РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Нашествието на безжичните Buds

Bluetooth слушалките тип тапи превзеха пазара през изминалата 2019 г. и се превръщат в задължителен аксесоар

Темата накратко
 • - Безжичните слушалки завзеха пазара на носими устройства
 • - Отпадането на аудио жака на iPhone 7 се оказа печеливш ход
 • - Кои са Топ 10 безжични слушалки на българския пазар
 • - Всеки производител вече предлага Buds
 • - Сегментът ще расте силно през следващите четири години

Кое устройство ще замести смартфона? Този въпрос се превръща в истинска загадка за ентусиасти, експерти, компании и дори фантасти. Холивудската продукция „Елизиум“ предостави интересно решение, което изглежда доста близко до настоящата действителност. Едни от главните антагонисти във филма – министърката на отбраната Делакорт и изпълнителния директор на корпорацията Armadyne Джон Карлайл използват интересна комбинация от умен часовник и обеца. Те са основната комуникационна връзка, като за интерфейс ползват глас и допир.

Класическият смартфон в „Елизиум“ е принизен до прозрачен таблет, който се ползва за визуализиране на по-тежка информация. Лентата излиза през 2013 г. и успява да направи едно точно, но макар и лесно за прозиране, предсказание. Че безжичните слушалки ще превземат пазара и ще се наложат като пълноценни носими устройства. В момента Bluetooth тапите или познати още като Buds, постепенно започват да изместват своите кабелни аналози и е въпрос на време последните да изчезнат почти напълно.

Elysium-Delacourt

До този извод лесно може да достигнем, след като почти всеки голям производител на смартфони и аксесоари вече предлага такива модели. Цената им бързо пада и вече могат да се намерят разнообразни и достъпни модели за под 100 лева. Другите, по-скъпи такива, пък се предлагат като комплект за най-премиум смартфоните на пазара. След тестване на няколко вида през последната година и по-дългосрочното ползване на Nokia Power Buds, решихме вместо да заливаме TechTrends с еднотипни ревюта с минимални разлики по дребни показатели, да разгледаме целия сегмент и перспективите пред него.

От Hands Free до AirPods

apple-airpod-iphone7-1

Концепцията за аксесоар, който да позволи работа с мобилния телефон без той да се вади от джоба е стара, колкото и самите устройства за комуникация. По-младата аудитория може би е забравила за Hands Free – тези задължителни за шофьорите джаджи. Те се закачат на ухото и позволяват приемането на разговори само с едно докосване. Hands Free-та са пословично известни с изключителното си неудобно носене, лошото качество на връзката и ниската издръжливост на батерията.

Говорим за Bluetooth Hands Free, защото производителите на телефони и слушалки също предлагат интегриран микрофон и дистанционн на самите жични такива. Те могат да се ползват по същия начин като безжичните, но са с една идея по-удобни, не зависят от собствена батерия, но знаем колко неприятна е работата с кабели.

Поради тази причина, идеята в „Елизиум“ не е никак нова, но дава храна за размисъл на технологичните ентусиасти. Особено предвид факта, че докато филмът се върти по кината, Apple работят по собствен умен часовник, а някои други производители, като LG и Samsung отчаяно се опитват да наложат подобни устройства.

apple-september-2016_tim-cook

Комбинацията от „Елизиум“ започва да изглежда реализируема в реалния живот, след дебюта и сравнителния пазарен успех на Apple Watch през 2015 г. и след това. Година след него, технологичният гигант обявява поредната стъпка, която много заклеймяват като удар по потребителите, други – като неизбежно неудобство в името на иновациите. Става дума за премахването на 3.5мм аудио жак от смартфоните iPhone и представянето на първите AirPods – първите безжични тапи на Apple.

Дали „Елизиум“ черпи вдъхновение от патенти, нереализирани разработки или по-стари научни фантастики или Apple са решили да осъществят концепцията от филма, но без да изоставят смартфоните, ще остане най-вероятно загадка. Набива се на очи близкото по време развитие на безжичната стратегия на технологичния гигант и дебюта на филма.

Ефектът на Apple

Microsoft-Earbuds

Ходът за премахването на жака за слушалки от iPhone беше заклеймен от повечето критици. Не защото в края на 2016 г. нямаше достатъчно безжични слушалки, а защото орязваше избора на потребителите. По това време цените на подобни аксесоари беше доста висока, като качествените модели бяха над 300 лева. Отделно, Apple така се опитваше да наложи своите AirPods, както и да продава преходници за всички, които искаха да си ползват традиционните слушалки с кабел.

В крайна сметка, малко повече от две години по-късно – през 2019 г. почти всеки производител на смартфони или аксесоари започна да прилага практиката на Apple. Дори Microsoft показа и пусна в продажба свой модел bud-ове през миналата година. Някои от тях имитират голяма част от дизайна на AirPods, други се опитват да вкарат нещо свое във визията им. Постепенно, 3.5мм жак започна да изчезва от флагманските модели на Samsung, Huawei и дори Nokia.

