АНАЛИЗИТЕХНОЛОГИИ

Има ли бъдеще социалната мрежа на Wikipedia

Новата платформа трябва да бъде независима от рекламодателите, което е доста утопична концепция на основателя на Джими Уелс

Темата накратко
  • - Основателят на Wikipedia пусна собствена социална мрежа
  • - Новата платформа разчита на бизнес модела на популярната онлайн енциклопедия
  • - Пазарът за социални мрежи е пренаситен и трудно ще може нов играч да пробие
  • - Най-горещите в момента платформи разчитат на видео и безплатна регистрация

Социалните мрежи завзеха онлайн пространството и времето, в което прекарваме в него. В годините започнахме да разбираме и тъмните тайни на тези платформи, масовото събиране на данни и ползването им за всякакви цели. Горчивият опит ни научи, че ако нещо е безплатно в интернет, то тогава ние, потребителите, сме продукта.

Сега си представете социална мрежа, която не събира нашите данни, не ни засипва с реклами или кара да промотираме постовете си, за да достигнат до по-широка аудитория. Тя ще има за цел да пребори фалшивите новини и некачественото съдържание, което се споделя масово в настоящите платформи. Звучи като утопия, нали? Към нея се е устремил Джими Уелс, основателят на онлайн енциклопедията Wikipedia, която е един от най-старите универсални портали към базовото познание в интернет.

jimmy-wales-wikipedia
Джими Уелс, основателят на Wikipedia

В края на ноември, той стартира WT.Social, която трябва да достигне до тази заветна утопична цел. Само за няколко дни, тя събра над 300 хил. потребителя, при положение, че има сравнително висока начална бариера за регистрация. Амбициите на Уелс са доста високи – достигане на 500 млн. абоната, което ще я постави в Топ 10 на най-ползваните социални мрежи в момента.

Изникват десетки въпроси – ще успее ли поредното начинание на Уелс, ще постигне ли желаните резултати и дали предложения бизнес модел има бъдеще? Въпреки, че WT.Social е още в много начален стадий от своето потенциално развитие ще се опитаме да разгледаме аспектите и потенциала на новата социална мрежа.

Какво е WT.Social

WTSocial_logo

Платформата на Уелс носи дългото име WikiTribune Social, но по-вероятно е да я засечете със съкратеното – WT.Social. Концепцията и дори дизайнът ѝ е прост и сравнително познат, за всеки, който се е сблъсквал с Wikipedia. Всеки потребител може да пуска материали и постове, да ги редактира, като съдържанието се групира по различни категории.

Целта е да се насърчават качествените постове, затова е дадена властта на хората да ги препоръчват или да ги маркират, ако са нередни или заблуждаващи. Това напомня донякъде на форумния формат на Reddit. WT.Social взима различни елементи от други платформи, темите са разделени в отделни интереси или категории, за които потребителите се „абонират“. Те се наричат SubWikis, които може да се сравнят с Facebook групите или „кръговете“ от вече покойната платформа Google+.

Бизнес моделът обаче се различава коренно от този на Facebook или Twitter. Повечето социални мрежи разчитат на приходи от реклами, като реално продават достъпа до данни или до потребители на различни компании и организации. Абонатите от своя страна получават безплатен достъп до платформата. WT.Social разчита на изцяло обърнат модел. Можете да станете потребител на новата социална мрежа срещу годишен абонамент от 100 долара или да направите безплатна регистрация, която обаче трябва да бъде одобрена от администраторския екип. Включително е добавена възможността и за дарения, които да бъде „отгоре“ на вече споменатия абонамент.

Въпреки сравнително високите бариери за присъединяване, WT.Social в рамките на месец натрупа над 300 хил. потребителя. Ако обаче не се облекчи режимът за приемането на безплатни регистрации, амбицията от 500 млн. абоната, която си поставя Уелс ще бъде почти невъзможна за достигане.

Да си припомним WikiTribune

wiki-tribune-article-building

Всеки по запален технологичен фен, който е заинтересован от творчеството на Джими Уелс несъмнено би направил паралел с друго негово начинание – WikiTribune. Това трябваше да е новинарска платформа, в която утвърдени журналисти предоставят качествено съдържание, което се оценява от потребителите.

Бизнес моделът е базиран на дарения и абонамент, като WikiTribune трябваше да е зона забранена за реклами. Платформата стартира през 2017 г. и в рамките на година събра около 200 хил. потребителя. За по-доброто развитие и наличието на качествено съдържание се грижеха дузина утвърдени журналисти, наети от Уелс. След малко повече от година, WikiTribune разпусна екипа си и реално платформата започна да залязва.

Развитието и формулата на новинарския сайт на Уелс звучи стряскащо познато с това на WT.Social. Всъщност и имената съвпадат. След явния провал на медийната платформа, основателят на Wikipedia просто я преформатира като социална мрежа. Уелс явно търси правилния формат, който да бъде възприет най-добре от потребителите.

