НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Samsung може да замени Bixby с Google Assistant

Samsung залагаше силно на изграждането на собствена екосистема, като един от силните козове е гласовият асистент Bixby. Той присъства в почти всички свързани устройства на компанията. Bixby е и основният гласов асистент в смартфоните на южнокорейския гигант, който е лидер по пазарен дял в сектора.

По информация на Bloomberg, Samsung е в преговори с Google да промени напълно тази стратегия. Като заложи много по-силно на услугите на щатския технологичен гигант. Сред идеите е и да се замени напълно Bixby с Google Assistant в смартфоните на Samsung. Срещу това действие, интернет гигантът ще трябва да плаща щедри суми на южнокорейския производител.

Ако двете компании стигнат до подобна сделка, това ще бъде голям завой за Samsung. Реално, технологичният гигант ще се откаже от цялостната стратегия за изграждане на собствена екосистема, ориентирана около собствен онлайн магазин и гласов асистент. В същия момент Google ще затвърди позицията си сред най-големия производител на смартфони и сред лидерите при умните телевизори.

Сделка за милиарди долари

safari-apple-macbook

За това удоволствие, интернет гигантът най-вероятно ще трябва да предложи доста щедро възнаграждение. Информацията на Bloomberg предполага такива параметри при потенциална сделка, но не разполага с конкретни обсъждани суми.

Позиционирането на услугите на Google като основни в ключови устройства срещу заплащане не е прецедент за компанията. Тя плаща милиарди долари годишно на Apple, за да може нейната търсачка да бъде сложена по подразбиране в бразуъра Safari. Последният е основен във всички устройства на компанията – компютри и лаптопи Macbook, смартфони iPhone или iPad таблети.

Точните суми по споразумението между Apple и Google не са известни, но експерти ги оценяват на около 9 млрд. долара на година. До общественото пространство достигат две числа – 1 млрд. долара е платил интернет гигантът за позиционирането на търсачката си в Safari в САЩ през 2014 г. Доклад на британския антимонополен регулатор разкрива, че Google плаща по 1.2 млрд. лири (около 1.5 млрд. долара) годишно на Apple за това удоволствие във Великобритания само.

Нежелан, но необходим завой

Двете страни не отрекоха, но не потвърдиха за обсъждането на подобна сделка. Пред Bloomberg и двете компании обявиха, че зачитат самостоятелните проекти и изграждането на отделни екосистеми, но и, че имат плодотворно сътрудничество помежду си.

Samsung е най-големият ползвател на лицензиранарата версия на Android. Паралелно тя се опитва да създаде собствена екосистема. Усилията в изграждането на мобилна платформа аналог на Android завършват с неуспех при смартфоните. Южнокорейският гигант консолидира своите ресурси в системата Tizen, която в момента се ползва от по-периферните устройства, като умни часовници и хладилници и др.

Същото важи за гласовия асистент Bixby. Samsung доскоро предоставяше отделен бутон за неговата активация в смартфоните си. В демонстрациите си за свързана екосистема, Bixby заема централно и фундаментално място. Отказването от гласовия асистент, за сметка на директния конкурент на Google е огромен завой за Samsung. Това означава, че ако южнокорейският гигант не се отказва от своите амбиции за собствена екосистема, то в най-добрия случай значително ще ги ограничи или забави.

От друга страна, Samsung е почти принудена да търси алтернативни източници на приходи, след като продажбите на смартфони намаляха покрай коронавирус пандемията през първите три месеца на 2020 г. Първичните данни за второто тримесечие дори показват, че компанията отстъпва лидерската си позиция на Huawei. Китайският гигант просто успява да компенсира спада с местния пазар. Продажбите на смартфони са основно перо в приходите на Samsung. През второто тримесечие общите постъпления са спаднали с над 5%.

Същото потенциално се случва и с пазара за телевизори, тъй като големите спортни събития като Европейското по футбол и Олимпийските игри бяха отложени заради COVID-19, а те са силен фактор за стимулиране на продажбите. Все пак бизнесът с OLED панели успява да донесе печалба, но потенциално, поради еднократни плащания свързани с неустойки за отменени поръчки.

Затова, действията на Samsung и потенциалните преговори с Google изглеждат като много вероятен сценарий. Дали ще се стигне до сделка е въпрос на договаряне между двете компании и колко точно от своята екосистема южнокорейският гигант ще пожелае да жертва.

Свързани статии

Back to top button