Дизайнът на Bud-овете в повечето случаи варира много, като има както директни копия (последните „тапи“ на Huawei, например), така и доста различни подходи. Но когато става дума за кутийките за съхранение и зареждане, аналогията с AirPods е повече от очевидна.

Топ 10 безжични buds слушалки

Sony WF-1000XM3

Sony WF-1000XM3

Когато става дума за качествени безжични слушалки, независимо от вида, Sony са сред лидерите. Техните WF-1000XM3 разполагат със силни възможности за шумопотискане, включително имат специален процесор, който да извършва тази дейност. Гумената мембрана може да се сменя за по-добро пасване в ухото. Недостатъкът на Sony WF-1000XM3 е тяхната цена от 449 лева.

Apple AirPods 2

Apple-AirPods-gen-2

Отлична изработка и микрофон, AirPods 2 са най-предпочитания избор за притежателите на iPhone смартфони и не само. Потребители с Android устройства също понякога прибягват до тях, заради доброто качество на разговорите. Лесното им загубване, поради изпадане от ухото е сред сериозните недостатъци. Pro версията коригира това, но срещу допълнителни 200 лева отгоре. Цената на AirPods 2 в България е около 360 лева.

Nokia True Wireless Power EarBuds BH605

nokia-power-earbuds-2

Удобни и с отличен дизайн, предложението на Nokia идва и на достъпна цена от под 200 лева. Основното им предимства обаче се крие в кутийката за съхранение – голяма батерия, която осигурява живот на тапите в рамките на дни, а защо не и седмица. Недостатъците са влошеното качество при разговори по телефона и малко трудните за нацелване сензори за допир. Цена 179 лева.

Samsung Galaxy Buds

Samsung Galaxy Buds

Samsung ударно влезе при безжичните тапи още през 2019 г., и продължава да привлича вниманието на потребителите. Galaxy Buds са балансиран избор откъм цена-качество. Вграденият бас подсилва звука, но може да се очаква още откъм Noise cancelation. Цена 269 лева.

JBL Reflect Flow

JBL Reflect Flow

Феновете на JBL ще са повече от доволни от Reflect Flow – безжични тапи, които имат вградени баси и дълбок звук. Ергономични с опция за адаптиране спрямо формата на ушната мида. Вградените микрофони винаги са ахилесова пета на JBL. Цена от 289 лева.

Sennheiser Momentum True Wireless

Sennheiser Momentum True Wireless

Ако сте запален аудиофил и търсите най-доброто качество на звука, Zennheiser ще ви говори много. Техните безжични предложения включват различни опции, като повечето са с Bluetooth връзка, но помежду си имат кабел. Momentum True Wireless са единствените им, които са напълно освободени от кабели. Високото качество на звука си има своята цена от 599 лева.

Huawei FreeBuds 3

Huawei FreeBuds 3

Huawei навлезе на пазара за безжични слушалки, по възможно най-лесния начин – копира напълно дизайна на AirPods. Новите FreeBuds 3 не се отличават много от аксесоарите не само по външен вид, но и по качество. За съжаление цената остава висока от 299 лева.

Bose SoundSport Free

Bose SoundSport Free

Отново една марка, специализирана за аудио техника, Bose се опитва да прехвърли ноу-хауто си при безжичните тапи. Високо качество на звука, физически контроли (за по-лесна работа) и опции за адаптиране спрямо ушната мида. Недостатъци? Цена от 399 лева.

Xiaomi Mi TW AirDots 3

Xiaomi Mi TW AirDots Pro 3

Xiaomi неслучайно са познати като „китайския Apple“, като това е доста видно при техните Mi TW AirDots 3. Безжичните тапи се опитват да копират дизайна и дори името на AirPods. Ниската цена обаче си казва думата и са възможни технически проблеми. Особено при системата за зареждане. Цена 149 лева.

Razer Hammerhead True Wireless

Razer-Hammerhead-true-wireless

Razer са ориентирани към геймърски аксесоари и малко учудващо посягат да копират дизайна на AirPods с техните Hammerhead True Wireless. За съжаление са взели и недостатъците, като няма възможност за адаптация спрямо ухото на потребителя и ще се наложи да обръщате повече внимание при опазването им. Цената е съпоставима със средната на пазара – 239 лева.

  Предимствата на тапите

  Apple-AirPod-Pro-launch-2

  При запитване на потребителите преди две години, когато стане дума за безжични слушалки, те щяха да споменат изцяло големите такива, които обхващат частично или напълно ушната мида (т.нар. on ear и over ear). Но ако искате добро изживяване, изработка и качествен звук ще трябва да платите доста голяма сума пари. Освен това те не са най-практичният избор за носене в движение.

  Тапите предоставят няколко предимства. От една страна са много по-компактни и могат да се поберат лесно в джоба. Безжичните им варианти премахват едно от най-големите неудобства на техните по-стари събратя – непрекъснатите главоболия със заплетени и скъсани кабели. Самото им носене в движение също ги прави по-ергономични. Няма я тежестта или необходимостта от рамка, която да обхваща главата.

