НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Apple на крилете на 5G и iPhone продажбите

Apple има навика за обявява „рекордни“ резултати, а когато не са такива са само „невероятни“. Технологичният гигант неслучайно е една от най-скъпите марки и компании в света, именно защото знае как да представя нещата на обикновения човек. Дори когато става дума за финансовото си представяне. Понякога, Apple отчита такива резултати, че си заслужава тези суперлативи. Първото тримесечие на 2021 г. е такъв случай.

„Ябълковата“ компания отчете много силен период, в който продажбите на iPhone 12 изстреляха почти всички показатели. Това се дължи до голяма степен на факта, че това е първият модел с поддръжка на 5G мрежи, което в комбинация с тяхното развитие на големите пазар изстреля интереса към смартфона на Apple. Което повдига един стар проблем за компанията от Купертино – тя затвърждава своята зависимост от продажбите на iPhone.

Опитите ѝ да диверсифицира бизнеса си все още не дават достатъчно големи плодове. Услугите все още са малък дял, макар и растящ постепенно, има интерес към останалите устройства, който обаче е продиктуван донякъде от пандемията. Казано по-накратко – успехът на Apple все още е в ръцете на iPhone.

Очакван растеж

apple_iphone-12

Технологичният гигант обяви ръст на приходите от 54% до 89.6 млрд. долара за първото тримесечие на 2021 г. Нетната печалба се удвоява от 11.2 млрд. долара на 23.6 млрд. долара. Резултатите бяха очаквани до голяма степен от контекста на състоянието на компанията през същия период миналата и по-миналата година. През 2020 г. Apple отчете анемичен ръст от 1%, а през 2019 г. имаше дори спад, което свали базата.

Очаквано при разбивката по пера, основният двигател на растежа са смартфоните iPhone. Те допринасят с 19 млрд. долара от допълнителните приходи през периода като се увеличават от 28.9 на 47.9 млрд. долара. Както вече споменахме, резултатът отговаря на прогнозите, че Apple ще има силни продажби на своите смартфони, след като през октомври пуснаха своите първи 5G модели.

smartphone-revenues-q1-2021

Успехът на iPhone 12 е ясно видим и при приходите, които производителите в сегмента са отчели. Apple е лидер през първото тримесечие, като делът ѝ се увеличава от 34% на 42% от световните постъпления от смартфони. Това показват данните от изследователската фирма Counterpoint Research за първото тримесечие на 2021 г. Което поставят технологичния гигант като лидер на този пазар по отношение на приходите.

Ситуацията е положителна при останалите сегменти, но при тях имаме доста по-умерени темпове. От една страна и защото самите бази, от които стъпват са доста ниски. Постъпленията от компютрите Mac нарастват със скромните 3.7 млрд. долара до 9.1 млрд. долара. Идентичен е темпът на таблетите iPad, които достигат 7.8 млрд. долара.

Услугите отново в сянка

apple-tv-Plus-watch

Приходите от услуги също отчитат ръст от 3.5 млрд. долара до 16.9 млрд. долара. Те са три пъти по-малко от продажбите, които предоставят iPhone през същия период. Това не е добър показател за момента, предвид факта, че именно това перо се очаква в дългосрочен план да диверсифицира бизнеса на Apple. Технологичният гигант продължава да пуска различни нови джаджи и да инвестира в оригинално съдържание за своята стрийминг услуга. Но този тип приходи имат още дълъг път докато могат да се конкурират с основния бизнес на компанията.

Те са напълно засенчени като резултати от продажбите на iPhone 12. Смартфон бизнесът продължава да е основния източник на растеж за компанията. Неговата важност се подкрепя и от времето на слабите периоди на Apple. Когато компанията обяви първите по-сериозни спадове през 2019 г. те се дължаха именно на слабите продажби на iPhone, водени от високите цени и търговската война между САЩ и Китай.

Смартфоните през първото тримесечие на 2020 г. се реализират добре в почти всички географски зони. Най-силни продажбите са там където има вече разгърнати 5G мрежи, като САЩ и Китай. В Европа има ръст от близо 50% на приходите от 14.2 на 22.2 млрд. долара, но те може и да продължат при пускането на повече подобни услуги в региона. Което вече става факт през тази година.

Свързани статии

Back to top button