PLAYНОВИНИ

Nintendo обновява своята конзола Switch с OLED екран

Докато Sony и Microsoft извадиха в края на 2020 г. своите конзоли от ново поколение, третият производител Nintendo предпочете да мине по утъпкания път. Японският гигант вместо изцяло ново устройство представи обновена версия на своя Switch, като му добавя OLED екран. Хибридът между преносима и традиционна конзола не предоставя нов дизайн, но ъпгрейдва някои ключови възможности и функционалности.

Nintendo досега не спазва цикъла на своите два конкурента, като пуска новото си поколение устройства в различно време. Поради това, сега е ред на техническото обновяването на Switch – процес, през който старите Xbox One и PlayStation 4 вече преминаха. Новата конзола на японския гигант ще излезе на пазара чак през октомври тази година.

Новият екран

nintendo-switch-oled-kv

Основната промяна при Nintendo Switch OLED е екранът. В комплекта вече е включен 7-инчов OLED дисплей. Той е по-голям и вече не е LCD спрямо досегашните модели. Недостатъкът е, че той не поддържа висока разделителна способност – тя е само 1 080×720.

Nintendo Switch OLED е мултифункционална конзола. Тя се състои от няколко модула – централен, два контролера и стойка. Когато се сложи основният и се закачат отстрани контролерите се трансформира в преносима конзола. Ако се свърже с телевизор или монитор, се ползва стойката и така тя става като своите именити конкуренти Xbox и PlayStation. Тогава контролерите се свързват с междинен модул и ръкохватка, за да се превърне в пълноценен такъв за голяма конзола. В този режим разделителната способност също така може да се качи до 1 920×1 080.

oled-model-photo-03

Последният режим е таблетен. При него, централният модул се оставя отделен, докато двата контролера може да се ползват отделно от играчите. При Nintendo Switch OLED е добавена вградена стойка, която е популярна в някои таблети и лаптоп хибриди 2в1. Така можете да го оставите на маса, бюро или друга равно повърхност. Друга добавка е увеличението на вътрешната памет на 64GB, което не е внушително, на фона на конкурентите си от Microsoft и Sony.

Поколение назад

Switch-Games-Physical-Releases

С новия Nintendo Switch OLED, японският гигант обаче остава поколение зад своите конкуренти. Първоначалните слухове бяха, че обновената конзола ще включва 4K резолюция при свързване с телевизор. Това не е било предприето най-вероятно поради факта, че в момента Nintendo не предлага за Switch съдържание в такъв формат. Японската компания сега може да използва наличните игри, без да трябва да ги преправя.

За по-претенциозните геймъри това може да се окаже проблем и те да се откажат от покупка. Nintendo Switch OLED ще трябва да бъде основната конзола на компанията поне още една-две, ако не и повече години. Едва след това, японският гигант ще пусне своето ново поколение гейм устройство.

oled-model-photo-05

Nintendo има зад себе си четири фактора. Първият е недостигът на чипове, който забави доставките и на конзолите от ново поколение. Огромният интерес към PlayStation 5 на Sony например, прави така, че е истинска надпревара, когато има налични бройки. Xbox Series X и S също дебютира с по-бавно темпо в различните региони, поради тази причина.

Вторият фактор е цената. Nintendo Switch OLED ще струва 350 долара срещу 500 долара за PlayStation 5 и Xbox Series X (300 долара за достъпната Series S). Третият е модулността и фактът, че конзолата на японците може да се ползва и като портативна. Четвърти е специфичният каталог от игри, с който разполага Nintendo и големия брой фенове на франчайзи, като Super Mario, Zelda и други.

Свързани статии

Back to top button