НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Wing на Google осъществи първите търговски доставки с дрон в САЩ

Американската компания Wing осъществи първите си търговски доставки с дрон в рамките на САЩ. Нейните безпилотници вече разнасят различни храни, лекарства и дребни подаръци в рамките на град Крисчънсбърг в щата Вирджиния. Фирмата е част от холдинга на технологичния гигант Google и от няколко години разработва собствени дрони, с които да може да извършва подобна дейност.

Wing е първата компания, която може вече да извършва подобна дейност на регулярна база в Щатите, като тя е одобрена от авиационния регулатор FAA. Досегашните експерименти с доставки на дрони бяха направени при единични тестови разрешителни от регулатора. Сред другите дружества, които изпробват този метод на разнасяне са Amazon и Dominos. Гигантът в е-търговията се очаква в следващите месеци да пусне подобна услуга в друга част на САЩ.

Друга щатска компания предлага подобна дейност в Африка. Zipline е сред първите в света, които извършват търговски доставки с дрони. Те осъществяват това в Руанда и Гана. Като се пренасят основно банки с кръв, медикаменти и животоспасяващи лекарства и ваксини. Самата Wing извършва търговски доставки в доста ограничени размери в Австралия и Финландия.

Оптимизация на пилотите

wing-drone-1

Разрешителното на Wing включва важна подробност – дружеството има известна свобода няколко пилота да управляват едновременно по-голям брой летателни апарата. Немалка част от самите полети са напълно автоматизирани, като реално човешкия фактор следи за правилното изпълнение на задачите, както и някой дрон да не попадне в изненадваща ситуация.

По този начин, Wing използва високи технологии за да подобри своята ефективност на услугата. Алгоритмите и самите дрони са усъвършенствани след осъществяването на над 70 хил. тестови полета.

За момента, от дроните се възползват доставчика FedEx, аптеки Walgreens и местната верига за захарни изделия Sugar Magnolia. Потребителите трябва да използват приложението Wing, за да могат да направят поръчки. Малко след като е пусната заявката, дроните започват да я изпълняват. При FedEx безпилотниците се използват за доставка по домовете, като заместват куриерите. Тя се прави на базата на определения график от клиентите и компанията.

Когато дронът пристигне над къщата той спуска бавно пратката, откача я и след което се връща в локалната си база.

Не е птица, не е човек – това е дрон!

wing-drone-2

Самият безпилотник на Google е малко по-различен от традиционните форми, които сме свикнали да виждаме в по-популярните устройства. Било то модели на военните или такива за забавление. Дронът на Wing е дълъг около метър и тежи около пет килограма. Конструкцията му е под формата на букваха H, като по дългите, насочени напред крила са разположени 12 насочени нагоре витла. В краищата на основните странични крила се намират две по-големи витла, които придвижват дрона напред.

Безпилотникът на Wing развива около 120 км/ч и може да носи пакети до 1.5 килограма. В основната част на полета си той лети на височина от около 130 метра. Когато достигне до целта си, дронът зависва на около седем метра височина и започва да спуска доставката. Автоматично откача пакета, след което се връща в разпределителния център.

Свързани статии

Back to top button