НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Европейският съюз може да преосмисли дигиталната си стратегия за AI

Бързото развитие на коронавирус пандемията и необходимостта от скоростни мерки, включително технологични, може да накарат Европейския съюз (ЕС) да преомисли дигиталната си стратегия за управлението на данни. В края на февруари, Брюксел представи първите стъпки в създаването на единен пазар за цифрова информация на Стария континент, както и Бяла книга за развитието на изкуствения интелект (AI).

Извънредната обстановка покрай новия COVID-19 вирус, показва някои недостатъци или по-скоро ограничения в стратегията на ЕС. Това налага потенциалното ѝ оттегляне или забавяне с цел прецизиране. Информацията за момента е неофициална, като се позовава на източници от Бюрксел на британското издание Financial Times.

Въпрос на данни

eu-health-lab

Ключовият въпрос е достъпа на данни. Дигиталната стратегия, представена от Европейската комисия, включва идеята цифровата информация в рамките на Стария континент да може да тече максимално свободно и до нея да имат достъп гражданите, бизнеса и институциите. Проблемът е, че става дума само за данните генерирани в рамките на Съюза. Търсенето на решения за прогнози, лечения или ваксини срещу коронавируса с помощта на AI изисква да могат да се достигнат много по-големи бази с информация.

„Сега в борбата срещу коронавируса ако например работите по ваксина, ще ви трябва много по-широк достъп до информация“, коментира източник на FT запознат с намеренията на ЕК. „ЕС не се отказва от намеренията си за единна дигитална стратегия, а по-скоро осъзнава неволните последствия от предложенията направени в Бялата книга за AI“, допълва той.

COVID-19 пандемията показва значението на достъпа до наистина огромни масиви от качествена информация при това за много кратко време. Само по този начин, технологичните решения, базирани на AI ще могат да бъдат достатъчно ефективни.

Потенциално забавяне

eu-covid-19

Източникът на британското издание подчертава, че все пак Брюксел не мисли да разчита на външни данни за момента. Точните действия на ЕС за момента не са напълно изяснени, донякъде поради факта, че кризата с разпространението и справянето с коронавируса се развива много динамично.

Най-вероятно консултациите за Бялата книга за AI, които трябва да приключат в края на май ще бъдат изместени, коментира FT. Ще се спрат и редица други обсъждания свързани с дигиталната стратегия на ЕС. Според британското издание, това са директиви свързани с разпространението на езика на омразата онлайн и по-стриктната регулация на онлайн платформите за съдържание.

Причините обаче, може да не се толкова в посока преосмислянето и пренаписването на идеите, колкото заради самата извънредна ситуация около COVID-19 на Стария континент и необходимостта на Брюксел да впрегне административния си капацитет да се справи с кризата около пандемията.

Свързани статии

Back to top button