ТЕХНОЛОГИИ

Android 12 и готвения пълен редизайн

Когато смартфон войните бяха в разгара си, Стив Джобс беше обявил, че „Apple трябва да унищожи с ядрен удар Android“, а Nokia се луташе между миналото и далечното бъдеще. Още тогава операционната система на Google ме грабна със своята възможност за персонализация. Силата да можеш да променяш почти всичко в изгледа на смартфона си, беше достатъчно голяма, за да ме убеди и първият ми умен телефон беше базиран на Android.

След което реших да мина на Nokia и Windows Phone, поради иновациите, които предлагаха финландците и сравнително леката платформа на Microsoft. Това начинание завърши също толкова трагично, колкото и опитите на BlackBerry да от бизнес телефоните в смартфоните. С което се върнах към Android. До последната година, платформата на Google предлагаше най-добрата комбинация между персонализация и функционалност. Samsung, Sony, OnePlus, Huawei, Xiaomi и останалите, само надграждат тези възможности.

Реална промяна в дизайна през последното десетилетие няма, като най-голямото беше тъмния режим. Apple успя не само да изпревари Google в имплементирането му, но и от последната година въведе уиджетите – последната огромна диференциация между двете платформи. Android беше задължен да отвърне на удара. И това ще стане с най-новата 12 версия, която носи прякора Snow Cone. Тя предлага пълен редизайн и възможности за персонализация. От няколко дни втората версия на бетата на Android 12 е налична за някои устройства, като собствените Pixel на Google. Като първите впечатления са повече от позитивни.

Цветна тема според фона

Различните производители са се заигравали с добавянето на цветове за менюто и акценти, но те винаги са строго определни и много ограничени. Android 12 внася възможността смартфонът сам да извлече основната цветна палитра от фоновия тапет, който самия потребител е избрал. На базата на него да се определят и акцентиращите цветове, които да се използват.

Това е ултимативната опция за персонализация, като зависи изцяло доста от избора на тапет от самия потребител. Недостатък за момента е, че тази функция засега не може да се изключи, но могат цветовете да се променят ръчно при желание. Самата палитра разчита на пастелни тонове вместо на ярки, което също може да не се хареса на всеки потребител.

Заключващ екран и анимации

Заключващият екран, който се активира при включване на смартфона преди да се отключи, в Android 12 предлага нови анимации и елементи за добавяне. Най-голямата промяна тук е в добавянето на значително по-голям часовник. Той се появява след като се изчистят всички известия.

Последните включват една малка, но доста важна добавка – възможността да се проследи историята им. Дори да махнете някое известие, вече в менюто при тях е добавена възможност да се види списъка с всичките до момента. Това е много полезна функция, ако без да искате изчистите такова, което може да ви е било полезно.

Новото поколение уиджети

Уиджетите в Android са една от запазените марки на платформата, които ги отличаваха години наред. До миналата година, когато Apple ги интегрира в своето обновление на iOS. При това ги имплементира с една идея по-добре – като им предложи типичния за „ябълковия“ гигант изчистен и елегантен дизайн. Така след повече от 10 години, Google трябва да ги преоткрие, за да запази лидерската си позиция.

Интернет компанията го прави по типичния за платформата начин – като дава повече избор. В Android 12 потребителите могат да задават различна форма на уиджитите и иконите. Целта е да се постигне по-красиво и хомогенно решение.

Преработено в сходен стил е и менюто за бърз достъп в горния край на екрана. Иконите за различните функции могат да се представят като по-големи правоъгълници. Целта е да показват повече информация, но така се намалява и броя на настройките, които ще виждате с един скрол.

Дребни промени и големи оптимизации

Android_12_Keyword

В Android 12 има редица дребни промени. Например при задържане на бутона за включване се включва Google Assistant. Засега това е тествано само на Pixel, ще бъде интересно как е имплементирано в устройства на други производители.

Друга добавки са два нови жеста за управление без бутони за меню. Първият е при скролване надолу в началния екран или в някои приложения. Чрез него се „дърпа“ екрана към долната част на смартфона, което позволява много по-лесна работа с една ръка. Вторият жест е свързан основно за Pixel устройства и позволява да се сложи функция при двойно натискане на сензора за пръстови отпечатъци в задната част на устройството.

Google прави голяма промяна в оптимизирането на Android 12. Подобрена е скоростта на работа, като ефективността се вдига с между 15% и 22%. Особено при фоновите процеси. Друго подобрение е в стремежа на интернет гиганта да предоставя по-малки ъпдейти със сигурността директно в Play Store. Това трябва да повиши, поне на теория, скоростта на обновяване на различните устройства.

Android 12 обещава да внесе най-голямата дизайнерска промяна в платформата от десетилетия. Дори тъмния режим не прави толкова радикални промени. Как ще действат те ще разберем есента, когато започне постепенното обновление към новата версия на най-популярната мобилна операционна система.

Свързани статии

Back to top button