PLAYНОВИНИ

Sony е придобила Insomniac Games за 229 млн. долара

През есента на 2019 г. Sony обяви, че е придобила гейм разработчика Insomniac Games. В последните финансови документи на японския гигант става ясен и размера на сделката – 229 млн. долара, като повечето са платени в налични пари. Това е поредната инвестиция, която цели да засили портфолиото на Sony в гейм индустрията.

Както и да осигури потенциални ексклузивни заглавия за предстоящата премиера на следващото поколение конзоли PlayStation 5. Новото устройство е предвидено да дебютира в края на 2020 г. Сделката може да подсили позициите на Sony и в друга посока – осигуряването на допълнителен ресурс за създаване на съдържание за стрийминг платформата PlayStation Now на компанията.

Кои са Insomniac Games

Swing_Day_Spider-man

Insomniac Games нашумяха основно покрай хита от 2018 г. Marvel’s Spider-Man, което беше ексклузивно заглавие за PlayStation 4. Историята на разработчика назад не включва толкова големи игри. Създадена през 1994 г. тя се опитва да създаде редица заглавия за конзолите на Sony. Започва с клонинг на DooM – Disruptor, в който иновацията е въвеждането на няколко псионични сили. Играта излиза през 1996 г. за PlayStation.

След което Insomniac Games изоставят жанра на екшъните от първо лице и се ориентират повече към аркадните приключенски заглавия. За същата платформа тя създава франчайза Spyro The Dragon. Тя набира своята вярна фенска маса и разработчика пуска общо три заглавия в периода 1998-2000 г. В подобен стил е създаденият фрачайз Ratchet & Clank, само че за следващата конзола на Sony – PlayStation 2.

Ratchet_Batalia

През 2006 г. Insomniac Games се завръщат във FPS жанра с Resistance: Fall of Man. Играта излиза за PlayStation 3. За същата платформа, разработчикът продължава с поредицата по Ratchet & Clank.

След 2012 г. компанията започва да експериментира усилено на различни платформи – тогава излиза мобилната игра Outernauts за iOS. Тогава е създадена версия на предпоследното заглавие от поредицата Ratchet & Clank за преносимата конзола PlayStation Vita. Две години по-късно, Insomniac Games създават Sunset Overdrive, която е предназначена за Xbox One и Windows.

Покрай създаването на Marvel’s Spider-Man, компанията изпробва няколко заглавия за очила за виртуална и добавена реалност. Най-вече за Oculus Rift и за независимите Magic Leap.

Засилване на портфолиото

beat-saber-vr

За Sony, Insomniac Games е свежо попълнение в иначе голямото портфолио от разработчици, с които тя разполага. Японската компания има под шапката си общо 14 фирми, специализирани в правенето на игри. Insomniac Games може да бъде използвана, както за развитието на заглавия по популярни поредици, подобно на Marvel’s Spider-Man, така и да допринесе повече ноу-хау при създаването на съдържание за виртуална и добавена реалност.

Сделката не е единствената в бранпа за 2019 г. Всъщност, цялата изминала година е белязана от доста придобивания. Основният конкурент на Sony – Microsoft, купи Double Fine, фирма развивала основно игри за Xbox и, която разполага с правата за някои франчайзи на бившия LucasArts, като Grim Fandango например.

Facebook, придоби Beat Games, които стоят зад популярното VR заглавие Beat Saber. Като целта на социалната мрежа е да засили съдържанието, което излиза за нейните очила за виртуална реалност Oculus Rift. Списъкът със сделки се подсилва, като основните купувачи са големи компании, като Bethesda, Ubisoft, Epic Games и др., а продаваните са сравнително малки и независими студиа.

Свързани статии

Back to top button