РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

SteelSeries Artic 7X: Едни от най-добрите геймърски слушалки

За обикновения човек, запалените геймъри са странна порода. Не защото могат да прекарат часове, дни и седмици в разцъкване само на една игра, но и защото са изкючително претенциозни към всякакъв хардуер свързан с тяхното забавление. Единствените по-тежки случаи са професионалните геймъри, които могат да се откажат да изиграят финала на турнир по електронни спортове, заради това, че мониторите им не поддържат 144Hz (а в бъдеще 240Hz).

Което кара периферията насочена към тези специфични потребители да отговаря на техните конкретни изисквания. Последните може да се различават значително от тези на традиционните в среден и висок клас аксесоари. Затова геймърските слушалки не се фокусират толкова на слушането на музика в движение, колкото да предоставят най-добрия звук за игра и комуникация с играчите. И издръжливост на батерията, когато говорим за безжични такива.

SteelSeries Artic 7X е типичен, но отличен представител точно на тази категория аксесоари. Фокусиран първо към нуждите на геймъра, а след това на традиционния потребител. Което идва с някои много добри предимства и някои леки неудобства, ако сте по малко и от двете.

Класически дизайн с модерни екстри

Steelseries-Artics-7X-4

Слушалките идват с утвърдения за геймърския клас дизайн. Големи и обхващащи цялото ухо те идват в готин черен (или бял) матов цвят. Всяка от тях разполага с достатъчно бутони и контроли за управлението необходими за игра.

В лявата слушалка са поместени сгъваемия микрофон, бутон за заглушаването му, колело за контрол на звука, аудио жаковете и този за зареждане. В дясната са поместени бутонът за включване и изключване и колело за контрол на микрофона при игра с конзола Xbox (при 7P версията – за PlayStation).

Металната рамка е допълнена със специална ски лента, която се наглася според размера на главата на потребителя чрез велкро. Това е доста удобно за продължително носене, като намалява напрежението и не се усеща толкова тежестта на слушалките.

Безжичното свързване и множеството кабели

Steelseries-Artics-7X-2

За безжични слушалки, SteelSeries Artic 7X идват в комплекта с доста кабели. Общо три ако трябва да бъдем точни. Единият, логично е за зареждане, което за съжаление става през Micro USB, тоест батерията може да издържа 24 часа, но зареждането не е от най-бързите. Вторият е за връзка с 3.5 мм аудио жак, било то за компютър или смартфон, ако предпочитате традиционния метод на свързване.

За безжична връзка, SteelSeries Artic 7X не разчита на добрия-стар Bluetooth, а на специална приставка, която се свързва в компютъра, конзолата или смартфона посредством USB Type-C порт. Предимството ѝ е, че разполага с отделен 2.4GHz канал, който позволява пренос на данни с по-малко забавяне. Също така, се избягват потенциалните смущения от други Bluetooth устройства.

Steelseries-Artics-7X-6

Преди панически да оглеждате задната част на геймърското си PC в търсене на USB Type-C порт, ще спомена, че третият кабел е точно преходник от стандартен USB 2/3 към Type-C.

Недостатъкът – ако искате нормална безжична връзка през смартфона си, той трябва задължително да е с USB Type-C и да ползвате приставката към него. Не е най-практичното решение, ако сте фен на Apple ще сте свикнали, просто SteelSeries Artic 7X са създадени с приоритет гейминг и това се забелязва тук.

Звук, глас и батерия

Steelseries-Artics-7X-5

Качеството на звука е перфектно за игри – има добър обем и много ясно различаване на каналите. Определянето откъде идва даден шум е ключов, особено при състезателните шутъри за определянето на местоположението на противника.

Недостатъците са при слушане на музика, басите са малко по-притъпени, като част от проблема се оправя в настройките на SteelSeries Artic 7X. За тях обаче се изисква инсталацията на отделна програма на компанията, което за някои може да бъде леко досадна работа.

Микрофонът също е доста добър за игра, не става за професионални записвания, но не му е това целта. Като цяло съм скептичен относно телескопичните модели и тяхната издръжливост във времето, но този изглежда по-здрав от предходните поколения.

Steelseries-Artics-7X-1

Батерията е приятната изненада. Според SteelSeries тя издържа 24 часа при игра, но при смесено ползване (с паузи, неактивност и др.) можете да ползвате слушалките по няколко дни с едно зареждане. Това се постига с намаляването на консумацията на енергия, когато дори включени, SteelSeries Artic 7X не възпроизвеждат звук. Проблемът идва при зареждането – Micro USB не се слави като технологията с най-бърз пренос на енергия. Малко странно решение, което е продиктувано най-вече от факта, да се държи цената под 350 лева.

Като възможности цена-качество със SteelSeries Artic 7X получавате може би един от най-добрите варианти за гейм слушалки на пазара в момента. С малко леки компромиси можете да ги използвате и като нормални безжични такива за всякака употреба.

SteelSeries Artic 7X

Дизайн - 8.5
Звук - 8.5
Микрофон - 9
Батерия - 10
Цена-качество - 9.5

9.1

Отлични

SteelSeries Artic 7X или едни от най-добрите геймърски слушалки на пазара на цена под 350 лева през 2020 г.

User Rating: Be the first one !

Свързани статии

Back to top button