НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Повече социални мрежи и свързаност – повече самота

Живеем в интересна ера. Технологиите са навсякъде, като имат основна роля в безпрецедентното ниво на свързаност между хората. Всеки човек има възможност постоянно да споделя всичко с всеки и да привлича внимание на голяма група хора. Въпреки това, мнозина споделят, че се чувстват все по-самотни.

Това се оказва интересен парадокс. Въпреки че днес човек може да намери безброй начини за комуникация, той се чувства и по-самотен. Оказва се, че онлайн комуникацията, макар и да има много ползи, не може да замени изцяло традициония контакт. Резултатът? Вместо да се чувства заобиколен от приятели, онлайн комуникацията кара човек да вижда голяма разлика между живота в интернет и реалността.

Тази теза, отдавна се изказва от различни изследователи, но едно задълбочено и мащабно проучване, успява да я защити с конкретни данни.

Повече социални мрежи, повече самота

stck-social-media-lonely

Изследването на здравния застраховател Cigna от 2018  г. показва, че 54% от анкетираните 20 000 амерканци споделят, че се чувстват самотни. В рамките на година, делът им скача до 61%. На пръв поглед изненадващо, най-младите анкетирани – групата 18-22 г. – са с най-голям дял чувстващи се самотно, въпреки че са и най-активни ползватели на онлайн комуникациите.

Интернет технологиите са чудесни в създаването на усещане за свързаност, казва пред CNET др. Елиас Абужауд от Станфордския университет. Според него причината за това е, че хората се впускат в изграждането и поддържането на виртуалните си контакти, което често се оказва за сметка на по-малкото, но по-искрени и истински приятелства и отношения в реалния свят. Така се полчуава парадокс, в който човек има повече контакти от всякога, но и се чувства много по-самотен, защото му липсват по-близки отношения.

Разбира се, не само технологиите са виновни за това. Фактори са и честите пътувания, повечето работа, местене в друг град или дърава и др. Има и аргумент, че всъщност връзката е обратна: Хората не са по-самотни, защото прекарват повече време онлайн, а го правят, защото са по-самотни.

Според професорите Сюзан Матт и Люк Фернандез обаче, не може да се отрече, че технологиите влияят и променят усещането и представата за самота. Заради тях се променят очакванията за скорост и разнообразие на контактите, намалява се и толерансът за прекарване време сам. Накратко, човек свиква постоянно да комуникира с някой и когато се получи „дупка“, се чувства по-самотен, без реално да има причина.

„Културата ни е наложила очакване, че ако искаш да си успешен, трябва да имаш огромна мрежа от контакти. Това налага повече изисквания върху хората и когато те са сами, дори за кратко, те се чувстват много по-самотни. „Нашите баби и дядовци не са мислили, че ще имат средно по 338 приятели във Facebook”, коментира Мат.

Като останалите

social-media-apps

Проблем е и погрешната представа, която социалните мрежи създават за живота на другите. Младежите сега свикват да виждат красиви снимки в профилите на приятелите си в социалните мрежи и мислят, че техният живот не е на нивото на другите. Твърде често може да е дори обратното.

Социалните мрежи увеличават и т.нар. „страх от пропускането“. Ефектът е сходен като от снимките на ваканции от екзотични дестинации. Само че става дума за снимки от посетени събития, забавления и т.н. Така потребителят, който ги вижда, може да започне да мисли дали не пропуска интересни неща и не пропилява живота си, като пренебрегва това, което вече има.

Човекът е социален и несъзнателно иска да е като останалите или да има сходен живот като тях. Затова, ако очакванията му не отговарят н това, което вижда (без значение доколко реално е то), може да се чувства самотен.

Последиците от самотата могат да доведат до здравословни и психически проблеми. Ако самотата не се адресира навреме, може да спомогне за развиване на депресия и други негативни настроения отбелязва Абужауд. За някои това става бизнес и според Фернандез вече има дори цяла индустрия, в която в известна степен попадат и социалните мрежи. Те предлагат своеобразно „лекарство“ срещу самотата, но неговият ефект не изглежда особено силен или траен.

Проучването на Cigna показва ясно, че хората, които имат по-чести, смислени взаимодействия с хора очи в очи, показват по-ниско ниво на усещането за самота и като цяло са по-здрави психически и физически. Технологиите могат да помогнат за по-лесното създаване и подобряване на отношения, но не може да заменят традиционната комуникация.

Свързани статии

Back to top button