НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

DJI FPV е сред първите хибридни дронове

Потребителските дронове набират все по-голяма популярност. Дотолкова, че вече се обособяват няколко подкатегории. Нормални потребителски, които се ползват за снимки и разглеждане на местности и бързите състезателни устройства.

Някъде между тях са тези, които предоставят летене от първо лице – First Person View или FPV. Китайският лидер в потребителския сегмент DJI демонстрира първия хибриден дрон, който съчетава всички изброени качества в една машина.Това е DJI FPV. Дронът комбинира бързината на състезателните безпилотници, с лесната употреба и интегрираната камера на потребителските модели.

Възможности

dji-fpv-black-kv

Първата техническа особеност на DJI FPV е, че разполага с мощни мотори, които му позволяват не само да развива максимална скорост от 140 км/ч, но и да спира изключително бързо. Преминаването от 100 км/ч движение до пълно зависване става в рамките само на 2 секунди. Дронът разполага с три режима на работа.

Нормалният е предназначен за нови пилоти, които се учат да го управляват. При него, зависването е автоматично, както е включена и системата за засичане на препятствия. Ръчният режим на управление прехвърля цялата отговорност и пълния контрол на дрона на потребителя. При него системите за безопасност са изключени, както и автоматичното зависване при спиране на безпилотника. Последният режим е спортния. Той комбинира предходните два – позволява да се управлява дрона почти изцяло ръчно, но системите за безопасност работят при определени условия.

DJI FPV разполага с няколко задължителни функции, които са активни независимо кой режим сте избрали. Първите са ръчната спирачка и зависване, като двете могат да се активират по всяко време с натискането на бутон от контролера. Втората функция е автоматичното връщане на дрона от началната точка при загуба на връзка с пилота (т.нар. Return to Home). Последната е интегрираният ADB-S приемник, който предупреждава намиращите се в близост самолети или хеликоптери за присъствието на дрона.

Сензорно управление

dji-fpv-goggles-motion-controller

Два аксесоара са ключови за DJI FPV. Първият са очилата за виртуална реалност DJI FPV Goggles V2, които са включени в комплекта. През тях пилотите могат да го управляват от първо лице, като картината им е буквално пред очите. Дронът може да изпраща картина на разстояние до 10 км, като това може да се случи през две честоти. Ако при едната има смущения и системите за предпазване от такива не сработят, се ползва резервната. Скоростта на трансфер на данни е 50 Mbps.

Пилотите ще могат да избират между две възможности за изглед. Стандартният режим е с резолюция 1 440×810 и избор за опресняване от 60 кадъра в секунда и 142 градуса зрително поле или 100 кадъра и 150 градусов ъгъл. При втория режим отново се запазва резолюцията, но се вдигат кадрите до 120, но забавянето на връзката може да достигне 28ms.

Другият ключов аксесоар, който не е включен в комплекта е сензорният контролер. Той наподобява джойстик на самолет и реагира на движението на ръката. Идеята е чрез него да се улесни управлението на дрона, особено в в ръчен или спортен режим. Контролерът се продава отделно и ще струва 199 долара.

Кадри от високо

Новият дрон на DJI разполага с камера с 4K резолюция, която снима с 60 кадъра в секунда или в HD формат (1080p) при 120 кадъра и четирикратно забавяне на картината. Тя е монтирана на физически стабилизатор (гимбал), който се комбинира и с дигитална стабилизация. Всичко това позволява да се получи ясна картина, като от видеоигра, без да има трептения и вибрации в нея.

Цената на DJI FPV е 1 199 долара, като в комплекта са включени дрона, очилата FPV Goggles V2, стандартен контролер, кабели за връзка и батерия. Сензорният контролер споменахме, че се продава отделно за 199 долара. Отделно DJI ще предлага и допълнителен пакет за 299 долара, който включва две резервни батерии и станция за тяхното зареждане.

Свързани статии

Back to top button