НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Adobe се сбогува с Flash Player и иска и вие да го направите

В продължение на повече от две десетилетия Flash е сред най-популярните и обсъждани софтуерни платформи за интерактивно съдържание в интернет. През годините той се превърна в лидер и се използва(ше) от милиони сайтове, приложения и игри. Масовостта му не означаваше, че Flash Player-ът е идеалната онлайн платформа и няма своите проблеми. Всъщност последните бяха доста повече от здравословното и са една от причините за неговия постепенен залез.

Имаше много открития за сериозни пропуски в сигурността на Flash като цяло. Adobe, която придоби Macromedia през 2005 г. и тогава пое контрола и развитието над Flash, който от Shockwave Flash стана Adobe Flash Player. През 2013 г., беше използван от над 1 млрд. компютъра по света.

Постепенно обаче започнаха все повече открития за пропуските във Flash. Техният брой се увеличаваше, а това доведе и до отказ на големи компании да поддържат Flash. Една от първите беше Apple, като Стив Джобс обяви още през 2010 г., че платформата не е добра и няма да се поддържа от iOS. Това беше началото на дългия бавния и дълъг край на Flash.

Ускорен финал

rip-flash

Критиките към Flash продължаваха, а през 2017 г. Adobe обяви, че на 31 декември 2020 г. ще спре да поддържа платформата. Още тогава компанията призова използващите я постепенно да преминат към HTML5. А другите IT гиганти също обявиха, че ще спрат използването на Flash от тази дата.

През септември 2019 г. Microsoft обяви, че от същата дата ще изпрати и софтуерен ъпдейт до Windows, който ще махне Flash напълно от всички браузъри. Сега и Adobe обяви, че ще предприеме по-агресивен подход към премахването на Flash.

До 31 декември 2020 г. компанията ще продължи да пуска предвидените ъпдейти за платформата, които ще подобряват работата ѝ, както и сигурността. След това обаче ще спре всякакви ъпдейти за Flash Player и ще премахне страниците на Flash от сайта си.

Adobe ще направи и още промени. След тази дата компанията ще блокира работата на Adobe Flash Player напълно. Това означава, че всякакво Flash съдържание, което се опитва да бъде пускано през плеъра Adobe, ще бъде спирано. На практика Flash Player ще стане неизползваем от 2021 г.

Какво значи това за потребителите

pc-user

На теория, не би трябвало да има особена промяна за преобладаващата част от хората. Всички популярни сайтове, онлайн платформи и социални мрежи от много време вече използват HTML5, така че внезапното изчезване на Flash няма да повлияе и те са подговени.

Всички модерни интернет сайтове също от няколко години вече се разработват без Flash поддръжка. Затова и повечето популярни онлайн дестинации също ще продължат да работят без засечка.

Проблем обаче може да има за по-старите сайтове. Без значение дали са поддържани все още или не, някои от тях продължават да се използват и посещават от голям брой потребители. За тези сайтове ще има само една алтернатива – инсталиране на Flash Player от друг разработчик.

Подобни предложения не липсват. Очаквано обаче, Adobe не харесва тази идея. Компанията предупреждава, че всякакви неоторизирани Flash плеъри може да съдържат вируси и други зловредни кодове. Затова компанията препоръчва на потребителите направо да изтрият Flash преди 31 декември 2020 г.

Adobe допълва още, че ще предупреждава потребителите през следващите месеци да направят това. Също така ще ги уведоми, че Flash Player ще блокира съдържание след 31 декември. След тази дата Adobe ще продължи работа по другите си услуги и проекти. Компанията вече неколкократно обяви, че ще подкрепя работните стандарти като HTML5, WebGL и WebAssembly.

Промяна на позицията

adobe-flash-logo-red

Решението на Adobe е в другата противоположност спрямо позицията на компанията в началото на проблемите на Flash. Това беше преди доста време, като в началото на миналото десетилетие Adobe беше категорична, че решението на Apple пречи на развитието на интернет пространството. За известно време, дори потребителите на iOS продукти бяха в неизгодна позиция при браузването онлайн, което доведе до редица сайтове да направят собствени мобилни приложения за iPhone и iPad.

В последствие Adobe защитаваше Flash и при проблемите със сигурността на платформата. След като проблемите обаче не спираха, Adobe явно е променила позицията си и е решила да се пренасочи към други поприпща. Друг важен фактор, който натежава за тези действия е в развитието и разпространението на HTML5. Новият стандарт разполага с вградени възможности за интерактивни елементи, което прави ползването на Flash отживелица. Последната платформа също така става все по-тежка и по-тежка като технология и сайтовете, които я ползват.

Компанията обръща внимание на другите си продукти и предлагането им като абонаменти, а не с еднократни такси. Това е подход, който стана популярен през последните години и много компании преминаха на такъв режим. За Flash идва логичен край, след като вече има по-добри и ефикасни платформи, които са и по-сигурни.

Свързани статии

Back to top button