НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Apple, Amazon и Google подготвят единен стандарт за умни домове

Част от водещите технологични гиганти в лицето на Apple, Amazon и Google подготвят създаването на единен стандарт, който да бъде наложен в решенията за умни домове. Към тях се присъединява и неправителствената организация Zigbee Alliance, в която членуват компании, като IKEA и Samsung. Идеята е новият стандарт да позволи на устройствата създадени от различните производители да бъдат съвместими помежду си. Това ще позволи решения на отделните фирми да се комбинират при изграждането на умни домове.

Това е голяма стъпка в развитието на все още нишовия пазар. Apple, Amazon и Google са основните играчи в предоставянето на някои от ключовите устройства и услуги за контролиране на умния дом. В момента продуктите им не са съвместими помежду си, като всеки производител изисква да се използват изцяло негови решения. Ситуацията създава фрагментация, която затруднява изграждането на умни домове и отблъсква масовите потребители.

Развитие в положителната насока имаше през миналата година, когато доста производители на бяла и черна техника обявиха, че техните устройства за дома могат да поддържа едновременно Amazon Alexa и Google Assistant. Допреди това, тенденцията беше даден продукт да може да работи само с единия гласов асистент и прикачената екосистема към него.

Единният протокол

smartspeakers-smart

Усилията на технологичните гиганти и браншовата организация е да създадат единен интернет протокол, който да е базиран на отворен код. Той трябва да осигури сигурна, надеждна и бърза връзка между различните свързани устройства в дома. Също така, да улесни свързването им с мобилни и облачни приложения, както и да позволи ползването на единни мрежови технологии, което да улесни сертифицирането им.

Ползването на унифициран протокол ще улесни интеграцията на производителите на гласови асистенти, като Amazon Alexa, Apple Siri и Google Assistant. Участието на трите гигант гарантира подобен ход. Допълнително, в Zigbee Alliance членуват основните производители на различни електроуреди за дома, като Samsung, Legrand, NXP, Resideo, Schneider Electric, Signify (бившият Philips Lightning), Somfy и други.

Участието им означава, че след разработването и пускането на новия протокол, всички техни устройства от контакти, крушки, малки и големи електроуреди ще са съвместими с него. Което значително разширява спектъра на потенциално свързани домашни джаджи в дома.

Положителните ефекти

hero_homepod_lockup__4j6sxrq610y2_large_2x

Създаването на единния стандарт няма да размие разликите между отделните екосистеми от приложения и възможности, които предлагат Apple, Amazon и Google. Трите компании ще продължат да затварят софтуерните услуги само в рамките на своите решения. Което означава, че умен говорител Alexa на Amazon, ще работи единствено с едноименния гласов асистент. Но с единния стандарт, към него могат да се навържат всякакви джаджи, като контакти, телевизори, печки, лампи и др.

Ако потребителят реши да смени в един момент говорителят и асистентът с този на Apple или на Google, това може да стане без проблем и необходимост да се заменят и останалите крайни устройства. Това е предимството на единния стандарт. Без него, подобна смяна може да се наложи, за да има съвместимост със софтуерните услуги на отделните компании.

Основните причини в момента, умните домове да не се развиват масово по света са няколко. Първата е, във все още високата цена на изграждането на цялостни свързани решения и необходимостта от подмяна на редица елементи от електрониката в дома. Една умна крушка струва десет пъти повече от нормална такава, например.

Втората голяма причина е в значителната фрагментираност на решенията на отделните производители. Всеки един от тях трябва да избира към коя екосистема да се свърже. Отделно доста от компаниите правят съвместимост единствено между собствени продукти. Тоест, ако сега искате да изградите най-ефективно умен дом, то най-добре е да ползвате устройства само на един производител.

Създаването на единен стандарт, поне на теория ще премахне тази фрагментация, което ще позволи на потребителите да избират много по-лесно между различни решения. Това ще засили конкуренцията между производителите и постепенно ще доведе и до сваляне на цените. Което потенциално ще направи решенията за умни домове по-достъпни и масови. Поне на теория.

Все пак, технологичните гиганти и Zigbee Alliance тепърва започват работа по протокола и ще отнеме няколко години, докато той бъде приет и започне да се интегрира в решенията. Така, че това няма да стане веднага, но се полага доста голяма стъпка в развитието на този пазар.

Свързани статии

Back to top button