IT БИЗНЕСНОВИНИ

Melexis ще добави 160 нови специалисти до края на 2022 г.

Инженерната компания Melexis обяви, че ще добави 160 нови служители до края на 2022 г. Те ще запълнят новата сграда за производство и развойна дейност, която дружеството ще открие през септември тази година. По този начин в България продължава развитието на IT и технологични дейности и привличането на подобен тип инвестиции. Самата Melexis ще разполага с над 600 служители в рамките на следващата година и половина.

Откриването на новата сграда в София е ключова част от стратегията за растеж на Melexis. Компанията е сред водещите производители на чипове и микроелектронни решения, като сензори, интегрални схеми и други. Основната индустрия, която се обслужва е автомобилната, но преминаването към по-висока автоматизация на всеки елемент от нашето ежедневие, прави търсенето на подобен тип електронника в концепции, като умни градове, домове и производство.

Инвестицията на белгийската фирма

melexis-investment

Новата сграда се изгражда от няколко години и цялостната инвестиция беше потвърдена, че ще бъде 75 млн. евро. Тя включва освен строителните и монтажни дейности, оборудването, но и наемането на допълнителни служители. Сумата беше обявена още през септември 2019 г. от Франсоаз Шомбар – съосновател и главен изпълнителен директор на Melexis в ексклузивно интервю за TechTrends по това време.

Тогава, тя не уточни броя на служителите, които компанията планира да наеме. В новината от понеделник, става ясно, че това ще търсят 160 души с разнообразни специалности, като оператори и инженери за производствената част. Както и още по-високо квалифицирани кадри в развойната част. Melexis и в момента разполага с хора, които работят в посока проектиране на нови микроелектронни решения.

Новата сграда е разположена непосредствено до настоящата такава на компанията в София. Тя обаче ще утрои разгънатата площ от 7 500 м2 до 22 500 м2. От Melexis обявиха, че причината да разширят и инвестират толкова в България се дължи на наличието на добри специалисти и подходящи икономически условия.


Nicolas Simonne Quote„София е център за технологични иновации с достъпни офиси и много добра IT инфраструктура, като инвестицията ни тук доказва, че плановете ни за развитие в страната с дългосрочни“ Никола Симон, Melexis


„София е център за технологични иновации с достъпни офиси и много добра IT инфраструктура“, коментира Никола Симон, вицепрезидент в развойната дейност и качество на продуктите на Melexis. „Инвестицията ни тук доказва, че плановете ни за развитие в страната с дългосрочни“, допълни той.

За недостига на чипове

melexis-production

Глобалната обстановка в производството и доставката на чипове подпомага развитието на Melexis. Недостига на подобен тип компоненти, почти парализира автомобилната индустрия през миналата година. Големите играчи, като тайванския TSMC намаляват поръчките за по-ниските класове чипове, за да могат да изпълнят поръчките за по-сложните процесори, които носят и повече пари. Темата за недостига на чипове е дотса по-интересна и дълбока, която продължава всъщност отпреди пандемията и ще разгледаме в следващ задълбочен анализ.

Това предоставя на Melexis златна възможност да се опита да запълни този вакуум, образуван от повишено търсене и намалено предлагане. Затова, компанията обяви ръст на приходите от 4% през 2020 г. до 507.5 млн. евро и 15% ръст на нетната печалба до 69.2 млн. евро. Очакванията за новата 2021 г. са дори още по-оптимистични – с ръст на продажбите между 15% и 20%, както и на оперативната печалба от 19%.

Свързани статии

Back to top button