PLAYНОВИНИ

Nvidia най-накрая пусна стрийминг услугата GeForce Now

Забележка: Статията е коригирана на 6 февруари, като е добавено уточнението, че услугата е налична в България, както и първи впечатления от платформата.

Nvidia най-накрая пусна официално облачната си гейм услуга GeForce Now. Тя предлага възможността на потребителите да пускат любимите си заглавия от Steam дистанционно, без да е необходимо да разполагат с мощен хардуер, за да подкарат последните игри.

Любопитното е, че Nvidia чак сега прави тази стъпка, предвид факта, че първите ѝ усилия с GeForce Now датират още от 2013 г. Тогава услугата беше позната под името GeForce Grid. Две години по-късно, беше ребрандирана и пусната в по-отворена бета версия. Тя запази този статус, чак до тази седмица.

Наличието на GeForce Now вече не е толкова ограничено – в нея може да се играе от Северна Америка, Европа, Русия, Япония и Южна Корея. Включително и в България.

По-добрата платформа

GeForce_NOW_Platforms

За разлика от Stadia на Google и xCloud на Microsoft, GeForce Now има доста по-завършен бизнес модел и поне за момента стабилна услуга. Ключовите елементи в платформата на Nvidia са няколко.

Първият е в достъпа до заглавия. Досегашните облачни гейм услуги имаха собствени магазини за игри. Microsoft и Sony обвързват платформите си с тях, а Google изгражда изцяло нов такъв. GeForce Now работи съвместно със Steam на Valve и с разпространителите, за да може да направи закупените през тя заглавия достъпни.

С други думи – ако притежавате дадена игра в Steam и тя се поддържа от платформата на Nvidia, вие ще можете да я пуснете през нея. Все още не е наличен целият каталог в магазина на Valve, но компанията явно работи усилено в тази посока.

Безплатна опция

GeForce_NOW_Memberships

Вторият ключов елемент е цената на GeForce Now. За разлика от всички налични облачни гейм платформи в момента, услугата на Nvidia има безплатна опция. С други думи, можете да играете напълно без да плащате стотинка. Има уловки естествено. Едната е, че имате стандартен достъп, тоест системата приоритизира включването към сървърите към платените потребители и след това ако има място вкарва безплатните.

Другото ограничение е, че можете да играете само един час без прекъсване. След като тя изтече, системата ви връща в опашката за сървърите. Нямате ограничения на броя сесии, което е добрата новина.  Дори да изберете платената опция, тя е доста поносима. За САЩ е 5 долара на месец при едногодишен абонамент или общо 60 долара за 12 месеца. Което е под цената обявена от Stadia на Google до момента.

Едно от ключовите предимства е, че GeForce Now не изисква допълнителен хардуер, като Chromecast, контролер или друго. Така в един момент можете да играете спокойно на компютрите на Apple – Mac или MacBook, независимо дали заглавието се поддържа от машината или не. Все пак говорим за облачна услуга. Черешката на тортата е, че GeForce Now се възползва от последните иновации на Nvidia. Като водещ производител на видеокарти, можете да очаквате интеграция на екстри като Ray Tracing например.

Това важи за лаптопи и компютри. Отделно услугата е налична за хибридната конзола Nvidia Shield, както и за мобилни устройства с Android. Последните обаче трябва да разполагат с някакъв контролер – определен набор от безжични такива или Shield аксексоар.

Първи впечатления

GeForce-Now-Menu-Bulgaria

Оказа се, че GeForce Now е достъпна в България и цяла Централна и Източна Европа. Платформата изисква акаунт на Nvidia, който дори да нямате, можете лесно да създадете. След което е препоръчително да имате такъв и за Steam, тъй като повечето налични игри ползват онлайн магазина на Valve.

Самото приложение е доста просто като концепция, поне версията за PC. То създава виртуална машина, на която се логвате със Steam акаунта си и можете да инсталирате игри от него на отдалечените сървъри. След което да ги пуснете да се зарежда заглавието там.

Това е доста удобно, за хора с компютри с малко място за съхранение или слаб хардуер. Самите игри вървят доста стабилно, без значителен лаг.

Безплатният достъп орязва възможностите на графиката, която искате да ползвате. Освен това имате ограничение на сесия от 1 час, което означава може да се окаже малко за доста игри. При всяка една ще трябва да се логвате наново в Steam, това отнема малко време. Свалянето на игрите става мигновено, като явно, те са качени на същия сървър, на който се намира и платформата. От друга страна, официалната цена от 5.50 евро на месец е повече от поносима за доста геймъри.

Да изпълниш петилетката

GeForce_NOW_Game_Wall

Компанията е сред втората вълна от опити да се развие облачният гейминг, които могат да се проследят от 2010 г. Услугата остана във фаза бета версия близо пет години. Определени потребители в Северна Америка можеха да я тестват, но без да имат достъп до пълните възможности, които Nvidia обещаваше.

С официалното пускане на GeForce Now се слага край на петгодишното лимбо, в което услугата беше изпаднала. Nvidia няма и много избор. Преди пет години, компанията беше сред едни от първите (след OnLive и Gaikai), които се впуснаха в експериментиране с облачен гейминг. Сега, във врата ѝ дишат Google и Microsoft. Последните две, обявиха своите платформи Stadia и xCloud съответно, които са в различна напреднала фаза. Google дори тръгнаха да пускат официално своята услуга, но се оказа, че дори интернет гигантът може да се надцени. Sony вече има действаща платформа в лицето на PlayStation Now.

Ходът на Nvidia ѝ връща това водещо място, което тя имаше в ранните етапи на развитие на технологията. Това не означава, че няма да е изправена пред нови предизвикателства. Ще видим дали, GeForce Now ще може да удовлетвори потребителите при силни натоварвания и търсене, както и колко бързо тя ще се разрастне и в други региони.

Свързани статии

Back to top button