НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Sony представи сензор за камера с вграден AI

Изкуственият интелект (AI) в камерите не е нещо ново или революционно. Независимо дали става дума за професионален фотоапарат, смартфон или индустриално решение за снимане. Интелигентните решения до момента обикновено се изграждат по два начина. Първият е информацията да се изпраща в облачни системи, които да я обработят и надградят с AI възможности. Вторият е устройството да разполага с отделен процесор, който да извършва тази дейност. Все по-често виждаме комбинация от двата подхода, като много добър пример са високия клас смартфони от последните две години. Такива функционалности вече са неизменна част от флагманите на Samsung, Huawei, Apple и др.

Sony прави крачка към промяната на това, като демонстрира първият сензор за камера, който има вграден AI модул за директна обработка. С което прави излишно добавянето на по-скъпи процесори или други модули, за да има устройството интелигентни функции. По този начин ще могат да се създават по-бързо по-евтини и надеждни камери с AI възможности.

Приложенията на новия сензор са доста. Не само от гледна точка в създаването на по-интелигентни професионални и любителски камери или засилване на фотографските възможности в смартфоните. Подобно решение може да изиграе ключова роля в изграждането на много автономни системи, базирани на индустриални камери за наблюдение. Изкуственият интелект е ключов фактор в изграждането на Индустрия 4.0.

Един сензор – два чипа

sony-ai-sensor-chip-variation

Каква е иновацията на Sony? Много просто – сензорът вече разполага не с един модул, който е за снимане и изображения, а с два. Вторият разполага с изчислителна мощ специално оптимизирана за машинно самообучение и за обработка на процеси свързани с AI дейност. По думите на японския гигант, това е първият такъв продукт в света.

sony-ai-image-sensor

В момента в който сигналът постъпи в пикселния чип (този за изображението – бел. ред.) веднага се препраща към AI модула за обработка. Там изкуственият интелект извършва всички функции, които скоро са поемани от облачни системи или отделни процесори. Например, проследяване на обекти на фокус, изчистване на последния, цветова и шумова корекция и много други.

Крайният резултат е, че се пестят ресурси, в добавянето на допълнителен хардуер и прехвърлянето на информацията от един компоненти в друг. Допълнително, целият процес позволява AI процесите да се извършват значително по-бързо и ефикасно. Така потребителите ще получат още по-добри възможности на своите камери вследствие на новия сензор.

Приложения с по-голям мащаб

Konica-Minolta-video-2

Истинското въздействие на технологията ще се разпростре отвъд потребителската и професионална фотография и заснемане. Новият сензор на Sony ще има много по-голяма добавена стойност при други приложения. Тези свързани с Интернет на нещата имат значително по-висок потенциал. Такива например са интелигентни камери за индустриални цели.

Новият сензор също така е силен пример за т.нар. периферни изчисления (Edge). Концепцията предполага, че част от най-наложителните процеси и процеси трябва да се съхраняват и извършват в самите устройства на терен, а не в облака. Целта е да се намали времето за реакция и обмен на данни.

От Sony поясняват, че всеки сензор може да се настройва да работи по строго определен начин. Например, когато много камери са разположени в даден търговски обект, при ползване на новия сензор, всяка една от тях може да се специализира в конкретна дейност. Тези на входа на магазина ще преброяват посетителите, тези на рафтовете ще следят за изчерпано количество стока, а тези на тавана ще могат да създават карта за най-посещаваните зони (т.нар. heatmap). Освен това, всяка от камерите ще може да се препрограмира бързо и лесно в зависимост от нейното предназначение.

Има доста добра причина Sony да дава индустриални примери, а не толкова да изтъква потребителските функционалности. Това е в цената на новия сензор, като „голата“ му версия ще струва около 86 евро, а тази готова за лесно вграждане е двойно по-скъпа. Което е доста пари за подобен тип чипове. Особено ако искате да ги ползвате в комплексни потребителски продукти, като смартфони. Освен това двата AI сензора са 12.3MP, което вече не е впечатляващо за крайните потребители и флагманските модели техника.

Свързани статии

Back to top button