PLAYНОВИНИ

Sony навлиза в следващото поколение конзоли с PlayStation 5

Гейм конзолите имат сравнително ясно установен жизнен цикъл. Той е разделен на отделните поколения устройства, които се възползват от последните хардуерни иновации при видеоигрите по времето, когато се разработват. След като остарелят морално и технически идва следващото, което отваря новия цикъл.

Sony първи хвърля ръкавицата в предстоящата нова фаза на конзолните войни, като представи официално своята PlayStation 5. Нейната задача е да доближи отново този тип устройства до PC-та, които са традиционните лидери в техническите иновации и да ги представи в сравнително достъпна опаковка. Това е и основната формула на конзолите по принцип.

Премахване на ограниченията

ps5-editions

Затова не е изненада, кои са ключовите акценти в характеристиките на новия Sony PlayStation 5. 4K резолюция с Ray Tracing, SSD твърд диск, триизмерен звук и изцяло обновени контролери, са част от предимствата, които тя предоставя спрямо предходното.

Целият този хардуерен ъпгрейд премахва редица пречки и ограничения пред разработчиците на игри. Въпреки някои дребни подобрения, предходното поколение все повече и повече ги ограничава във възможностите на техните продукти. Особено, когато ги сравним с тези за PC.

ps5

Бърз процесор на AMD (специална вариация на Zen 2) в комбинация с видеокарта на същата компания (необявена, но от поколението RDNA-2) ще позволи на игрите за PlayStation 5 да изглеждат многократно по-красиви, детайлни и по-мащабни. 4K разделителната способност и 120Hz опресняване са голям скок и вече предвид факта, че повечето телевизори с такива възможности са масови на пазара, стъпката е повече от логична. Оставена е вратичка и за тепърва прохождащия формат 8K.

Ray Tracing предоставя много по-реалистино представяне на светлината, отраженията и други подобни ефекти. Sony ще разчита на новите видеопроцесори на AMD, снабдени с тази технология за PlayStation 5. До тази година, тя беше запазена територия на Nvidia.

playstation5-controller

Сред ключовите нововъведения е преминаването от твърд HDD към SSD диск за съхранение на игрите. Неговият капацитет ще е 825GB, но по-важна е скоростта на трансфер от 5.5GB/s. Това ще понижи значително времето за зреждане на заглавията и нивата, както и ще позволи много по-бърз обмен на информация към телевизора и при игра в мрежа. Например, Unreal 5 Engine-а ще може да се подкарва безпроблемно на PlayStation 5, което е висока топка, предвид невероятното демо на Epic Games преди месец.

(Пред)последната конзолна война

xbox-vs-playstation

В предишен наш анализ коментирахме идеята, че Sony и Microsoft може би влизат в последната си надпревара на конзолния пазар. Като тази теза беше изказвана и при настоящото поколение устройства. Особено предвид контекста, че Sony и няколко други компании експериментираха с облачния гейм стрийминг. Технологията не беше готова и дори в момента има своите проблеми.

Така, стигаме и до поредния и закономерен кръг на съревнование между PlayStation и Xbox. Отново се спекулира, че Sony ще пусне своята „петица“ на доста по-достъпна цена спрямо устройството на Microsoft. За съжаление, японският гигант отново спести информация за цената на новата си конзола.

Доскоро Sony и Microsoft бяха разглеждани като кръвни врагове, особено когато става дума за гейм пазара. Предвид факта, че те стоят зад две от трите основни серии конзоли по света – PlayStation и Xbox съответно. Третият играч е установения Nintendo. През последната година нещата взимат много интересен завой. Microsoft и Sony обявиха изненадващо стратегическо сътрудничество в областта на съдържанието, облачните услуги и изкуствения интелект.

Фактът, че японският гигант ще разчита на облачната инфраструктура и платформата Azure на американския за своите игри и услуги е повече от любопитна. Новият PlayStation 5 и бъдещия Xbox Series X ще са основни конкуренти на гейм пазара. Зад това съревнование може да стои все по-голямо и задълбочено сътрудничество. Поради него, наистина може да сме свидетели на последната конзолна война между двете компании.

Богат каталог

deathlopp

Sony показа и традиционно силен каталог от заглавия, който трябва да подсили старта на новата конзола. Въпреки странния старт за реално подобрена версия на вечния хит на Rockstar Games – GTA V, има някои доста сериозни игри, повечето от които ще стартират ексклузивно за PlayStation 5.

Една от най-популярните рейсинг серии идва с нова версия – Gran Turismo 7, към нея добавяме и малко странно изглеждащата Spider-Man: Miles Morales. В последната името от заглавието е чернокож тийнейджър, който всъщност е любимия човек-паяк, в това което, Sony се заиграват с мултивселените в историята на франчайза.

Други познати имена са Hitman III и Final Fantasy VIII. Две други заглавия привлякоха внимание – интересната концепция на Deathloop и красивата визия на Pragmata. Първата игра включва безкраен екшън между наемни убийци, които са попаднали в затворен времеви кръг. Pragmata впечатлява с невероятна визия, но не дава никаква информация за какво става въпрос и дори какъв жанр ще е заглавието.

Свързани статии

Back to top button