ТЕХНОЛОГИИ

Дигиталната революция промени напълно представите ни за индустриален дизайн

Рос Доуд, индустриален дизайнер в Nokia Bell Labs и гост лектор в Relogia: Триалози 2019 в интервю за TechTrends

Ross-Dowd

Рос Доуд е индустриален дизайнер в Nokia Bell Labs, с изявена страст към преследването на по-задълбочени връзки между хората, както и между тях и устройствата им. Той е носител на редица награди в областта и е ключов участник в програмата Experiments in Art and Technology (EAT) на технологичната лаборатория. Нейната цел е да засили сътрудничеството между инженери, дизайнери и артисти в преследване на по-добри разработки. Самата Nokia Bell Labs е специално развойно звено на Nokia, което изследва ефектите на глобалните иновации и търси още по-ефективни решения в редица области. Доуд е един от гост-лекторите на конференцията Relogia: Триалози 2019, която ще се проведе на 21 и 22 ноември в НДК. Входът е безплатен, но изисква предварителна онлайн регистрация.

Как индустриалният дизайн промени технологиите и тяхното ползване от потребителите?

Индустриалният дизайн винаги е бил и все още е ключов елемент в демократизирането на технологиите. Той им позволява те да могат да се ползват от хора, които не са експерти и реално ги превърна в масовия феномен, който са днес. Благодарение на него имаме прости и интуитивни системи за управление на отделните устройства, изчистени и лесни за навигиране интерфейси на екраните.

Това прави използването на умни инструменти детска играчка. Невероятно е, вече колко много неща ги възприемаме за даденост, които сме постигнали с технологиите и как вече хора, без да е необходимо да преминават през обучение могат да ги ползват на ежедневна база. Замислете се колко много и комплексни неща можете да свършите с няколко приплъзвания по сензорния екран на смартфоните и таблетите си.

Промени ли се самият индустриален дизайн през годините?

green-wooden-chair-on-white-surface-963486

Областта на индустриалният дизайн се е променил многократно през годините. За мен лично, една от най-големите трансформации през последно време е фокусът върху потребителското изживяване (UX) и дизайнерския поглед. Както и все по-голямото признание на ролята на дизайна като цяло. Вярвам, че хората осъзнават кога нещо не работи или просто не е разработено по правилния начин. Това важи двойно за нашето взаимодействие с технологиите. Ако погледнете формата на някой традиционен продукт, да кажем стол или врата, неговият външен вид подсказва как той трябва да бъде използван.

user-experience

Когато, тази функция се поема от електронните устройства, формата се оказва ирелевантна и потребителят остава в милостивите ръце на UX дизайна. Затова той е по-важен от всякога, особено, когато околния свят става все по-свързан и все по-сложни данни се представят на потребителите, по начин по който те ще могат лесно да ги разберат. Или пък да взаимодействат с тях в рамките на няколко докосвания на смартфона си. В крайна сметка целта на потребителите си остава същата – хората искат техните устройства да работят бързо и лесно, като им помагат, а не да се борят с тях. Смятам, че все повече ще се засилва тенденцията в персонализирането им, така че компаниите ще разработват продуктите и дигиталните си услуги по начин, който най-много пасва на отделните клиенти.

Кой е най-важният елемент в индустриалния дизайн?

smartphone-lifestyle

Всеки има своята визия и аргументирано мнение кой е най-важният елемент в индустриалния дизайн. За мен лично, това определено е емпатията. Готиният дизайн не е създаден във вакуум, нито пък крайният продукт, в който трябва да бъде интегриран. Затова е ключово напълно да разберете за кого и защо го разработвате. Когато правите нещо за крайните потребители, винаги трябва да го имате това предвид и да не забравяте какви са желанията им и крайните цели.

Отделно съм голям почитател на преследването на „ползотворни интеракции“, това е когато се интегрира стойност във всеки аспект на изградената среда, било то естетически, функционален, материален или друг. Като сме внимателни в дизайнерската си практика, всички можем да работим за общество, в което хората са по-ангажирани в моментните взаимодействия, помежду им, със своите инструменти или заобикалящата ги среда.

Кои са основните предизвикателства, пред които е изправена дисциплината в момента ?

Устойчивост и бракуване. Все още съществува огромен проблем по методите по които се произвеждат устройствата. Както и всички нас като потребители по начина, по който ги ползваме и изхвърляме. Все още има крехък и слаб консенсус, за това да сме по-екологични и затова, че трябва да направим правилното действие. Но следващата голяма стъпка в индустриалния дизайн е в преминаването към устойчиви и екологични материали. Ако мога да взема назаем от Дитер Рамс, да насърчим мисленето, че „по-малко е по-добре“ в нашето отношение към материалните блага.

Nokia Bell Labs се опитва да прекрои бъдещето на комуникациите – как ще изглежда то?

nokia-bell-labs-2

Вярваме, че радикално различната технологична среда ще изисква еднакво новаторска форма на комуникация. В Nokia Bell Labs, като част от програмата Experiments in Art and Technology (EAT), сме заинтересовани в създаването на нови модели на общуване, което преминава отвъд ограниченията на говоримия и писмен език. Нови технологии, като чувствителните на натиск сензори, аудио и добавена реалност (AR) могат да бъдат използвани, за създаването на по-задълбочено и по-често взаимодействие между потребителите. Настоящите комуникационни технологии позволяват незабавна връзка между хората при това на огромни разстояния. Вярваме, че следващата стъпка е да направим всяко едно такова взаимодействие по-важно и значими по точно определен начин.

Ако разгледаме в детайл какви действия и връзки предприемаме на дневна база и после се замислим дали ги намираме за значими и задоволителни. Гледайки към бъдещето, трябва да разгледаме взаимодействията, които наистина ценим; социалните, личните, развлекателните и да помислим как можем да предизвикаме усещането за това преживяване с помощта на дадена технология или дори да увеличим съществуващото преживяване.

Свързани статии

Back to top button