PLAYНОВИНИ

Facebook Gaming е новата облачна гейм услуга на социалната мрежа

С няколко закъснение спрямо Microsoft, Apple и Google, Facebook обяви своята очаквана облачна гейм платформа. Нейното съществуване не беше голяма тайна, защото, компанията предприе тестова фаза на услугата, в която участваха над 200 хил. души в различните части на САЩ. Щатите ще са и първата държава и то не всички региони, които ще имат достъп до новата услуга.

Нейното име е Facebook Gaming и включва за момента няколко игри, които могат да се ползват през приложението на социалната мрежа или през браузър чрез сайта ѝ. Компанията прави няколко важни изказвания, че реално не иска да замени напълно геймърското изживяване, а по-скоро да предостави по-достъпни заглавия. Както направи преди десетина година, чрез своите браузър игри, като Farmville например.

Силата на центровете за данни

nokia_networks_robustness_center_for_core_network

Facebook е изключително подходяща компания да пусне подобна облачна услуга. Причината е, че тя разполага със собствени (или голям капацитет от наети) центрове за данни по цялото земно кълбо. Това гарантира широка достъпност, добра и потенциално надеждна връзка.

Неслучайно, другите два гиганта с огромен облачен бизнес – Microsoft и Google, бяха сред първите, които се опитват да развиват подобни платформи. Предходните опити, като този на Sony например все още са ограничени като възможности и налични региони именно поради ограничения си сървърен капацитет.

Въпреки всичко, Facebook все пак обявява, че не иска да дава „гръмки обещания“. Вицепрезидентът отговорен за гейминга във Facebook Джейсън Рубин коментира, че „вярва в дългосрочното бъдеще на игрите в облака“, но допълва, че технологията тепърва ще се развива в тази посока.

Стара рецепта с нови съставки

facebook-gaming-screen

Друг ключов елемент във Facebook Gaming е фактът, че няма да бъде отделна платформа, а ще бъде интегриран директно в социалната мрежа. Това е, ключова разлика спрямо подходите на останалите компании, които отделят облачния гейминг в самостоятелна услуга или в част от по-голям абонамент.

Като стана дума за плащане – Facebook Gaming засега е безплатна. Както и самите игри, които са достъпни на нея. Няма да са нужни контролери или други условия, за да се забавлявате с тях. Има и причина за което – за момента заглавията са изцяло мобилни и по-кежуъл игри.

На старта Facebook Gaming включва последната част на популярната поредица за мобилни устройства Asphalt 9: Legends на Gameloft, Mobile Legends на Moonton, PGA Tour Golf Shootout на Concrete Software, WWE SuperCard на 2К и Solitaire: Arthur’s Tale. Социалната мрежа планира да добави играта на Red Bull (да, енергийната напитка – бел. ред.) Dirt Bike Unchained.

Списъкът със заглавия и цялостния подход, показва, че Facebook се опитва да повтори формулата на игрите в социалната мрежа преди десетилетие, когато успяха да превземат браузърният гейминг. Интернет гигантът сега се опитва да направи същото, но като ползва по-достъпни мобилни заглавия и премахне бариерите за тяхното ползване.

Великата ябълкова стена

apple-arcade-2

Когато стане дума за облачен гейминг, има едно място, в което той е тема „табу“. Това е iOS на Apple, която не позволява на нито една подобна платформа да се развива в нейната екосистема. Изключение е самата Apple Arcade, която, както името подсказва, е дело на самия гигант от Купертино.

„Ябълковата“ компания има специална политика за предлалгането на игри през приложенията на iOS, което изключва развиването на всякакви облачни гейм платформи. Причината е, че технологичният гигант печели много добре от мобилни игри и няма да позволи да загуби този източник на свежи приходи. Което я кара да забрани интегрирането на облачните гейм платформи на Microsoft и Google, а вече и на социалната мрежа.

Джейсън Рубин, коментира, че iOS приложението на Facebook няма да има облачна гейминг функция, поради политиката на Apple. Той допълва, че през повечето браузъри тя ще бъде налична, но „има определени ограничения за ползването на услугата през Safari“. Затова, Facebook твърди, че за мобилни устройства, най-добра интеграция ще имат потребителите на Android.

Свързани статии

Back to top button