НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Технологичните гиганти полагат концепцията за 6G

Мобилните мрежи от пето поколение (5G) тепърва се изграждат, дори за някои от елементите на новата технология все още няма пълни стандарти. В същото време основните движещи сили в телекомуникациите, като Huawei, Nokia, ZTE, Ericsson и други, обмислят базовите концепции на следващата стъпка. Или с други думи, как ще изглежда 6G.

Идеята не е нова, американският президент Доналд Тръмп на няколко пъти спомена, че САЩ може да изостава с петото поколение мобилни мрежи, но трябва да се фокусира върху това да бъде лидер при шестото. Китай също говори за 6G. За момента Финландия, като че ли е поела инициативата. Още през 2019 г. тя обяви програмата 6Genesis на Световния мобилен конгрес (MWC) в Барселона.

По това време, концепцията за новата технология беше неизследвана територия. Дори в момента доста от нещата, които обрисуват 5G са теоретични или се правят в лабораторни условия. Дори преди година, основните играчи в телекомуникациите не знаеха точно как ще изглежда по-следващото поколение. Вече, те започват да имат малко по-ясна визия и което е по-интересното – тя се припокрива сравнително между отделните компании.

Реална концепция или научна фантастика

Nokia-bell-labs-future-x

Покрай ситуацията с коронавируса, повечето големи конференция бяха или отменени, или преминаха онлайн. Към вторият вариант се трансформира събитието 6G Wireless Summit. От публикуваните видео презентации и материали от нея, Telecoms.com обобщава, че основните участници имат сходни визии и концепции. Сред тях са Nokia Bell Labs (развойно звено на AT&T, което от няколко години е част от финландската компания), ZTE, Ericsson и др.

Ако визията за 5G е, че в един момент тя ще премахне границите между традиционната кабелна мрежа и безжичната (мобилна, WiFi, Bluetooth и тн.), то 6G ще отиде отвъд тази идея. При нея ще имаме сливане на физически, дигиталния и биологичния свят, коментира Хариш Висванатан от Nokia Bell Labs. Мнението, макар и в малко по-умерен вариант се споделя и от Фанг Мин от ZTE.

Основните примери, които дават специалистите по време на конференцията също са сходни. Всички, коментират, че основополагащо ще е взаимодействието между човек и интелигентна машина (разбирайте изкуствен интелект). Идеите за връзката между тях, дори навлиза в сферата на научната фантастика, като например директен интерфейс между мозъка и мрежите. Идея, която в момента милиардерът Илон Мъск развива със своя Neuralink.

Neuralink-neuron

Устройствата все повече ще следят нашите биометрични данни и физиологическо състояние. Те няма да се ограничат само до пулса и броя изминати крачки, както в момента правят умните часовници. Сега, те се опитват да правят предположение за редица други показатели, индиректно, като състояние на съня или нивата на кислород в кръвта. При 6G свързаността, ще има (теоретично към днешна дата) възможност да се следят директно.

Фанг от ZTE и Микаел Приц от Ericsson описват концепцията като Интернет на усета (Internet of Senses – IoS). Представителят на шведския гигант дори коментира, че в бъдеше ще имаме свързана интелигентност. Това е термин, който Приц използва за комуникацията между една AI система с друга. Както и заявки на един изкуствен интелект за действия към друг. Нещо, което е представено в момента единствено в научната фантастика, като в сериала Altered Carbon например.

Създаването на дигитални двойници, също ще се превърне в потенциална концепция. Тя предвижда изграждането на цифров заместител във физически свят и обратното – дигитално пресъздадени физически обекти във виртуална среда до най-малкия детайл. Nokia Bell Labs демонстрират, как това може да се случи с една улица от Ню Джързи, пресъздадена дигитално максимално прецизно.

Мрежа и честоти

ericsson-5g-research

Тъй, като в конференцията участват основно телеком вендорите, е нормално да бъдат обсъждани и възможностите на самите 6G мобилни мрежи. Един от основните акценти е потенциала за използване на все по-къси и високи честоти. Те имат своите предимства, за висока скорост и голям капацитет, но много малък обхват на действие. 5G ще е първата мрежа, която ще използва милиметровите вълни в 25GHz за Европа, но 6G ще започне да експериментира с допълнителен спектър в 95GHz. Те ще позволят все по-прецизна и в реално време връзка, което например е ключово условие за създаване на дигиталните двойници.

6G няма да спре само с 95GHz и ще отиде в една доста непозната територия – честотите в D лентата или в обхвата от 140-180 GHz. Което може да се окаже доста амбициозна и проблемна задача. От една страна, изследванията върху човешкото тяло на този спектър са минимални или несъществуващи. От друга, не се знае дали ще могат телекомите да ползват тези честоти при настоящите здравни регулации. От трета, самите вендори още не са разработили надеждна технология за тяхното излъчване. Nokia Bell Labs предполагат, че трябва да се използват излъчватели на стъклена основа, вместо на силициева и, че самите антени ще са много по-сложни за изработка. От ZTE коментират, че преминаването към нови материали в разработката на мрежите, ще е основно предизвикателство пред 6G.

Други проблеми ще е оптимизирането на самата мрежова инфраструктура. Тя ще трябва едновременно да разполага със силна опорна част, която да е максимално близо до базовите станции, с което да се осигури връзка в реално време между свързаните устройства с минимално забавяне. Както и да е свързана с облачната инфраструктура, за да може там да се прилагат различните решения базирани на AI.

Сигурност и прогнози

Deloitte-ai-business-2019

Последните два елемента, които са обсъждани по време на конференцията са свързани със сигурността на мрежите и кога всичко това ще започне да става постепенно реалност. По първия има няколко визии. Едната включва използването на AI за създаването на „умна“ 6G мрежа с „шесто чувство“, която ще може да следи показателите в реално време и да реагира веднага при наличието на най-малкото отклонение. Другата е насочена повече към архитектурата на мрежата и нейното сегментиране на нива, като най-критичната информация се съхранява в ядрото, което е отделено с хардуерни и софтуерни механизми за защита.

По отношение на въпроса кога ще има 6G, особено предвид факта, че 5G тепърва навлиза с бебешки стъпки, отговорът е – поне след 10 години. Горе-долу това е периодът през който започва обновяването на едно поколение мобилни мрежи със следващото. Което съвпада донякъде с прогнозите, че за пълното разгръщане на 5G ще са необходими около пет години и едва след това ще може да се възползваме от неговия потенциал.

Горе-долу тогава се очаква да бъде финализирана напълно визията как ще изглежда 6G и да започне работа по първите технически предложения. Едва към 2028-2030 г. ще имаме и първите тестови разработки. Дотогава, както отбелязва Висванатан от Nokia Bell Labs „ще може да се забавляваме с това да предсказваме бъдещето”.

Свързани статии

Back to top button