НОВИНИТЕЛЕКОМИ

„Виваком“ и A1 ще изграждат WiFi мрежи за образование, малките доставчици възразиха

Двата основни телекома „Виваком“ и A1 България ще изградят временни безжични WiFi мрежи, които ще се ползват за дистанционно образование в региони без покритие. Идеята е да не изостават изолирани деца от учебния процес. Заданието е на Министерството на образованието и науката (МОН), като за това ще бъдат отпуснати общо 1. 625 млн. лева.

Целта е да се обхванат най-вече квартали с преобладаващо ромско население, в областните градове София, Бургас, Сливен, Кърджали, Пловдив, Видин и Пазарджик. След премахване на извънредното положение, МОН настоява безжичното оборудване и интернет връзка да бъде преместено в училищата.

По този начин да може да се осигури възможност на децата в тези райони за неприсъствена форма на обучение. Разчетите на министерството показват, че тя е интегрирана в 95% в училищата в страната. Обхванатите ученици са по-малко – 89%, поради различни обективни причини. За да не останат изолирани от образователния процес, МОН идентифицира най-засегнатите райони и активизира тази поръчка.

Извънредна вратичка

emergency-exit-dark

Всичко звучи хубаво, но има един спорен момент – министерството решава да не минава по обичайната процедура за обществена поръчка. Вместо това, образователното ведомство се позовава на извънредните обстоятелства и преминава на директно договаряне с трите телекома.

Това което прави МОН е да се свърже тях – A1 България, „Виваком“ и „Теленор“, като прави експресно запитване. Първите две компании предоставят предварителни разчети, докато последната обявява, че няма да успее да изпълни заданието в поставените срокове. Така, A1 България и „Виваком“ ще дават по една оферта за всеки район и този с по-евтината ще го поеме. Ефективно имаме директно договаряне, обществената поръчка е публикувана в портала на Агенцията за обществени поръчки (АОП) без да има предварително обявяване.

В отговори до „Сега“ от МОН коментират, че са ползвали този метод поради необходимостта за спешното реализиране на проекта и то в много съкратени срокове. Образователната ведомство е на мнение, че са спазени изискванията на закона, както такова потвърждение има и от становище на АОП.

Протестът на по-малките

babto-map

Това действие е осъдено от Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО), които защитават интересите на по-малките интернет и ТВ доставчици. В нея влизат Net1, „Нетера“, „Скат ТВ“, „Телекабел“ и др.

От организацията смятат, че цената е твърде висока, че поръчката може да се изпълни и от по-малките играчи, при това за по-малко пари. БАБТО твърдят, че техните членове имат изградена оптична мрежа в обявените региони и могат да доставят услугата с необходимото качество.

Считаме цената за твърде висока и сме на мнение, че поръчката би могла да бъде изпълнена на много по-ниска стойност и в по-кратки срокове, ако бяха потърсени и други оферти“, коментират от БАБТО. „Националните доставчици, членуващи в асоциацията, присъстват на българския пазар вече 30 години, а когато става дума за отдалечени или специфични райони (като зададените в поръчката), потенциалът ни е изключително голям, защото вече имаме изградена оптична мрежа именно в тези части на съответни градове.“

Защо „Теленор“ се отказа

Telenor-Logo-2

Цялата история е изпълнена с въпроси. Първият е – защо се отказва „Теленор“ и той има доста прост отговор. Операторът не разполага със собствена търговска интернет мрежа. Той разполага с оптична такава, но само опорна, която осигурява връзка между отделните 3G и 4G базови станции. Компанията от години предлага фиксирани интернет услуги, най-вече на бизнес клиенти. Те се предоставят не от „Теленор“, а от по-малките оператори.

Практиката не е необичайна и за другите два големи телекома. Независимите интернет доставчици се явяват като подизпълнители на подобни поръчки, на места, в които големите компании нямат покритие. Този факт, ясно се споменава в позицията на БАБТО.


babto-logo„Разполагаме с ресурс за изграждане на нови мрежи, доказателство за което, е и фактът, че трите големи телекома, постоянно използват услугите ни като подизпълнители по техни проекти“ БАБТО


„Разполагаме с ресурс за изграждане на нови мрежи, доказателство за което, е и фактът, че трите големи телекома, постоянно използват услугите ни като подизпълнители по техни проекти”, коментират от БАБТО.

При „Теленор“ ситуацията е такава, че те зависят напълно от подобен тип отношения при фиксираните услуги. Има и друг въпрос – дали операторите от БАБТО няма да могат да се включат като подизпълнители и на тази поръчка. Най-вероятният отговор е, че и двата водещи телекома имат изградена мрежа в тези региони и могат сами да изпълнят заданието.

Основният въпрос обаче е съвсем друг – защо се прави поръчка по средата на извънредното положение, която докато бъде изпълнена, ситуацията е на път да се нормализира? Обяснението на МОН е, че „всеки ден, в който учениците са включени в дистанционното обучение, е от значение за преодоляване на затрудненията, с които ще се сблъскат след приключване на ограниченията и връщането им в клас“. Поради което държавата трябва да положи усилия да присъедини тези деца към учебния процес, допълват от ведомството, цитирани от „Сега“.

Допълнена (29 април 20 часа): Малко след публикуването на материала, беше прието, че учебната година ще бъде приключена дистанционно, с което значението на обществената поръчка се повиши значително предвид обстоятелствата.

Свързани статии

Back to top button