PLAYНОВИНИ

Diablo 2: Resurrected e резервният план на Blizzard за поредицата

Diablo 2 се завръща с ремастерирана версия, докато работата по следващото четвърто поколение от поредицата е в процес на разработка. Това е една от най-големите и интересни новини от ежегодната конференция на популярния разработчик Blizzard – Blizzcon. Тази година, тя се проведе в изцяло онлайн формат и беше достъпна безплатно за всички.

Завръщането на Diablo 2 е поредното доказателство, че гейм индустрията все повече поглежда назад, отколкото напред в стремеж за развитие на видеоигрите. Както и нов опит да се монетизира носталгията на геймърите. По време на самата презентация, беше споменато, че Blizzrd прави това с Diablo, както постъпи и със StarCraft. Наистина, може да се направят доста паралели, но има и някои фундаментални разлики, които ще разгледаме по-надолу.

„Завръщане в ада“

diablo-2-resurrected-gameplay

Това е мотото на Diablo 2: Resurrected. Играта заменя 2D визията с изцяло триизмерна такава, но без да променя статичната перспектива, която е характерна за цялата поредица. В техническо отношение, ремастерираната версия ще се опита да се доближи максимално до съвременните стандарти.

Изцяло 3D рендиране, динамично осветление, до 4K резолюция, подобрени анимации и магии и др. Самите клипчета между нивата, чиито високо качество са запазена марка на Blizzard от десетилетия, също са подобрени кадър по кадър, за да паснат като детайли и резолюция.

Идеята е да се запази оригиналният геймплей, който да остане непроменен, но чисто визуално, да може да задоволи по-претенциозните играчи. Ремастерирането ще обхване оригиналната Diablo 2, както и експанжъна Lord of Destruction. Това включва, както нивата от двете игри, така и класовете герои, които можете да изберете, а те са общо седем – амазонка, асасин (убиец), варварин, некромансър, паладин (рицар), друид и магьосник.

Diablo 2: Resurrected ще излезе през 2021 г. не само за PC, но и за почти всички актуални в момента конзоли. Това са Xbox Series X и S, Xbox One, PlayStation 5, PlayStation 4 и Nintendo Switch. Което означава, че заглавието ще може да се играе с контролер. За PC скоро се очаква затворена бета версия, за която по-нетърпеливите играчи могат да се запишат на сайта на Diablo 2.

„План Б“ или запълване на времето

diablo-4

Пускането на Diablo 2: Resurrected идва година след като Blizzard обяви разработването на четвъртата част от популярната поредица. Тя все още няма пускова дата и е доста възможно, ремастерирането на класическия хит да идва като задоволяване на фенските желания до завършването на Diablo 4. По-малко вероятен сценарий е, Diablo 2: Resurrected да играе ролята на застраховка, ако новата игра от поредицата се забави или бъде възприета зле от феновете.

По време на презентацията бяха направени кратки паралели със StarCraft. Най-добрата стратегия в реално време на всички времена беше възстановена в 4K вариант през 2017 г. Това са седем години след излизането на StarCraft 2 и само две след пускането на последният ѝ експанжън Legacy of the Void.

Паралелите с Diablo 2 са малко по-трудни тук. Blizzard пуснаха StarCraft: Remastered с основната цел да си върнат популярността в електронните спортове в Южна Корея. Въпреки появата на втората част, популярността на класиката в страната беше доста силна. Южна Корея продължава да е силен пазар и за двете части, като ходът с Remastered беше доста правилен.

Табуто RTS

starcraft-remastered-logo

Има и друга голяма разлика между ремастерираните версии на Diablo 2 и StarCraft. Blizzard работи активно по създаването на нова игра в първата поредица, но не и такава във втората. Нито при пускането на StarCraft: Remastered, нито в момента.

Може да определим, че целта на Diablo 2: Resurrected е да върне интереса към поредицата, след като третата част така и не събра популярността на своя предшественик. Освен това, Diablo 3 вече е на близо девет години, а от последния експанжън са минали четири години. Предвид традицията на Blizzard да забавят своите нови разработки, може да се очаква, че Diablo 4 няма да се появи поне още година-две. Защо да не се оползотвори това време от феновете и ремастър на Diablo 2 е перфектния начин за това.

От друга страна, няма никаква информация за работата по нова игра във вселената на StarCraft. Неофициални източници твърдят, че една от причините за това е пълното нежелание на висшето ръководство на Activision-Blizzard да инвестира в разработката на стратегии в реално време (RTS). Потенциално, защото те не могат да бъдат лесно пренесени на множество платформи, като конзоли например.

Това обяснява, защо Blizzard не са обявили нов StarCraft, особено предвид факта, че през 2020 г. те сложиха край на поддръжката на двойката. Същото важи и за работа по продължение на WarCraft 3. Ако тези слухове са верни, това е доста лоша новина за феновете на RTS. От друга страна, политиката засега на Blizzard и обявените заглавия, загатват точно това.

Свързани статии

Back to top button