IT БИЗНЕСНОВИНИ

Международната Team.blue придоби „Суперхостинг.бг“

Международната хостинг група Team.blue придоби българската „Суперхостинг“, обявиха двете компании в прессъобщения до медиите. Финансовите параметри на сделката остават в тайна, единствено се коментира, че консултант по трансакцията е Circle Capital.

Team.blue е хостинг група формирана през 2019 г. от компании от бранша от Западна Европа. Специфичното при нея е, че отделните дружества, които влизат в нея запазват своята бранд идентичност, мениджмънт и стратегия за развитие. От „Суперхостинг.бг“ потвърдиха, че ще запазят името, ръководството си и плановете за управление на фирмата.

В  Team.blue влизат още компаниите – ProServe, WebStekker, VDX, TransIP Group, Signet, dds.nl и CloudVPS. Преди месец групата придобива и турското хостинг дружество Natro.


lubomir-rusanov-superhosting-quote„С подкрепата на Team.blue имаме реални шансове да продължим позиционирането на София като дигитална столица на региона“ Любомир Русанов, управляващ партньор на „Суперхостинг.бг“


„С подкрепата на Team.blue имаме реални шансове да продължим позиционирането на София като дигитална столица на региона, привличайки предприемачески потенциал и енергия в области като електронната търговия, креативните бизнеси, дигиталния маркетинг, мобилните и уеб приложения“, коментира Любомир Русанов, един от управляващите партньори в „Суперхостинг.бг“.

Като обявени параметри тя наподобява доста сделката на „Империя Онлайн“, която беше придобита от базираната в Швеция група StillFront. Разликата е, че при гейм разработчикът бяха обявени финансовите параметри на трансакцията.

Ползите от сделката

teamblue-superhosting

Сделката между Team.blue и „Суперхостинг.бг“ има за цел да допринесе по няколко начина за двете компании. Първата желае да разшири географското си присъствие и да навлезе на регионалния пазар. „Суперхостинг.бг“ от своя страна ще разчита на ресурса на своя нов стратегически инвеститор за разширяването на дейността си в рамките на Югоизточна Европа.

„Навлизането на стратегически за сектора инвеститор като Team.blue позиционира България като регионален център за хостинг услуги и онлайн бизнес“, коментира Методи Дреновски, управляващ партньор в българската компания. „В Суперхостинг.бг винаги сме имали сериозни планове за разширяване на дейността ни в Югоизточна Европа, а Team.blue разполага с ресурса да ни помогне да направим това“.


metodi-drenovski-superhosting-quote„В Суперхостинг.бг винаги сме имали сериозни планове за разширяване на дейността ни в Югоизточна Европа, а Team.blue разполага с ресурса да ни помогне да направим това“ Методи Дреновски, управляващ партньор на „Суперхостинг.бг“


Дряновски допълни, че важен аспект от сделката е фактът, че българската компания запазва своя мениджмънт и визия за управление. Това, както и факта, че двете дружества да поддържали добри контакти са и сред основните фактори за осъществяване на сделката.

„От важно значение е, че те избраха да се доверят на местния мениджмънт и да подкрепят досегашната ни визия за развитие на компанията“, поясни Дреновски.

Регионално разширяване

SH-Hostbg-1024-1

Суперхостинг.бг“ вече работи по своето разширяване извън пределите на България. От повече от година, компанията оперира в Сърбия под бранда Superhosting.rs. Този процес ще продължи и в други държави от региона. Точно с кои не беше съобщено.

В България, „Суперхостинг.бг“ има стабилни позиции, като през 2017 г. тя придоби един от основните си конкуренти Host.bg. Преди сделката с Team.blue собствеността беше разпределена между Методи Дреновски с малко под 30%, „Иновет Холдинг“ с 20%, Любомир Русанов и Деян Чепишев с малко под 20% всеки, както и още двама миноритарни акционера.

Свързани статии

Back to top button