IT БИЗНЕСНОВИНИ

Какви са заплатите в IT сектора в България според Noble Hire

Въпросите за заплатите в IT сектора в България винаги са било много. Колко взима младшия програмист, тестър или мениджър. Обикновено данните, които се намират в общественото пространство са осреднени и рядко включват подробни разбивки. Платформата за набиране на персонал Noble Hire, публикува собствено проучване за това какви са нетните заплати в целия сектор.

Информацията е доста подробна, но има и своите недостатъци. Основният е, че взета на базата на анкета от 3 125 души от IT бранша. Това може да се вземе като статистическа извадка подобна на социологическите агенции, но надали обхваща пълния спектър на сектора. По данни на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), само персоналът зает в разработката е малко под 60 хил. души.

Предимствата на подхода на Noble Hire е, че са публикували много повече информация от тази, която браншовата организация традиционно представя по отношение на заплатите. Като например, разделението по основни специалности, технологии и опит. В следващите редове ще се опитаме да очертаем основните тенденции.

По-високо от очакваното

jar-of-money

Средната нетна месечна заплата в IT сектора според Noble Hire е около 5 250 лева. Това е междинната сума която получават най-ниско платените позиции спрямо най-високоплатените такива. Ако извадим от уравнението висшия мениджмънт, който по принцип е доста ограничен откъм брой хора, тогава средната заплата пада на около 4 250 лева.

Втората сума е по-близка, но все още е доста над изчисленията на БАСКОМ. Според тяхното ежегодно изследване, средната заплата в IT сектора в България за 2020 г. е 3 344 лева. Данните на които се базира изчислението на браншовата организация са доста по-широки – те са от 4 400 компании.

Във всички случаи средната месечна работна заплата в технологичния сегмент е доста над тази за страната. По данни на Националния статистически институт (НСИ), в края на 2020 г. тя е била 1 505 лева. Което прави възнагражденията в IT сектора между два и три пъти над тези за цялата България.

Кой колко взима по специалност

Average-IT-Salary-position

Изследването на Noble Hire е по-интересно в своята подробна разбивка. Платформата задълбочава публикуваните данни, като позволява да се видят какви са средните заплати на различните специалисти – както в йерархия, така и като технологии. Очаквано, висшият мениджмънт взима най-високи възнаграждения. От допитани 34 директори средната сума, която получават на месец е 9 140 лева.

Следващи в йерархията са софтуерните архитекти. Отвъд висшите ръководители, те са най-високоплатените специалисти със средна заплата от 8 230 лева. Доста зад тях като нива са експертите по софтуерна сигурност, които средно взимат на месец по 5 825 лева. Noble Hire обаче е успял да запита само 10 човека, затова може при тях да има разминавания в доста компании, които не са обхванати.

Другите експерти, които надминават средни заплати от 5 000 лева са свързани с управлението на екипи, мениджъри за развитие на продукти и изненадващо – хардуерни инженери. Последните дават като отговори 5 167 лева месечна заплата, но само от 9 души извадка.

Average-IT-Salary-experience

В долния спектър са т.нар. IT рекрутъри, които търсят да наемат специалисти в дадена компания. Средно те взимат по 2 218 лева на месец. Колко взима неопитния кадър сред рекрутърите не се споменава, но долната граница на тези за техническа поддръжка е 1 250 лева.

Сред софтуерните специалисти, тези свързани с операциите за разработка са на върха на веригата с малко под 5 000 лева средна заплата. Следвани от програмистите фокусирани върху мобилни платформи, както и тези по машинно обучение и изкуствен интелект (AI). На дъното на веригата са експертите свързани с обработка на данни, техническа поддръжка и по осигуряване на качеството (QA). Въпреки всичко, последните са декларирали средна заплата от 3 280 лева.

… и по технология

Average-IT-Salary-technology

Когато разгледаме разпределението на възнагражденията по технологии, виждаме няколко зависимости. Първата е, че най-високоплатените специалисти най-вероятно работят с програмни езици, в които има недостиг на експерти. Втората тенденция е потенциалното залязване на някои технологии.

Go е лидер в това отношение – 29 експерта са декларирали средно по 5 216 лева месечно възнаграждение. C++ е втора с 63 души и обявени средно 4 889 лева. Java, .NET и Java Script са технологиите, които може да се каже, че са по-масови, запитаните от Noble Hire специалисти във всяка са над 200 и 300 души, а средната заплата варира в рамките на малко над средната – между 3 900 и 4 000 лева.

В долният край на възнагражденията са SQL и C#. При тях са запитани под 100 души, а възнагражденията са под 3 600 лева.

За локацията и офиса

Average-IT-Salary-locationДруги любопитни тенденции са свързани с това, къде се намират служителите. Например, сред IT експертите на позиция Full Stack са най-високо платени тези, които са в София – със средна заплата от 3 750 лева. Другите големи градове, в които софтуерните компании развиват свои звена са с близо 1 000 лева по-малки месечните суми, които получават. Ако специалистите са в някой от малките градове, то тогава заплатата пада до средно 1 750 лева.

Изследването на Noble Hire показва и друго развитие, за което IT компаниите акцентират от известно време. Наближаването на равнищата на възнаграждение спрямо звена разположени в чужбина. Извън България, родните специалисти по Full Stack получават средно по 4 500 лева.

Модерните технологии позволяват работата по много дейности да се извършва дистанционно и някои стартъпи и малки компании вече не разчитат толкова на собствени офиси. Това повлиява положително на заплатите на експертите. Така Full Stack специалистите, които работят без офис получават средно по 5 500 лева – дори повече, отколкото техните колеги, които са базирани в чужбина.

Пандемията постави под въпрос стигмата, че офисът е задължително място за работа и все повече компании, особено технологичните, обмислят да преструктурират своите служители в по-постоянен дистанционен или смесен режим. Тенденцията за по-високи заплати е интересен аргумент в тази посока.

Свързани статии

Back to top button