НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Какво предлага новият iOS 13

Apple се превърна в доста предсказуема компания през годините, когато става дума за планове и срокове за пускане на нови продукти и софтуерни ъпдейти. Точно десет дни след представянето на новата серия iPhone 11, компанията започна предварителните поръчки на устройствата, които могат да се направят и в България от A1 и „Теленор“ от 20 септември.

Датата има и друга ключова роля – тя бележи началото на пускането на обновената версия на операционната система iOS 13. Apple в това отношение действат като по часовник, без да има изненади със сроковете.

Последният ъпдейт на iOS 13 включва редица подобрения и добавяне на функционалности, които започват да се налагат сред потребителите не само на Apple, но и в другите екосистеми. В следващите редове ще разгледаме кои са основните възможности на новата мобилна платформа.

Добре дошли в Тъмната страна

ios-13-dark-mode

Черното отново е на мода – така най-лесно може да определим последните тенденции при водещите операционни системи. Google с техния Android и Microsoft с Windows започнаха поетапно да въвеждат т.нар. тъмен режим, веднага след тях ударно се включва и Apple. В новата версия на iOS – 13, основният акцент е именно интегрирането на черен фон в системните приложения и различни общи изгледи.

Чрез него се превключват от бял към черен цвят навигационните менюта, списъците с приложения, както и контролите в самите програми, които се предоставят от Apple.

Този подход има няколко големи предимства. Тъмният изглед, ако е осъществен с максимално наситен черен цвят изисква по-малка консумация на енергия от екрана за възпроизвеждане. На пръв поглед разликата не би трябвало да е голяма, но като се натрупа с по-засилено ползване на приложения, менюта и други, може да добави не една или две минути към следващия период за зареждане.

Черният фон натоварва по-малко очите и е особено по-лесен за четене в тъмна обстановка. Чисто естетически, тъмният цвят е предпочитан от някои потребители, които очакват подобна функция от години.

В iOS 13 има две възможности за включване на черния фон. Първата е ръчна, при която потребителят задава дали да бъде активиран или не. Тази функция позволява на феновете на iPhone да решат кой е предпочитания за тях фон. Втората възможност е автоматична, при нея операционната система превключва от светъл към тъмен интелигентно в зависимост от частта на деня. Платформата пуска черния фон от вечерта до сутринта, след което преминава на бял през деня.

Промени в приложението за снимки

Apple_iPhone-11-Pro_Ultra-Wide

Друг важен акцент е значителните промени, които настъпват в приложението за снимане. То претърпява цялостен редизайн, като са опростени елементите и менютата по заснемане, настройки, обработване и впоследствие търсене на кадрите. Последното вече позволява по-детайлно търсене по години, месеци или дни. Самото приложение избира най-добрите кадри, на които да акцентира от даден период.

Инструментите за обработка на снимките също е отделено допълнително внимание. Apple слага редица нови ефекти, които могат да се изберат под формата на слайдър под снимката. След като се избере съответния, много лесно, отново чрез слайдър, да се настрои желаните стойности.

При демонстрацията на iPhone 11, Apple отдели голямо внимание на видеото и най-вече на обработването му след заснемане. Тук, може би е най-голямата сила на iOS 13, тъй като този процес е опростен максимално и до известна степен наподобява този при работа със снимки. Лесно може да се избере съответното действие от слайдър под видеото, както и да се зададе коя част от клипа да остане и коя да се изреже.

Интегрирани са толкова много функции, че можете да манипулирате по доста начини даден клип, което да обезсмисли използването на специални програми в повечето потребителски ситуации. Естествено, професионалистите ще продължат да ползват отделни приложения.

Apple Maps продължават да гонят Google Maps

Навигацията и картите на Apple се запомниха с трагичен старт преди близо десетилетие, което попада в един от малкото провали на тогавашния изпълнителен директор Стив Джобс. Технологичният гигант продължава да изостава в предоставянето на тази услуга спрямо Google Maps. Това не пречи, да се опитва да подобри настоящото си приложение.

Новата Apple Maps до голяма степен е изградена наново. По-детайлни карти и 3D моделиране, с добавени различни елементи, като плажове, забележителности и др. Най-голямата нова функция е Look Around, която е аналог на Google Street View и позволява да разгледате дадено място как изглежда с истински 360-градусови кадри.

Apple-ios-13-look-around

Естествено, всички тези екстри са налични само в определени градове в САЩ, като през следващата година ще бъдат добавени и някои населени места в други големи държави.

Apple няма изградената през последните две десетилетия огромна база данни с карти и изгледи на улици, с която разполага Google и затова все още изостават значително от интернет гиганта. Google Maps ще продължи да бъде предпочитаното приложение за карти за iPhone в България, особено след като бъде обновено Street View. Колите за заснемане обикалят през последните месеци в страната, за обновяване на снимковия материал.

Доста от подобренията включват по-тясната интеграция с гласовия асистент Siri. В iOS 13 той продължава да бъде надграждан, като вече работи с някои приложения, сред които и Reminders.

iOS е наличен за следните устройства на Apple:

 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro
 • iPhone 11 Pro Max
 • iPhone XS
 • iPhone XS Max
 • iPhone XR
 • iPhone X
 • iPhone 8
 • iPhone 8 Plus
 • iPhone 7
 • iPhone 7 Plus
 • iPhone 6S
 • iPhone 6S Plus
 • iPhone SE
 • iPad Touch (7th Gen)

Свързани статии

Back to top button