НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Apple се опитва да се върне в играта с новите iPhone 11, 11 Pro и 11 Pro Max

Apple се опитва да се върне в играта на пазара за смартфони, като обнови портфолиото си. Новите модели носят означението iPhone 11, iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max. Това става на фона на понижаващи се продажби, като от началото на 2019 г. технологичният гигант губи позиции на пазара. Apple беше окончателно задминат като втори по големина производител на смартфони в света от Huawei през тази година, като през миналата 2018 г. продажбите им бяха почти равни.

Компанията представи нови версии на умните си часовници Apple Watch и таблетите iPad с цел освежаване на продуктовата си гама. Друг интересен акцент е обявяването на допълнителни подробности покрай старта на видео и гейм стрийминг услугите, които тя подготвя.

Новите смартфони не представляват голям скок от гледна точка на дизайн. Промените са най-вече в областта на камерите и ставаме свидетели на първите Apple устройства с повече от два основни сензора. Именно наличието на повече камери отзад и промената им форма е най-лесният начин да разпознаете новите модели от старите. Друг важен акцент е новият процесор A13 Bionic, който има подобрена производителност.

iPhone 11

Apple_iphone_11

Базовият модел заменя реално миналогодишната R версия. С новия iPhone 11 вече всички нови смартфони на Apple са поне с двойна камера. Това е една от основните разлики в дизайна на устройството. Двата сензора са 12MP, но единият е с широкоъгълен обектив, а другият е снабден с двукратно оптично приближение. Добавената оптична стабилизация на основната камера също беше сред основните акценти при презентацията на моделите.

Предният сензор също е 12MP, като основната промяна при него е в добавения забавен кадър (Slow Motion) на 120fps. Apple рекламира функцията чрез термина Slofie – кратко видео в забавен каданс.

iPhone 11 infographic

Новият iPhone 11 разполага с новия чип A13 Bionic, който е изработен по 7nm архитектура. По думите на Apple това е най-бързият процесор в момента на пазара, като показаха сравнения с Huawei P30 Pro и Samsung Galaxy S10+. Компанията твърди същата лидерска производителност и при графичния сегмент (GPU-то) на устройството. Тепърва ще видим колко от това е вярно, като излязат и първите тестови бенчмаркове.

Екранът е 6.1-инчов LCD, който е почти Full HD с разделителна способност от 1792×828 пиксела. Цената му се води „достъпна“ според разбиранията на Apple и започва от 699 долара. Което е с 50 долара по-евтино от миналогодишния iPhone XR.

iPhone 11 Pro и Pro Max

Apple_iPhone-11-Pro_Colors

Премиум флагманът на Apple е iPhone 11 Pro. Компанията за първи път използва думата Pro, когато става дума за означаване на смартфони. Единствените по-големи разлики между двата модела са в екрана и батерията. По-големият iPhone 11 Pro Max разполага с 6.5-инчов OLED дисплей, срещу 5.8-инчов OLED при iPhone 11 Pro. Капацитетът на батерията е 3 500 mAh и 3 190 mAh съответно.

Отново, главният акцент са камерите, които са увеличени на три основни ,което прави устройството първото Apple такова с толкова на брой. Сензорите са отново 12MP, като освен базовия и широкоъгълния е добавен и отделен телефото.

Обновените смартфони имат добавени нови софтуерни функции на камерите. Първата е нощния режим, който присъства и при базовия iPhone 11. Следва опцията за взимане на едновременно девет кадъра и с помощта на изкуствен интелект (AI) да се напасне максимално детайлна картина. Проблемът е, че нито един от тях не е истинска иновация, като подобни възможности вече имат доста Android смартфони от среден клас.

iPhone 11 Pro infographic

Софтуерът за пост обработка е може би най-удобното, поне на теория, нещо показано в презентацията. При него можете да подготвите видеото си с професионални инструменти за експозиция, светлина и др.

Процесорът A13 Bionic дава едно предимство на iPhone 11 серията спрямо предшествениците ѝ. Той позволява умното разпределение на енергията при обработката на различни операции, което пести от батерията. Но подобни възможности не са ексклузивни за Apple и някои други производители, като Huawei го предлагат на своите флагмани.

Цените отново са солени – iPhone 11 Pro е 999 долара, докато големият му събрат iPhone 11 Pro Max е 1099 долара.

Обновените Apple Watch и iPad

Apple_watch_series_5

Apple обнови своето портфолио при умните часовници и таблетите. Apple Watch е с добавен Always On екран, който позволява да се следи информацията на таблото с по-ниско консумиране на енергия. Другата основна разлика е вградения физически компас в самия часовник.

Новият iPad е 10.2-инчов таблет, който получава подобрен екран, но най-важното – добавена е пълноразмерна клавиатура и поддръжка на стилусът Apple Pencil. Последното е пълна противоположност от визията на основателя на компанията – Стив Джобс, който беше напълно против ползването на подобни аксесоари.  Основното предимство на новия iPad е, че е достъпен – цената започва от 329 долара.

Скритата новина при услугите

Apple-tv-plus-cook

Apple започна събитието с допълнителна информация за две от новите си водещи услуги – платените стрийминг услуги за видео Apple TV+ и за гейминг – Apple Arcade. Отвъд нови трейлъри или демонстрация на ексклузивни заглавия, технологичният гигант най-накрая разкри цените им. Именно в тях е скрита и може би по-важната новина на вечерта от обновеното портфолио смартфони.

Apple Arcade и Apple TV+ струват по 4.99 долара на месец. Първата е налична от 19 септември, докато втората стартира на 1 ноември. Цените са доста по-ниски от конкурентните. Агресивната политика на Apple показва, че в сферата на услугите тя ще действа диаметрално противоположно спрямо стратегията си в хардуера. Вместо да поставя висока крайна цена спрямо производствената и така да поддържа голям марж на печалба, компанията реално подбива с нисък месечен абонамент.

Netflix например струва 12.99 долара на месец, Prime на Amazon е 8.99 долара, Hulu е 11.99 долара. Очакваната през ноември стрийминг услуга Disney+ на едноименния медиен гигант също е по-скъпа, макар и с по-малко – тя е 6.99 долара на месец. Действията на Apple могат да се опишат с една-единствена дума и тя е дъмпинг.

Въпреки, че не знаем колко точно са производствените разходи за Apple TV+ (дъмпинг е когато се продава продукт или услуга под своята себестойност – бел. ред.), крайната цена е значително по-ниска от тази на настоящите и потенциални конкуренти. Което може да натисне доста пазара на тази нова, цъфтяща и очаквана да се пренасити – ниша.

Запис от цялото представяне тук:

Свързани статии

Back to top button