IT БИЗНЕСНОВИНИ

Българската компания за GPS управление Fleet Services придоби турската Mobiliz

Българската компания за телематично проследяване на автомобили и камиони Fleet Services обяви, че е придобила турския оператор в същата област Mobiliz. От първото дружество не коментираха размера на сделката, цитирайки клаузи за конфиденциалност. Трансакцията ще позволи на Fleet Services да стъпи силно на пазара в южната ни съседка, както и да увеличи развойния си капацитет. Mobiliz има стабилни позиции и показатели там, като турския пазар разполага и с голям потенциал за растеж.

Българската група оперира с две компании в страната и в Северна Македония – GPS Bulgaria и GPS Services Macedonia съответно.

Технологично ноу-хау

mobiliz-fleet-services-acquistion

В съобщението изпратено до медиите, от Fleet Services подчертават доста значението на развойния ресурс и технологичното ноу-хау, което турската компания притежава.

„Благодарение на огромния IT и инженерен талант в Турция, придобиването на Mobiliz ще ни позволи да ускорим внедряването на нови приложения и тяхното предлагане на пазара“, коментира Николай Кичев, председател на борда на директорите на Fleet Services.


Nikolay-Kichev-Fleet-Services-Quote„Благодарение на огромния IT и инженерен талант в Турция, придобиването на Mobiliz ще ни позволи да ускорим внедряването на нови приложения и тяхното предлагане на пазара“ Николай Кичев, Fleet Services


Fleet Services разполага с екип от 60 души, като 12 от тях са IT специалисти, коментираха от компанията за TechTrends България. Mobiliz разполага с близо двойно по-голямо технологично звено от 25 души. Целият персонал на турското дружество е от 75 човека. Кумулативно, двете компании ще разполагат с над 130 човека, от които 37 ще са IT разработчици. Намеренията на българската група са чрез този нов ресурс да се подпомогне разработването на нови решения в сферата на Интернет на нещата (IoT), мобилните мрежи от пето поколение (5G) и големите масиви от данни (Big data).

„Наша амбиция е да имаме ключова роля в иновациите за автомобилната индустрия, базирани на анализ на големи данни и разработване на Industru 4.0 и 5G приложения“, допълва Кичев.

Вратата към Ориента

mobiliz-logo

Техническият капацитет и ноу-хау не са единственото измерение на сделката и причина за придобиването на Mobiliz. Турската компания разполага с голямо портфолио от клиенти и партньорства. Кумулативно Fleet Services ще оперира директно в три държави – България, Северна Македония и Турция, както и ще си сътрудничи с фирми в още 12 страни – Германия, Австрия, Египет, Бахрейн, Ирак, Кувейт, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Нигерия, Оман и Катар.


Nikolay-Kichev-Fleet-Services-Quote„След сделката под наше управление вече са над 450 хил. превозни средства в трите държави, в които оперираме и в още 12, в които имаме партньорства“ Николай Кичев, Fleet Services


„С придобиването на Mobiliz под наше управление вече са над 450 хил. превозни средства в трите държави, в които оперираме и в още 12, в които имаме партньорства“, допълни Кичев.

Така може да се каже, че след придобиването, българската група ще отключи вратата си към „Ориента“ и пазара там.

Кой, кой е?

A1 Building Sofia

Fleet Services е група от фирми, като разполага с бизнес операции в България и Северна Македония. Съответните дружества в страните под нейна шапка са GPS Bulgaria и GPS Systems Macedonia. Българската група разполага с приходи от 5 млн. лева за 2019 г. и тя е основен партньор на телекома „A1 България“ в предоставянето на телематични решения за проследяване на автопарка и други. GPS Bulgaria има над 20 години опит в работата с подобни системи в различни индустрии – от телекомуникации, строителство, железопътен транспорт, застраховане, логистика и др. Fleet Services има разработена собствена платформа за Интернет на нещата (IoT), която позволява допълнителното развитие в предоставянето на умни решения.

Mobiliz от своя страна е един от пионерите на турския пазар в проследяването и управлението на превозни средства. Разполага с над 15 хил. бизнес клиента, които са от най-различни сектори – енергиен, транспортен, здравен, финансов и др. Компанията беше собственост на частния инвестиционен фонд Mediterra Capital, чието портфолио е ориентирано към малки и средни предприятия в сферата на иновациите в Турция.

Свързани статии

Back to top button