НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Приложението Squid замества Google News в смартфоните на Huawei

Мобилното новинарско приложение Squid ще замести Google News в смартфоните на Huawei. То се ползва по подразбиране в най-левия панел на Home Screen-а, където обикновено седи, услугата на щатската интернет компания. Допълнително, Squid ще бъде интегрирано в браузъра на Huawei, по същия начин, по който Google News е внедрен в Chrome.

squid-feature-newsФункционалностите на мобилното приложение ще се ползват като стандартни настройки във всички нови смартфони на компанията за 2020 г. Първият, в който може да се намери е обявената в четвъртък флагманска серия P40. Освен това, те ще бъдат добавени и към съществуващите модели чрез ъпдейти на интерфейса EMUI на Huawei. TechTrends е включен в новинарския поток на Squid, като така читателите на медията ще могат да следят всички наши материали през приложението. То е налично не само за смартфоните на Huawei, но и за всички устройства под Androdi и iOS.

Да станеш новия Android

Huawei-AppGallery-2

Поради обтегнатите отношение между САЩ и Китай, технологичната компания загуби правото да използва услугите на Google, както и лицензираната версия на Android. Вместо това, Huawei в момента разчита да изгради и развие собствена екосистема от приложения, която да бъде базирана на отворената версия на платформата AOSP, техния магазин AppGallery и вече споменатия софтуерен интерфейс EMUI.

Китайският гигант обаче се лишава от всички функционалности и приложения, които са включени в пакета на Google. Това са най-ползваната едноименна интернет търсачка, най-популярният браузър в момента Chrome, навигационната Google Maps, електронанта поща Gmail и много други. Huawei започна да намира заместители на всички тези възможности с различни стратегически партньорства.

Първото такова е подписано с холандското приложение TomTom, което замества Google Maps за навигационните и картови функции. По подобен начин е регламентирана и работата със Squid.

Гласовият асистент Celia

huawei-celia-wake-up

Huawei се опитва да изравни везните и при потребителски услуги с висока добавена стойност, каквито са гласовите асистенти. Компанията представи своята разработка Celia, която ще се опита да се конкурира с Google Assistant, Siri на Apple, Alexa на Amazon и Bixby на Samsung.

Новият асистент е все още с доста ограничени възможности и тепърва ще се развива. Първите тестове за момента показват, че той е на нивото на Siri при пускането на услугата през 2011 г. Тоест може да ползва само определен набор от зададени ситуации и сценарии.

Свързани статии

Back to top button