PLAYНОВИНИ

„Левски“ основава свой отбор по електронни спортове за без пари

Българското футболно първенство ще приключи на PlayStation 4 и FIFA20 през лятото“, тази шега обиколи интернет пространството преди няколко седмици. Тя беше плод на новината, че родният шампионат ще бъде замразен, докато трае извънредното положение в страната, заради пандемията от коронавируса COVID-19. Ръководството на професионален футболен клуб „Левски“ обаче я взима насериозно и решава да основе собствен отбор по електронни спортове.

Което, кореспондира с друга онлайн шега, че ако състезанията по видеоигри до 2019 г. не се смяха за спортна надпревара, сега те са единствените, които останаха, покрай пандемията.

Турнир за фенове

FIFA20-screen

Инициативата на ПФК „Левски“ се осъществява заедно с българския клон на Electronic Sports League (ESL). Новият дигитален отбор на „сините“ ще бъде определен чрез отворен турнир сред феновете на клуба по FIFA20. Двамата победители ще станат официална част от отбора. Както и ще са първият български такъв по е-спортове, подкрепян от действащ футболен клуб.

Самият турнир започва на 11 април. Той е отворен за всички желаещи, които могат да се запишат онлайн тук. В първите два дни ще има онлайн квалификации, като във всяка една от тях могат да участват до 256 души. Форматът при тях е един срещу един при директна елиминация. Най-добрите осем участника отиват на финалите, които ще се състоят на 18 април. На четвъртфиналите играчите мерят сили помежду си във формат най-много победи от три мача. Полуфиналите са при най-много победи от пет възможни двубоя.

За чест и слава

darenia-levski

Двамата победители ще получат възможността да станат част от официалния отбор на „Левски“ по електронни спортове и да мерят сили на международната е-спорт сцена с цветовете на софийския гранд. Втората награда са абонаментни карти за VIP ложата на стадион „Георги Аспарухов“.

Така, за разлика от големите спортни грандове по света, които създават собствени състави по е-спорт, българските професионални геймъри няма да бъдат платени. Това е разбираемо предвид факта, че ПФК „Левски“ беше в тежко финансово положение, покрай неизвестните след загубата на лиценза за хазартна дейност на основния си спонсор „Българска национална лотария“.

Клубът успя да набере значителни средства от феновете с продажба на абонаментни карти. Затова, сегашният ход със създаването на собствен е-спорт отбор по-скоро е PR ход и търсене на интеракция с привържениците, а не сериозни амбиции за пробив в тази сфера. Защото, както ще видим в следващите редове, е-спортовете са всъщност индустрия за милиард долара.

Възходът на е-спортовете

Newzoo_2020_Esports_Revenue_Streams

Състезанията по видеоигри са стабилен бизнес. След години усилия, той достигна обем от един милиард долара през 2019 г. Първоначалните прогнози за настоящата година също предвиждаха стабилен растеж и надминаване на приходи от 1.1 млрд. долара и ръст от 15.7% на годишна база.

Ситуацията с коронавируса все още не е засегнала е-спортовете, като планираните турнири за момента минават изцяло онлайн. При продължаване на извънредните положения по света, COVID-19 пандемията може да удари по техните приходи. Според прогнозите на изследователската фирма Newzoo, голяма част от постъпленията идват от спонсорства – 637 млн. долара се очакват по това перо за 2020 г. Мърчъндайзът и продажбата на билети за излъчвания на живо ще съставляват около 121 млн. долара, без ефектите от пандемията.

Коронавирусът ще засегне тези приходи, като последните изброени ще пострадат първи. Предвид свиването на бизнеса по света може да се очаква, че може да намалеят и средствата от спонсорства, от издатели и стрийминг. Ефектите тепърва ще се оценяват, най-малкото защото все още не се знае, колко време ще продължи пандемията по света.

Свързани статии

Back to top button