  Подобно на „Елизиум“, bud-овете могат да се управляват с докосване, а доста модели имат и съвместимост с основните гласови асистенти. В определени ситуации те могат да се използват като удобно дистанционно за смартфона.

  Apple реши много елегантно един от проблемите на старите безжични Hands Free – зареждането и съхранението. Тапите се поставят в специална кутийка, която разполага с батерия и ги зарежда, когато не се ползват. Така общата издръжливост на комплекта се увеличава драстично. Поставени заедно в кутийката се намалява и възможността те да се изгубят, когато не са в ушите на потребителя.

  Недостатъците

  Apple-AirPods-1

  Проблемите на безжичните тапи по-скоро варират между моделите и отделните дизайни. Различните подходи на производителите могат да елиминират някои от недостатъците в една насока, но да наложат компромис в друга.

  AirPods на Apple отнесоха доста критика в няколко направления. Първото е, че формата на тапите не може да се адаптира за различните ушни форми. Което ги прави много нестабилни, лесно падат и се изгубват. Което е лоша новина за потребителите и добра за Apple, защото първите ще трябва да си купят нов комплект ако случайно загубят само едната. Това важи и за пълните копия като дизайн на AirPods, като моделите на Huawei и Xiaomi. Apple коригират това в Pro варианта, който обаче идва с почти 65% увеличение на цената.

  Проблемът с ергономиката се решава чрез ушна мембрана. Някои модели, като Samsung Galaxy Buds и Nokia Power Buds разполагат в комплекта няколко размера мембрани, които могат да се заменят и по-добре да паснат на ушите на потребителя. Така, хем се осигурява по-стабилно носене, хем и по-добра изолация от външния шум.

  nokia-power-earbuds-3

  Издръжливостта на батерията също зависи до голяма степен от кутията в която се пренасят. Nokia Power Buds разполага с 3 000 mAh батерия вътре, което може да осигури близо седмица интензивна работа с тапите. За сметка на това самата кутия е по-тежка и обемна, спрямо конкуренцията, която има по-скромни капацитети на съхраняваната енергия.

  Други компромиси са качеството на звука. Предвид компактната им форма, аудиофилите няма как да бъдат максимално задоволени. Те ще предпочитат слушалки от най-висок клас свързани с кабел, за да могат да се насладят на най-високото и кристално качество на звука. Защото дори най-премиум моделите предлагат компромис при безжична връзка.

  Apple AirPods може да изглеждат като старите жични слушалки на компанията с отрязан кабел, но предлагат доста добър микрофон и качеството на разговорите през тях не намалява толкова драстично. Докато при други, по-ергономични като дизайн bud-ове, като Nokia Power Buds, има проблеми с този показател.

  Водеща ниша

  За по-малко от две години, безжичните слушалки се превърнаха в един от най-популярните носими аксесоари по света. Те задвижиха този пазарен сегмент, който доскоро беше доминиран от умните часовници и фитнес гривните. През 2019 г. безжичните слушалки се превърнаха в основен двигател на растежа на носимите устройства. Доколко, те попадат в тази категория е обект на друга дискусия.

  Изследователската агенция IDC ги поставя под един знаменател. В техните данни през 2019 г. носимите устройства отчитат ръст на доставките от 71%, които достигат 305 млн. броя. От тях близо половината или почти целия растеж се падат на безжичните слушалки – 139.4 млн. IDC не уточнява какви са обемите на тези аксесоари през 2018 г., но чертае доста светло бъдеще за тях.

  IDC-Wearables-Forecast

  Очакванията са, обемите доставки на безжични слушалки през 2023 г. да се удвои и те да достигнат 273 млн. Друга тенденция е, че цената им на пазара все повече пада. Вече bud-ове с добро качество могат да се намерят за под 150 лева. Стойността им ще продължи да се понижава, но вече не с толкова агресивни темпове.

  Apple засега е големият печеливш, поради няколко фактора. Първият е, че компанията все още е лидер при умните часовници с техния Apple Watch. Вторият е, че тя успя да наложи своите безжични слушалки най-бързо и от най-рано. При това благодарение на противоречивата идея да премахне 3.5мм аудио жак. Разбивки по компании до 22 февруари има налични само за деветмесечието на 2019 г. През този период, Apple контролира малко под 30% от пазара, следван от Xiaomi, докато Huawei и Samsung са в битка за третото място.

  Apple_AirPod-Pro-Launch_London

  Пазарът за безжични слушалки обаче ще изкриви доста данните. Причините са, че виждаме различни пакетни предложения, които могат да изкривят отделните продажби. Производители и търговци много често обвързват скъпите модели смартфони с безжични слушалки. Така, те популяризират този тип аксесоари, но много често цената им е субсидирана от скъпия умен телефон.

  Тези тенденции ще продължават с пълна сила и е много възможно през следващите няколко години, безжичните слушалки напълно да заменят своите кабелни събратя. Това ще се подсилва допълнително с всеки нов модел смартфон, който се отказва от аудио жака. Може би все пак това е добра новина, че като потребители ще се отървем от досадните кабели.

  Свързани статии

  Back to top button