НОВИНИТЕЛЕКОМИ

PPF Group отделя мрежите на Telenor операторите си в отделни дружества

Чешкият инвестиционен фонд PPF Group отделя управлението и развитието на мрежовата инфраструктура на своите оператори в България, Унгария и Сърбия. Във всяка една от държавите ще бъде създадено отделно дружество под името CETIN Group, което ще се грижи за нея. То ще отговаря за мрежите на местните звена на Telenor, които са част от PPF Group, но ще може да продава на едро и на други локални играчи.

Това е голяма стъпка, както за телекомуникационните активи на чешкия фонд в региона, но така и за развитието на пазарите в отделните държави. Поне в България подобно нещо се случва за първи път и може да отвори вратите за развитието на виртуален мобилен оператор (т.нар. MVNO).

Опитите в създаването на четвърти, пети, шести или на виртуални такива телекоми завършиха с неуспех през последните десетина години. Появата на CETIN Group в страната с напълно завършена мобилна инфраструктура, която предоставя всички поколения връзка и покритие на 99+% на населението на страната може да промени всичко.

Промяната за „Теленор България“ и другите звена

5g-telenor-test-1

В България трансформацията на телеком активите на PPF Group ще изглеждат по следния начин. Създадено е отделно дружество „ЦЕТИН България“ (CETIN Bulgaria), което ще се ръководи от Владимир Радойчич досегашния главен технически директор на „Теленор“ в страната. Негов собственик не е местното звено на оператора, а е директно телеком звеното на PPF Group (PPF Telecom Group BV), под чиято шапка са всички подобни активи на фонда.

Телекомът прехвърля управлението и развитието на цялата си мрежова инфраструктура на новата компания. В замяна, „Теленор България“ ще получи достъп до пълните ѝ възможности, както сега, така и за бъдеще.

Ролята на „ЦЕТИН България“ е да управлява, развива и предлага на различни компании мрежова свързаност на едро в страната. Това може да включва, както „Теленор България“, останалите два големи телекома, но и други независими дружества.


vladimir-radoichic-telenor-quoter„Целта на „ЦЕТИН България“ е да приложи водещите бизнес модели в България, каквито вече се налагат в региона и по целия свят“Владимир Радойчич, „ЦЕТИН България“


„Целта на „ЦЕТИН България“ е да приложи водещите бизнес модели в България, каквито вече се налагат в региона и по целия свят“, коментира главният изпълнителен директор на „ЦЕТИН България“ Владимир Радойчич. „Нашият екип от експерти ще продължи да надгражда вече изградената авангардна мрежова и IT инфраструктура и по този начин да допринесе за създаването на стойност и да отговори на нарастващото търсене и увеличените очаквания към комуникационните мрежи“, допълни той.

Новата компания ще прави всички бъдещи развития по наличната мрежова инфраструктура. Включително, тя ще разгръща бъдещата 5G свързаност, която ще се предлага от „Теленор България“. Което означава, че пазените като голяма търговска тайна от оператора капиталови инвестиции (CAPEX) в инфраструктурата през последната година и половина ще преминават през „ЦЕТИН България“.

Този процес вече е завършен и двете дружества вече функционират по отделно. Промяната беше официално съобщена от офиса на „Теленор България“. Тя няма да повлияе върху качеството на услугите, които предлага в момента оператора, това допълниха от компанията.

Трансформацията и отделянето на търговския от мрежовия бизнес се случва във всички телеком активи на PPF Group в Централна и Източна Европа. Което означава, че операторите Telenor в Унгария и Сърбия също отделят своята инфраструктура в отделни компании. Те ще са директно контролирани от PPF Group и формално ще образуват новата CETIN Group. Изключение е единствено звеното в Черна гора, което засега няма да отделя своята инфраструктура.

Причините за разделянето

PPF Group CEE Assets News

Произходът на разделянето на двата бизнеса в отделни компании, може да се проследи на подхода на PPF Group в Чехия. През 2013 г. инвестиционният фонд придобива местното звено на O2 от Telefonica. Той запазва правото да ползва бранда първо за четири години, а през 2017 г. го удължава за още пет, плюс опция за още пет години.

Едно от първите стратегически решения, които взимат PPF Group е да отделят телеком инфраструктурата на O2 в отделно дружество – Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN). Това се случва през 2015 г. и то предлага на едро доставка на фиксирана и мобилна връзка на местни компании, включително и за O2.

Причината за разделението е доста проста – по този начин много по-лесно може да се намират нови клиенти, като се намалят потенциалните конфликти на интереси. Просто се елиминира връзката между предлагане на услугите до крайни клиенти и до бизнес такива. Крайният собственик остава PPF Group, но това отваря възможността за допълнителни приходи и по-добро монетизиране на изградената мрежа.

Разликата между Чехия и останалите държави

fiber-cable-166802_1280

Има една голяма разлика между чешкия CETIN и тези, които се създават в България, Унгария и Сърбия. Това е наличната мрежова инфраструктура. Преди разделението O2 предоставяше не само мобилни услуги, но и фиксирани, като разполагаше с доста добре развита оптична и кабелна мрежа.

В останалите телеком бизнеси на PPF Group в региона, мрежата и клиентите са основно мобилни. Оптична инфраструктура има, но тя е само опорна, без да се предлага до крайни клиенти. До последните се стигаше единствено чрез white label сделки с по-малки интернет доставчици.

Това може да означава, че в един момент CETIN в тези държави може да реши да изгради такава мрежа до крайни клиенти, но това е свързано със значителни инвестиции. Такива ще са необходими и за разгръщането на 5G мобилни услуги. Което предполага, че CETIN може би ще започне доста агресивно предлагане на своите мрежи на местни компании.

Надежда за виртуалните оператори в България

smartphone-cofee

Ако се окаже такава бизнес стратегията на PPF Group, това означава, че най-накрая ще падне основната преграда пред създаването и нормалното функциониране на алтернативни на досегашните три мобилни оператори. В миналото „Булсатком“ и „Макс телеком“ не успяха да развият пълноценна мобилна услуга, заради нежеланието на основните телекоми да им предложат достъп до своите мрежи и съответно национален роуминг.

Това ги лиши от възможността да включат в своето портфолио 2G и 3G гласови услуги и ги ограничи само до предоставянето на 4G мобилен интернет. „Макс телеком“ имаше обявено споразумение с „Мобилтел“ за национален роуминг, но поради необявени обстоятелства то така и не влезе в сила. Малките оператори таяха надежда, че Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще накара големите телекоми да отворят своите мрежи за тях. Дълги години позицията на регулатора бе, че това е въпрос на търговски отношения и няма да се намесва.

Тази пречка е основна и за навлизането на виртуални оператори (MVNO) – тоест компании, които предлагат мобилни услуги, като използват под наем вече изградена чужда мрежа. През 2018 г. беше обявено „Мобилни алтернативни комуникации“ – обединение между „Нетера“, „Нет1“, „СКАТ“, „Телекабел“ и „Телесим“. Те заявиха желание за изграждане на MVNO в страната и бяха обявили, че срещат разбиране от КРС. Официално обявено развитие по темата досега няма. Появата на „ЦЕТИН България“ може да промени ситуацията и статуквото.

Свързани статии

Back to top button