АНАЛИЗИТЕЛЕКОМИТЕХНОЛОГИИ

Дигиталната „Желязна завеса“ в битката между САЩ и Китай

Двата лагера се оформят, след като Вашингтон планират да подкрепят Nokia и Ericsson, докато китайските гиганти се обединяват срещу Google

Темата накратко
  • - САЩ обмислят финансова подкрепа за Nokia и Ericsson в борбата с Huawei
  • - Вашингтон и Брюксел може да влязат в наддаване или конфликт за двата европейски доставчика
  • - Huawei, Xiaomi, Vivo и Oppo обединяват усилия в създаването на алтернатива на Google Play

Дигитална „Желязна завеса“ е на път да се спусне и да раздели света отново. Въпреки очакванията, че търговската война между САЩ и Китай, в която централно място заема технологичния гигант Huawei, ще деескалира, се случва точно обратното. В момента започват да се оформят два лагера, като Вашингтон е от едната страна, а Пекин от другата. Европа бавно, се подрежда повече към първия, въпреки опитите за неутралитет.

Големите победители в битката между САЩ и Huawei може да се окажат Nokia и Ericsson. Те са водещите производители на телеком оборудване, които не са базирани в Китай. Вашингтон обмисля директно да ги подкрепи финансово, за да могат да се противопоставят на азиатските вендори при разгръщането на 5G мобилните мрежи.

Donald_Trump_and_William_Barr

В четвъртък, главният прокурор на САЩ Уилиям Бар, обяви, че страната трябва да вземе „необичайното решение“, като придобие контролиращ дял в Nokia и Ericsson. По този начин, най-голямата икономика в света ще може да засили едната или и двете компании, за да могат да се противопоставят на Huawei. То идва само няколко седмици, след като щатски сенатори предложиха проектозакон, който да инвестира 1.25 млрд. долара в развитието и стандартизирането на 5G технологиите. Мерките са почти идентични с тези, които Европейската комисия предложи наскоро.

Към всичко това добавяме новината, че четирите водещи китайски мобилни компании – Huawei, Xiaomi, Oppo и Vivo – обединяват усилия в създаването на алтернативна екосистема на Google. Това е липсващото звено в арсенала на азиатските дружества, за да могат да се противопоставят максимално на щатските гиганти. По този начин, виждаме все по-силна регионализация и борба за надмощие между Изтока и Запада. Една своеобразна дигитална „желязна завеса“.

Финансови мускули и 5G

Nokia-5g-mwc-2019

Първата, по-радикална крачка на Вашингтон в посока стимулиране на 5G технологиите без Huawei дойде през януари. Тогава шест сенатора от САЩ предложиха законопроект, който да предостави 1.25 млрд. долара под формата на два фонда, които да подкрепят развитието на новата телекомуникационна технология. Това ще включва разработването на единни стандарти, които да могат да се ползват от няколко производители на 5G оборудване.

Проектозаконът предвижда почти идентични мерки, които Европейската комисия предложи преди няколко седмици. Макар и под формата на „инструментариум“, идеите са сравнително сходни – стандартизация на 5G технологиите, диверсификация на доставчиците и потенциално инвестиране в индустриалния капацитет на Стария континент. В последното влизат, именно финландската Nokia и шведската Ericsson.

Предложението на главния прокурор на САЩ Уилям Бар отива дори по-далеч от законопроекта на Сената. Според него, Вашингтон директно трябва да инвестира пари в Nokia и Ericsson.


William-barr-usa-quote„Подкрепата на Nokia и/или Ericsson с нашите огромни пазарни и финансови мускули ще създаде много по-силен конкурент и ще елиминира опасенията, че тя може да не стане лидер“ Улиям Бар, Главен прокурор на САЩ


Бар прави това по време на конференция посветена на китайския шпионаж, цитиран от Reuters. Той обяви, че „САЩ трябва да се позиционира редом с Nokia и/или Ericsson“, за да може да се противопостави на Huawei. Бар допълва, че това може да се постигне, „като се придобие контролен дял директно или чрез консорциум от частни американски или съюзнически компании“.

„Подкрепата на една или двете компании с нашите огромни пазарни и финансови мускули ще създаде много по-силен конкурент и ще елиминира опасенията, че тя може да не стане лидер“, коментира Бар.

Осъществяването на това намерение, ще доведе не само до сериозна финансова инжекция за едната или двете компании, но и ще ги постави под контрола на САЩ. Което не е сигурно дали ще се понрави на Европейския съюз и дори може да доведе или до конфликт, или до „наддаване“ за контролния пакет.

Китайският съюз срещу Google

huawei-china-life-belt

Ако САЩ и по-скоро Европа, имат силна зависимост от Huawei при изграждането на 5G мрежите си, китайският гигант е изправен пред друг проблем – липсата на екосистема. Компанията не може да използва мобилните услуги на Google и лицензираната версия на Android. Тя работи по създаването на алтернатива, за момента озаглавена Huawei Mobile Services. Привличането и най-вече – задържането на разработчици, е ключово за дългосрочното ѝ налагане.

Huawei може да не разполага с достатъчно ресурси в тази посока, затова тя обединява усилия заедно с трите други големи производителя на мобилни устройства. Това са Xiaomi, Oppo и Vivo. Отново, по информация на Reuters, четирите компании обединяват усилия в разработването на единна екосистема.

Идеята засега е, всеки от производителите да запази своя магазин за приложения. Но когато един чуждестранен разработчик качи своя ап в някой от тях, то той да е наличен и на четирите платформи. Идеята е така те да бъдат стимулирани в създаването на програми за тях, тъй като това е основната преграда пред изграждането на дългосрочна алтернатива на Android и Google Play.

Ходът е първа стъпка пред потенциално обединение и създаване на единна китайска операционна система. Дори да се казват по различен начин, унифицирането на приложенията ще позволи на всеки разработчик едновременно да достигне до четирите производителя. Ако те запазят пазарните си дялове, говорим за доста голямо влияние. При доставките на смартфони за 2019 г., Huawei е на второ място, Xiaomi е на четвърто, а Oppo са пети.

Освен това, китайските компании са много силни и доминират на местния и на индийския пазар. Това са двете водещи страни по смартфон продажби през последните месеци. САЩ отстъпи на Индия второто място по обем през четвъртото тримесечие на 2019 г.

Този ход е ключов и идва само дни преди Huawei да обяви първите си флагмани и модели за 2019 г. Очаква се и те да не поддържат лицензираната версия на Android и да не могат да разчитат на Google Play приложенията. Колкото повече разработчици успее да привлече китайският гигант, толкова повече шансове има тя на пазарите извън Китай.

Всички тези развития показват все по-засилващата се регионализация и разделение на технологичния свят, което се очертава, като директна последица от търговската война между САЩ и Китай. Своеобразната „желязна завеса“ се спуска, като Европа се опитва да запази неутралитет. Предвид предложенията, които идват от Вашингтон, може да се наложи на Брюксел да плати скъпо ако иска да го запази.

Свързани статии

Back to top button