НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Google оптимизира комуникацията и сигурността в новия Android 11

Google показа новата версия на своята мобилна операционна система Android 11. Промените в нея не са толкова фундаментални, като в някои предходни издания. Акцентите в тях са повече към подобряване на ползването на множество чат приложенията, представяне на център за управление на други свързани устройства, включително Android Auto и засилване на сигурността на данните.

Основната концепция в Android 11 е да обедини под един покри сходни функции, които досега изискваха работата на множество приложения. Целта е по-лесен мултитаскинг и по-бързо преминаване от една дейност към друга.

Интернет гигантът променя последователността на пускането на новата версия. Досега, Google пускаше последните си платформи първо ексклузивно за собствените си Pixel смартфони и едва след известно време те ставаха достъпни за останалите устройства. Технологичният гигант разширява списъка, като добавя умните телефони на OnePlus, Xiaomi, Oppo и Realme. Google допълва, че през следващите месеци, Android 11 бързо ще бъде наличен и при другите производители.

Подреждане на чат приложенията

Най-осезаемата промяна за крайните потребители е в групирането на всички видове чат приложения в специална секция при известията. Там са добавени контроли за тяхното управление, сред които е възможността за приоритизиране на съобщенията от даден човек през конкретна апликация.

„Балончетата“, които са доста удобна функция в Android за Facebook Messenger вече ще са налични и за други чат приложения. Поне по думите на Google. Как точно ще се визуализират отделните съобщения ако имате инсталиран Viber, WhatsApp, Discord, Skype и Slack едновременно и водите във всяко едно от тях разговори, поне от кратката презентация не става ясно. Но определено е функция, която ще подобри работата с тях.

Контрол над умните устройства

Konica-Minolta-video-2

От години, смартфонът е поставян за най-добър кандидат за ролята на „универсално дистанционно“ за различните свързани джаджи от Интернет на нещата (IoT). В Android 11, Google прави крачка в посока на затвърждаване на тази позиция. Идеята е идентична с тази на чат приложенията – бърз и лесен достъп до контролите за тях.

Това става чрез нов център за управление на свързаните устройства, който е достъпен чрез задържане на бутона за включване и изключване. В него може да се намерят панели за контролиране на умни термостати, ключалки, видеокамери и много други, които са част от концепцията за IoT.

В този център за управление са тясно интегрирани и възможностите за пускане на различна музика и видео от смартфона към свързаните устройства. Ако слушате музика на телефона, да можете с няколко натискания да я прехвърлите към умната колонка.

Android Auto вече работи напълно безжично с Android 11, стига да го ползвате в съвместими с тази функция автомобили. Което отключва по-бързо и лесно свързване между смартфона и колата, лесно управление на навигацията, музиката и използване на гласови команди.

Сигурността на данните

digital-security-2

Най-фундаменталната промяна при сигурността на Android 11 е възможността за независимо инсталиране на ъпдейти и „кръпки“ в системата. Чрез тях бързо се затварят различни дупки, които могат да доведат до пробиви, зловред софтуер или хакерски атаки. Досега подобни обновления идваха само в комплект с ъпдейти на цялата операционна система.

Една от големите критики на Android като цяло е огромното количество данни, които могат да се събират от потребителите, чрез техните устройства. От няколко години Google затяга правилата и начините по които приложенията получават достъп до различна информация, която се създава и/или съхранява на смартфоните.

Основната промяна засяга най-вече програми, които не ползвате от дълго време. Ако сте дали достъп на дадено приложение до определени данни, но не сте го отваряли с месеци, то Android 11 ще върне първичните настройки за поверителността. Това означава, че то няма да събира данните до които е имало достъп, а при активирането му наново от потребителя ще поиска ново разрешение за тях.

Свързани статии

Back to top button