IT БИЗНЕСНОВИНИ

Германската SUSE отвори развоен IT център в София за 200 души

Германската технологична компания SUSE отвори развоен център в София. Новият офис ще трябва да достигне до 200 души персонал в рамките на следващите няколко години. Той вече функционира с първите привлечени експерти. SUSE разполага с развойни центрове още в Германия, Чехия, Индия и САЩ.

Компанията се занимава с разработването и разпространението на Linux базирани продукти за бизнес клиенти, както и такива с отворен код изобщо. Нейният софтуер се използва от сървъри и центрове за данни с разнообразни архитектури – Intel, AMD, IBM, ARM и др. Дори технологични гиганти, като Amazon, Microsoft и Google предлагат нейните услуги в своите облачни корпоративни платформи.

Новината беше обявена още преди три седмици покрай финансовите резултати на SUSE за третото тримесечие. В България тя се появи едва през последните дни, като местни представители добавиха малко повече детайли пред нашите медии.

Фокус върху Интернет на нещата

stck-autonomous-cars-crossroad

Софийското звено ще се занимава основно със софтуерна разработка, но ще се търсят маркетинг екипи, поддръжка и управление на цялостни проекти. Българският център на SUSE трябва да надмине 200 души през следващите няколко години. Според „Капитал“ една от основните причини за избора на германската компания на нашата страна се крие в Иво Тотев – директор в SAP и Software AG. Двете компании имат силни развойно присъствие в България.

Тотев е маркетингов и продуктов директор в SUSE, който е участвал в процеса по изграждането на офиса и избора на локация.


ivo-totev-suse„През последните две десетилетия, страната се превърна в безспорен технологичен център на Балканите, с много висококвалифицирани специалисти и силна екосистема“ Иво Тотев, SUSE


„Още когато започнахме да търсим къде да разположим новия си развоен офис, много бързо се ориентирахме към България и София“, коментира Тотев за „Капитал“. „През последните две десетилетия, страната се превърна в безспорен технологичен център на Балканите, с много висококвалифицирани специалисти и силна екосистема“.

Той намекна, че един от основните фокуси на новото развойно звено в София ще е върху решения свързани с Интернет на нещата (IoT). Това е сфера, която се очаква да се развие със скоростни темпове през следващите години. Особено след разгръщането на 5G мобилните мрежи.


ivo-totev-suse„Мислете за автономни коли, изкуствен интелект и анализ на данни – това са иновациите, върху които работим в SUSE и нещата, които трябва да се раждат в един такъв център“ Иво Тотев, SUSE


„Мислете за автономни коли, изкуствен интелект и анализ на данни – това са иновациите, върху които работим в SUSE и нещата, които трябва да се раждат в един такъв център“, коментира Тотев пред „Капитал“.

Точна информация за инвестицията в страната не е обявена официално. Тотев коментира, че в един момент ще се достигне „двуцифрена сума от милионни долари през следващите тримесечия“.

Германски гигант с пъстра история

SUSE-Financial-Highlights-Q3FY20-3-1024x576
Резултатите през третото тримесечие на 2020 г. на SUSE

SUSE е истински гигант в разработването на решения с отворен код. Въпреки, че не е публична, тя публикува своите годишни резултати. През 2019 г. приходите са на стойност 246.4 млн. долара и оперативна загуба от 60.1 млн. долара, а персоналът ѝ е 1 632 души. Компанията оперира в 75 държави и разполага с над 17 хил. клиента, показват данните от годишния ѝ доклад.

Германската компания извършва редица придобивания, които да разширят портфолиото ѝ. Сред тях са OpenStack и Stackato активи на Hewlett-Packard Enterprise (HPE), които са продадени през 2017 г.

По-интересна е историята на собственост на SUSE. Основана е от екип германци през 1992 г. Единадесет години по-късно, тя е придобита от Novell за 210 млн. долара и впоследствие става дъщерно дружество на купувача си.  През 2011 г. самата Novell е придобита от Attachmate Group. След приключване на сделката SUSE остава отделно дружество в рамките на групата.

Три години след това Attachmate Group се слива с Micro Focus International, като втората става компания-майка на германския разработчик. През 2018 г. новият собственик решава да продаде SUSE за 2.535 млрд. долара на финансовия инвеститор EQT Partners. В ръководството са привлечени редица SAP кадри, сред които е и новия главен изпълнителен директор – Мелиса Ди Донато. Това обяснява и присъствието на Тотев в ръководството на SUSE.

Свързани статии

Back to top button