НОВИНИ

Серията смартфони OnePlus 9 дебютират заедно с умния часовник OnePlus Watch

Брандът OnePlus представи дългоочакваната си серия флагмани, които са и първите устройства, които се възползват от новото партньорство с шведския производител на фотографски продукти Hasselblad. Тя включва два модела – OnePlus 9 и OnePlus 9 Pro. Съвместната работа с Hasselblad е ключова за новите смартфони, като цели да повиши рязко качеството на камерите, които досега се смятаха за сравнително компромисни.

Към тях добавяме и първия умен часовник OnePlus Watch. С това обогатено портфолио, популярния бранд на Oppo навлиза доста силно във високия клас, както и изгражда собствена екосистема от мобилни устройства. Подобно на Huawei, Samsung и Apple.

Комбинацията от мощен хардуер, партньорство с установено име във фотографията и навлизане в умните часовници, поставя OnePlus сред пълноценните производители на мобилни устройства.

Базовият OnePlus 9

OnePlus-9-stats

Брандът запазва две тенденции от миналата година – да се позиционира в ценовата категория над 1 400 лева и да предложи два модела, които лесно да се различават от потребителите. Първият е базовия OnePlus 9, който умело лаврира в диапазона на достъпните флагмани. Той разполага с 6.55-инчов AMOLED екран със 120Hz честота на опресняване.

Акцентите за цялата серия са двете големи камери на Hasselblad. Първата е 48MP основна, а втората е 50MP широкоъгълна. OnePlus твърди, че благодарение на софтуерните и хардуерни подобрения представя много повече детайли и цветове спрямо iPhone 12, например.

Технологиите на Hasselblad са няколко тук. Първата е в интеграцията на специални лещи, които намаляват деформациите на кадрите и отраженията в тях. Втората е софтуера за обработка на изображенията. Включително е добавен професионален режим, в който потребителите да задават сами параметрите на снимане и след това да получават работни RAW файлове, които да обработят след това.

OnePlus 9

Базовият OnePlus 9 разчита на последния флагман процесори на Qualcomm – Snapdragon 888 с 5nm архитектура и 5G свързаност. От компанията твърдят, че новото охлаждане на системата позволява да се поддържат температури с до 2% по-ниски спрямо конкурентите при сходни натоварвания.

Батерията е 4 500 mAh и включва скоростното 65W бързо зареждане, което OnePlus въведоха с последния си Nord модел. Поради тази причина, в комплекта трябва да е включено и зарядно, което да го поддържа. Чрез него се постигат резултати от 29 минути за 100% заряд.

OnePlus 9 идва в няколко конфигурации, които зависят основно от оперативната RAM памер и мястото съхранение. Вариантите за първите са 8GB и 16GB от популярната напоследък LPDDR5 и за второто – 128GB или 256GB по стандарт UFS 3.1. Началната, препоръчителна цена за България на свободна продажба е 1 459 лева.

Флагманът OnePlus 9 Pro

OnePlus-9-Pro-stats

OnePlus 9 Pro не поставя никакви компромиси, поне на хартия, за разлика от базовата версия. Екранът е по-голям – 6.7-инчов AMOLED, със 120Hz честота на опресняване. Освен размера, при него имаме две допълнителни екстри. Първата е, че той е извит, което е характерна черта за повечето премиум флагмани.

Втората, по-интересна е използването на технологията LTPO, която добавя слой в панела чрез който се понижава температурата на екрана и се позволява да се превключва честотата на опресняване от 1Hz до 120Hz. Кумулативно, така се постига по-голяма издръжливост на батерията, а LTPO доскоро беше повече характерна за умните часовници на Apple.

ОnePlus 9 Pro разполага със същия комплект големи камери на Hasselblad, но разполага и с трета телефото такава. Тя е 8MP и позволява 3.3-кратно оптично увеличение. Не е перископна, каквито използват най-премиум моделите на Samsung и Huawei, но е задължителен елемент във високия клас смартфони.

OnePlus 9 PRO

До голяма степен, хардуерът на OnePlus 9 Pro е сходен с този на базовия модел. Чипсетът е Snapdragon 888, опциите за RAM и място за съхранение са същите. Батерията и скоростното зареждане се запазват. Малка и ключова разлика е, че OnePlus 9 Pro разполага с по-висока степен за водо и прахо-устойчивост. Той разполага и с по-бързо безжично зареждане 50W срещу 15W спрямо базовата версия.

Цената за новия флагман на OnePlus започва от 1 799 лева. Като и двете устройства ще са налични скоро на българския пазар през веригата магазини „Технополис“ или операторите „А1 България“ и „Теленор“.

Дебютантът OnePlus Watch

oneplus-watch

Ако визията и техническите възможности на серията OnePlus 9 бяха известни, поради различните неофициални източници от седмици, то новият умен часовник беше приятната изненада. И за него имаше неофициална информация, но определено OnePlus Watch ще разнобрази малко пазара, който в момента се доминира основно от Apple, а Huawei, Xiaomi и Samsung се опитват да поддържат темпо.

OnePlus Watch разполага с повечето възможности за един умен часовник. Приложения, приемане на разговори, следена на основни биометрични показатели, като един от които е сатурацията на кислород в кръвта. Разполага с елегантен и изчистен дизайн. Като базовата версия ще струва 159 евро или около 320 лева. Засега, няма информация кога и дали ще бъде продаван в България. OnePlus Watch ще получи и специална версия с кобалтово тяло, но за него още няма цени.

Пълният запис от представянето на OnePlus 9:

Свързани статии

Back to top button