НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Apple засилва интеграцията между своите устройства

Apple продължава тенденцията за все по-тясна интеграция и работа между своите различни потребителски устройства. На своята годишна конференция за разработчици WWDC 2021, технологичният гигант представи новостите в софтуера на своите компютри, таблети, умни часовници и смартфони. Другият важен елемент от нея е все по-силното използване на изкуствен интелект (AI) за автоматизация и за по-интелигентни решения.

Промените обхващат основните платформи на компанията – мобилната iOS, таблетната iPadOS, операционната система MacOS за нейните компютри и WatchOS за умните часовници. Традиционно, Apple предоставя и някои улеснения за разработчиците на приложения и софтуер – било то в писането на код или интеграцията на нови методи за монетизация в AppStore.

Някои от промените са в посока, да поставят компанията наравно с конкуренцията. Други са „залъгалки“ за обикновения потребител, а трети са леко странни – като например специализирани shortcuts за устройствата. Версията за разработчици на платформите ще е налична от тази седмица, а към края на годината – за масовите потребители.

Факт е, че не малко от новостите, всъщност са вече налични услуги на Google. Което показва, че Apple се опитва да конкурира интернет гиганта все по-силно на негова територия – на облачните приложения.

iPad като втори екран на Mac

Apple_macos-monterey_connectivity

Споменатата по-силна интеграция между устройствата се изразява във възможността таблетите iPad да се свържат като пълноценни продължения на компютрите Mac на Apple. Това е възможно в промените, най-вече в новия MacOS Monterey. Чрез функцията за Connectivity, можете да контролирате, чрез тракпада/мишката и клавитурата едновременно екрана на вашия лаптоп или компютър, но и на вързания към него таблет.

Като потребителят може да прехвърля курсора си от единия дисплей към другия. Както и да прави същото със съдържанието. За потребителите на Windows, това е все едно да свържат към компютъра си два монитора. Разликата е, че в случая с Apple имате два леко различни интерфейса – единият таблетен/мобилен, а другия настолен. Принципът е абсолютно същия.

Ключовото е, че взаимовръзката между отделните устройства на Apple започва да става все по-силна. Тенденцията може да изпълни амбициите на Microsoft от близо десетилетие да изгради единна операционна система за всички устройства. Apple има едно предимство – разполага с добра и успешна палитра от устройства, докато гигантът от Сиатъл няма смартфони и решения за тях.

MacOS Monterey включва още добавянето на shortcut-и – кратки пътища към определени функции, програми или възможности. За потребителите на Windows знаем как звучи това, но все пак… Другите промени са сходни с тези при iOS с услуги, като приложението за видеоконферентни разговори FaceTime и др.

AI на помощ

Apple_iPhone12Pro-iOS15

Apple започва също така да разчита доста силно на изкуствен интелект (AI) за определени решения. Най-удобната функция е Live Text – позволява да се разпознава текст от снимки и той да се трансформира в дигитален такъв. Това може да стане, както при налична картинка, така и при снимане на записки от бяла дъска например. Последната е полезна, защото е вградена в софтуера на камерата на мобилните устройства на Apple.

Има редица такива приложения, както за iOS, така и за Android, но въпросът е колко прецизно работи решението на „ябълковия“ гигант. При демонстрацията работи безупречно, но вес пак тя се прави в доста силно контролирана среда.

Други полезни AI интеграции, са при решенията за изработване на мобилни приложения. В новият iPadOS, притежателите на таблети ще могат да правят такива апове и да ги пускат в AppStore. Интелигентната функция тук е възможността на системата да дава предложения за написания код. Ако тръгнете да пишете дадена дума, излиза „подсказка“ и се предлагат възможности. Като при търсачката на Google или при писането на текст в някои мобилни чат приложения в iOS и Android.

iOS 15 – FaceTime лифтинг и нов рунд с Google

Apple-iPhone12Pro-iOS15-FaceTime

Тазгодишната версия на iOS 15 ще бъде доста постна откъм кардинални промени. Основните са в посока на обновяването на приложението за видеоконферентни разговори на Apple – FaceTime. То получава различни функции, които да го направят конкурентноспособно на Zoom или Microsoft Teams. Сред новите функции са интелигентно аудио – в което може да се определя дали да се филтрира страничния шум или да се засили. Замъгляване на фона зад потребителя в портретен режим и др.

Apple_macos-Devices_maps

По-интересна е тенденцията за доста силно навлизане на Apple в домейна на Google. Гигантът от Купертино в момента преоткрива ключови услуги на интернет компанията, като Google Earth, Google Translate и др. Първото става чрез Apple Maps, които вече наподобяват доста една от първите подобни онлайн услуги. С дигитална карта на Земята и доста детайлни сгради и възможности. Дали ще работят по същия начин при обявяването на Apple Maps (тоест трагично – бел. ред.) ще видим през следващите месеци. Факт е, че компанията вложи много усилия и пари да поправи грешката си от далечната вече 2012 г.

Свързани статии

Back to top button