IT БИЗНЕСНОВИНИ

„Бош България“ обяви силни резултати и ново хардуерно звено през 2019 г.

Германската индустриална група Bosch има все по-силно присъствие в технологичния сектор в България. Тя обяви силен ръст на своите приходи за 2019 г. Компанията има стабилно развойно присъствие в страната, което беше увеличено близо двойно през изминалата година след отварянето на нов инженерен център в София. Той е специализиран в сферата на автомобилните решения, сред които са и перспективните за създаването на автономни коли.

По този начин, Bosch вече разполага не само със звено за разработването на софтуер, но и с такъв на хардуерни решения. Затова не е изненада, че германската компания гледа все по-сериозно на България.


mihai-boldijar-bosch-quote„България продължава да бъде важен пазар за Bosch, което се потвърждава от скоростното разрастване на новосъздадения ни Инженеринг център в София“ Михай Болдижар, Bosch


„България продължава да бъде важен пазар за Bosch, което се потвърждава от скоростното разрастване на новосъздадения ни Инженеринг център в София, който се оформя като глобален хъб за автономно шофиране и изкуствен интелект“, заяви Михай Болдижар, генерален директор на една от компаниите на групата в България „Роберт Бош“, както и основен представител на германския концерн за страната.

„През 2019 постигнахме силен ръст поради увеличеното търсене на нашите продукти и услуги и бързия развой на активностите ни за разработка на софтуер“, допълни той. Редно е да се отбележи, че освен развойните звена групата Bosch предоставя редица индустриални, бизнес и потребителски решения на българския пазар, които също влизат в тези данни.

Удвояване на персонала

bosch-bulgaria-2

Консолидираните продажби на германския гигант в България за 2019 г. достигат 297 млн. лева, което е ръст от 46% на годишна база. По-впечатляващи са данните за служителите на групата в страната – те се удвояват до 430 души. Основната причина за това е откриването на вече споменатия Инженеринг център в София.

От „Бош България“ все пак не се ангажираха с конкретни прогнози за настоящата 2020 г. Логичното обяснение се дължи на коронавирус пандемията, която замрази икономическата активност не само в страната, но и по целия свят. Болдижар описва ситуацията в България, като „предизвикателна“, но и че германския концерн ще продължи да развива дейността си в региона.


mihai-boldijar-bosch-quote„Въпреки че очакваме предизвикателна година и в България, продължаваме да насочваме всичките си усилия към местния пазар и развитието на дългосрочния му потенциал“ Михай Болдижар, Bosch


„Въпреки че предвид настоящата ситуация очакваме предизвикателна година и в България, продължаваме да насочваме всичките си усилия към местния пазар и развитието на дългосрочния му потенциал“, коментира Болдижар.

Новото развойно звено

bosch-tech-park-sofia

През 2019 г. Bosch открива своя Инженеринг център в София, който се занимава с различни решения в сферата на автомобилния сектор. От компанията го описват като естествено развитие на вече съществуващия софтуерно развойно звено. Самото то е разположено в София Тех Парк.

Инвестицията е в размер на 3.5 млн. евро, като са наети над 250 специалисти в различни области. Те вече участват в развитието на над 40 проекта, по които работят съвместно с инженерните центрове на Bosch в Германия, САЩ, Унгария и Румъния. Разгръщането на това хардуерно звено е и причината за скока от близо 100% сред служителите на компанията в България.

От Bosch допълват, че през 2020 г. ще продължи програмата за набиране на кадри за новия си център.

Положително и за софтуерната група

С подобна нагласа е германския концерн към вече съществуващото софтуерно развойно звено в София. То е част от новосъздаденото Bosch IO, подразделение на глобалната Bosch, което е формирано в началото на 2020 г. вследствие на окрупняването на няколко екипа и дружества на групата. Неговата дейност е съсредоточена в развитието на решения за Интернет на нещата (IoT).

Българският софтуерен офис разполага с около 200 души, които формират около ¼ от всичките около 900 IT специалисти на Bosch IO по света. Те от своя страна работят съвместно с огромния човешки ресурс на германския концерн, който се е концентрирал в разработването на системи за изкуствен интелект и други софтуерни иновации.

Новата 2020 г. започва добре за българския офис на Bosch IO, като са разширили своя офис с допълнителни 800 кв. м. Колко нови служители са добавени или се планират да бъдат наети не е коментирано.

Свързани статии

Back to top button