IT БИЗНЕСНОВИНИ

Konica Minolta се фокусира върху Интернет на нещата и дигитални услуги

Konica Minolta е позната много повече със своя хардуер, отколкото като компания, която разработва софтуерни решения и платформи. Подобно на IBM, технологичният гигант, известен със своите принтери и системи за професионален печат, поема нова посока в дигиталния свят. Дружеството представи новите си системи за трансформиране на работното място. Те включват умни решения за създаване, сортиране, приемане на документи, интеграция с различни приложения, корпоративни програми за управление на бизнеса и много други.

Компанията не се отказва напълно от корените си – хардуерът продължава да заема ключова роля в стратегията на Konica Minolta. Просто той вече не е центърът на всичко. Комплексните решения, които предлага са базирани на различни технологии, които все повече формират съвременния технологичен свят – Интернет на нещата, Edge (периферни изчисления – бел. ред.), изкуствен интелект (AI), непрекъсната свързаност, облачни услуги и др.

Платформата с предимство

Konica-Minolta-1

Софтуерът вече е водещ в продуктите на Konica Minolta. Компанията предлага решения, които интегрират цялата необходима документна инфорамция на бизнеса на едно място. Което е достъпно, без нуждата от тежки приложения, а от уеб базирани платформи.

Другото голямо предимство е съвместимостта с редица вече изготвени системи от утвърдени доставчици на подобни услуги в корпоративния свят. Това са Hewlett Packard Enterprise, Oracle, Canonical, Elastic, Microsoft, Acronis и др. Целта е ясна – създаване на своеобразна екосистема от приложения, от които бизнес потребителите да могат да избират тези, които са най-подходящи за тях.

Според Konica Minolta, макар и тези решения в момента да се прилагат от големите фирми, те са сравнително достъпни за малките и средни предприятия. Компанията иска да засили дигитализацията на бизенса в България. По данни на Евростат, страната ни е на последни места по редица показатели при ползването на цифрови умения. Създаването на достъпни продукти в тази сфера за фирмите е една от стъпките в разрешаването на проблемите.


elena-drecheva-konica-minolta-quote-transparent„Около 30% от продажбите ни са свързани с решения за управление на документи, IT инфраструктура и видеонаблюдение“ Елена Дречева, Konica Minolta Bulgaria


„Около 30% от продажбите ни са свързани с решения за управление на документи, IT инфраструктура и видеонаблюдение“, коментира Елена Дречева, изпълнителен директор на „Коника Минолта бизнес Солюшънс България“.

От компанията са на мнение, че едно от основните предимства за интегрирането на подобни дигитални решения е пестенето на време. Така например, средно на един служител средно му отнема по два часа, за да намери определени документи. Ако той извършва това за няколко минути, ще може да фокусира продуктивността си в друга посока.

Друг пример, беше даден с подаването на молба за отпуск. Тази процедура в една фирма отнема между ден, няколко или дори седмици. На практика, чрез системите на Konica Minolta това става за часове, а ако всички по веригата за одобрение реагират максимално бързо, теоретично може да се осъществи и за минути.

Сървър в принтера

Konica-Minolta-digital-1

Използването на уеб базирани платформи, облачните системи, които вървят с тях, не означава, че технологичната компания е забравила своите основни продукти – бизнес принтерите. Сега, един такъв може да поеме част от задачите на IT инфраструктурата. Подобно на концепцията за периферни изчисления (Edge), той разполага с пълноразмерен HPE сървър, в който да се съхраняват всички документи, които минават през него или да се качват дистанционно.

Предимството е, че дори да нямате достъп до облачна инфраструктура, ще можете, част или направо цялата документация, да я съхранявате в принтера си, без да са ви необходими допълнителни IT ресурси. Чрез служебна карта, устройството ви разпознава, след което сканирате необходимия документ и ако искате можете да го изпратите директно на съответния служител. Или да бъде достъпен на определено място на HPE сървъра, през системата на Konica Minolta. Ако не искате да ползвате последната, можете да интегрирате, някоя от основните програми за корпоративно управление (ERP) и през тях да получите достъп до документа.

Камери с AI

Konica-Minolta-video-3

Може да е спорно, колко един принтер в офиса с вграден сървър може да мине за Edge технология, то определено камерите Mobotix влизат в определението за периферните изчисления. Konica Minolta придоби мажоритарен дял в германския производител и оттогава двете компании работят в тясно сътрудничество по подобни решения.

Последната камера на Mobotix разполага с интегриран вътре в нея AI софтуер, както и всичко необходимо за него – дънна платка, процесор, SSD диск, RAM и тн. Чрез целия този хардуер, устройството може абсолютно самостоятелно да извършва AI процеси, без да е необходимо информацията да се изпраща към отдалечени сървъри.

Всички решения до момента включват камери, които са свързани с интернет (в най-общия случай) или с локални сървъри. Едва, когато информацията бъде изпратена там, тя може да се обработи от софтуер с AI възможности. Последният отвря доста врати – автоматично лицево разпознаване, следене на различни параметри, като пътнипоток, дим, огън, влага и др. (ако има вградени сензори камерата).

Konica-Minolta-video-1

Решението на Mobotix включва, дори опция за автоматично известяване на аварийния телефон 112, в случай на състояние на пожар или друга опасност. Демонстрацията включва интерактивни възможности и гласово и сензорно управление на камерите.

Самият софтуер, може да бъде обучен по различни дейности и параметри. Лицевото разпознаване, в комбинация с термокамера, могат например не само да разпознаят хората (ако са вкарани ръчно в базите данни), но да определят приблизителната им възраст, пол и дори настроение. Информацията може да се предава към отдалечен сървър или да се съхранява в самата камера. Възможностите за бизнеса, според Konica Minolta и Mobotix са много – от обслужване на редовни клиенти, през известяване в реално време за опасности.

Свързани статии

Back to top button