Дали неуспехът на WikiTribune вещае същата съдба и за трансформацията му в социална мрежа? Още е рано да се каже. Но е хубаво да сме напълно запознати с историята на платформата, преди да прегърнем идеята напълно.

Пренаситен пазар

Дали самата формула е проблемна или в случая WT.Social е подходящ за по-широка аудитория, с което да повтори успеха на Wikipedia ще зависи и от външни фактори. Най-вече от самия пазар за социални мрежи, който вече е доста пренаселен. От една страна се намира Facebook, като освен едноименната платформа, технологичният гигант притежава и някои от другите конкуренти в сегмента. Под нейно крило са WhatsApp и Instagram, както и отделеното Messenger приложение.

Тоест Facebook контролира четири от Топ 10 най-ползвани социални мрежи в света към момента. Сумарните месечни активни потребители са над 6 млрд., като е нормално доста от хората, които разполагат с Facebook, да имат Messenger, Instagram и дори WhatsApp, така че дублажът е доста вероятен. Някои от най-бързорастящите социални мрежи в момента идват от Китай. TikTok е с 500 млн. месечни активни потребители, QQ е с 808 млн., а WeChat е с над 1.1 млрд., показват данните на Statista за октомври 2019 г.

Амбицията на Уелс да постигне 500 млн. потребителя, ако всички те са активни, означава, че ще позиционира WT.Social в настоящия Топ 10. Но това е доста висока летва. Най-малкото е, че всички настоящи лидери са напълно безплатни за регистрация. За да сте сигурен потребител в WT.Social е хубаво да платите годишния абонамент от 100 долара.

Шансът на социалната мрежа на Уелс е да облекчи безплатната регистрация, като например даде права за маркиране и редактиране само на платените потребители. Но тогава рискува да предизвика разделение в хората, които ползват платформата. Тогава WT.Social има шанс да достигне до 500 млн. регистрации.

Какво обичат масите

Facebook eyes regulation

Но, в горната класация става дума за активни месечни потребители. Дали WT.Social ще успее да събере толкова е съвсем друг въпрос. Като пример може да се даде Viber, които разполагат с над 1 млрд. регистрации, но активните месечни потребители са едва 260 млн.

Водещите социални мрежи в момента са направени, така че да са максимално пристрастяващи и да насърчават тяхната употреба. Но всички действия, които може един потребител да прави на тях са и също толкова опростени – лайкове, постване, пускане на лайв видео и други. Това, което е усложнено при тях са настройките за поверителност и начина по който си управлявате данните. Което естествено е направено целенасочено.

При WT.Social дизайнът е обърнат също. За да се възползват от пълните възможности на новата платформа, потребителите трябва да предприемат доста по-сложни и ангажиращи тяхното внимание действия. Като проверка на информацията, потенциалното редактиране или докладване на нередно съдържание и други.

WT.Social_registration-screen

Какво се поства в популярните социални мрежи също е ключов фактор. Масовата публика харесва стряскащи и скандални заглавия, да обсъжда теми по непрофесионален начин. Като цяло е напълно естествено фалшивите новини да намират ползотворна среда за развитие.

Според изследване на BuzzFeed по време на изборите за президент в САЩ, ангажираността с подобен тип съдържание скача рязко, когато настъпи самата сакрална дата на вота. В самия ден, фалшивите новини надхвърлят привлеченото внимание на американската аудитория с 8.7 млн. срещу 7.3 млн. на утвърдените медии.

Кликбейт заглавията и описанията също привличат повече потребителите в социалните мрежи, като Facebook например. През 2016 г. то съставлява близо една четвърт от постовете в популярната платформа, показва изследване на университетите в Оклахома и Мисисипи.

Новите социални мрежи, които се превръщат в хит, особено при по-младите в момента са насочени изцяло към правенето и споделянето на кратки и забавни клипчета. Такава е историята на китайското приложение TikTok. Територия, която WT.Social не се ангажира да изследва в обозримо бъдеще.

Каква ще е присъдата на WT.Social

Това не означава, че новата социална мрежа на Джими Уелс е обречена на пълен провал. Хората искат да консумират качествено съдържание. Доказателства за това има доста, както по света, така и в България. Най-малкото и сайтът TechTrends е създаден с тази цел. Просто аудиторията няма да е толкова голяма и обширна, че да засенчи гиганти, като Facebook, YouTube и дори TikTok.

Идеята за създаване на социална мрежа, която да не е зависима от рекламодатели и да не продава данните на своите потребители е много добра и определено има нужда от такава. Но пълното копиране на механизмите и бизнес модела на Wikipedia може би няма да бъде успешен. WikiTribune доказа това в сферата на медийните сайтове, ще видим дали изводът ще се потвърди и за WT.Social.

Свързани статии

Back to top button