НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Денят, в който Google изчезне

Почти никога не си даваме сметка колко сме зависими от някоя технология. Електричество, топла течаща вода, интернет – всички тези неща приемаме за даденост. Както и Google. Един от IT гигантите в света, който ни снабдява с десетки и дори стотици онлайн услуги и доминира в редица ниши. Най-популярната интернет търсачка е портал за глобалната мрежа за милиони хора, YouTube е телевизията на по-младото поколение, Gmail е дори работна поща за редица специалисти, а Android смартфоните доминират в Европа.

Дойде и денят X, в който в България усетихме, макар и в рамките на малко повече от час, какъв може да е света без Google. Надали ще разберем каква е точната причина, като се спекулира между проблем с център за данни, скъсан магистрален кабел и проблеми с DNS сървъри. Какъвто и да е, той беше отстранен и към 11 часа българско време, услугите на Google бяха възстановени. Засегнат беше почти целия регион на Балканския полуостров, заедно с половин Турция, елементи на Грузия и Кипър.

Видимите последствия

Google-outage-balkans

Технологичният гигант се асоциира почти напълно със своята онлайн търсачка. За повечето хора в Европа и САЩ тя е основният прозорец към глобалната мрежа. Малко потребители използва алтернативните търсачки, като Bing, Yahoo, Yandex или DuckDuckGo.

Отделно, потребителите нямат толкова силен развит навик да ходят директно до сайтовете, като изключим може би някои от най-големите новинарски и такива за имейл услуги. В България например, от Топ 5 посещавани сайтове, три са на Google (Google.com, YouTube.com и Google.bg), другите два са Facebook и порталът abv.bg. Това показват данните на Similarweb.

Similarweb-bulgaria-ranking

След търсачката, следващата голяма загуба за масовия потребител е YouTube, който също е на Google и ползва нейната инфраструктура. Към него добавяме имейл клиентът Gmail и облачния Google Docs офисен пакет, които се ползват от доста хора за работни и дори служебни платформи. Тези, които разчитат на навигацията на Google Maps също ще останат разочаровани от липсата на услугите на технологичния гигант.

Не трябва да забравяме и браузърът Chrome, като повечето му допълнителни функционалности са базирани на облачните услуги на Google. Приложението е най-използвано по света за директен достъп до глобалната мрежа.

Невидимите такива

Това са само директните последствия, които масовите потребители ще усетят незабавно. Google разполага с доста специализирани приложения и услуги, които биха докарали удар на експертите по дигитален маркетинг. Повечето сайтове ползват Google Analytics за следене на трафика и аудиторията си. Към него добавяме и Google Ads, който е центърът на реклами в различните платформи на технологичния гигант. Доста рекламни кампании минават през нея и съответно предоставят над 90% от приходите на компанията.

Това са само специализираните инструменти в рамките на екосистемата на Google. Към последната не трябва да забравяме и платформата Android. Най-ползваната мобилна операционна система се ъпдейтва и захранва от облачната инфраструктура на компанията. Липсата на връзка, няма да доведе до блокиране на работата на смартфоните ви, но много приложения може да не работят или да имат частични функционалности. Отделно забравете за ъпдейти, ако не сте правили и в същия момент системата на Google се срине.

Но към Google Cloud са закачени и много други технологични фирми, които пускат услугите до своите потребители през нея. Затова и връзката към онлайн платформи като Spotify, Fitbit и много други бяха отрязани.

Без паника

От облака към периферията или Edge

Липсата на услугите на Google беше временно явление, като проблемът беше сравнително бързо отстранен. Малко вероятна е появата на по-дългосрочна авария. Но дори и да има такава, за по-голямата част от нещата можете да намерите частични заместители. Краткото спирани обаче е много хубаво напомняне, че не трябва да сме 100% зависими от облачните услуги, които всички компании ни предлагат в момента.

Защото, в противен случай ще трябва да имаме резервен план за момент, в който облакът, независимо дали е Google или друг технологичен гигант, внезапно изчезне.

Свързани статии

Back to top button