистентна и с останалите фактори, като потенциално IPO и промяна на имиджа. Последното е факт от месеци и предхожда действията на картовите компании. Затова, те по-скоро ускоряват ударът на OnlyFans по доскорошните си звезди и еротично съдържание, отколкото са основната причина за него.

Има ли бъдеще обновената социална мрежа

How-to-make-money-on-OnlyFans

Първоизточникът на цялата тази идея, най-вероятно е нашествието на големите звезди в OnlyFans през 2020 г. Те допринасят за значителна част от ръста на оборота на компанията, които нарастват с около 100% до 2 млрд. долара. Това означава чисти приходи от около 400 млн. долара.

Спирането на порнографското съдържание определено ще доведе до отлив на определени потребители и съответно на постъпления. Едно IPO обаче ще осигури допълнителен финансов ресурс, с който да се компенсира подобен средносрочен спад. С което бъдещето на OnlyFans ще изглежда осигурено и светло.

Най-големият проблем, с който ще се сблъска компанията е дали ще може да смени имиджа си. OnlyFans се превърна в нарицателно за легални „секс камери“ в интернет пространството. Дори преди потенциално IPO, компанията ще трябва да положи много усилия, за да покаже, че е наистина за феновете на личностите, като такива, а не за почитателите на порнографско съдържание. Процесът е започнат с пълен ребрандинг на компанията, както и изцяло фокус към инфлуенсъри и създаване на нормално съдържание. Което ще бъде по-важният фактор за бъдещия успех на OnlyFans.

Свързани статии

Back to top button