IT БИЗНЕСНОВИНИ

Услугите за споделени е-тротинетки Bird и за мотопеди ShareAScoot вече са налични в София

Услугите за споделено придвижване никнат като гъби след дъжд в София. След Lime при електрическите тротинекти официално навлиза друга чуждестранна компания – норвежката Bird с техния бранд Brum. Нейните скутери вече могат да се отключват и ползват от софийските потребители, през мобилното ѝ приложение. Във вторник официално стартира и друга подобна услуга – за наем на мотопеди ShareAScoot.

Подобни услуги ще продължат да се появяват през следващите месеци, като се очаква да дебютират при е-тротинетките чуждестранната VOI и българската Hobo.

Новата „птица“ на София

bird-scooter-closeup

Bird оперира по идентичен начин, като Lime. В новите разположени от Столична община места заделени за споделен алтернативен транспорт в столицата се разполага автопарк от тротинетки. Те се отключват и наемат чрез едноименното мобилно приложение. Има еднократна такса за отключване, след което се добавя допълнителна такава за всяка минута ползване.

Регистрацията в Bird е по-бърза от тази в Lime. Изисква се единствено имейл и разрешение за ползване на локация и други елементи от смартфона. При Lime има допълнително ръчно предоставяне на телефонен номер и код за потвърждение.

Цените са еднакви с тези на Lime – 1.50 лева за отключване и 30 стотинки на минута. Което предопределя цена от 4.50 лева за 10 минути и 7.50 лева за 20 минути. Което ги прави по-високи от повечето налични алтернативни методи за придвижване в столицата. Има три варианта тарифите на двете услуги в София за споделено ползване е-тротинетки да са напълно идентични.

Първият е, това да е минимума под който чуждестранните компании да не могат да паднат предлагайки тази услуга. Вторият е, да има уговорка между тях за цената, която да предлагат. Това е доста спекулативно, но ако е вярно може да доведе до разследване от страна на антимонополния регулатор за нелоялна пазарна практика.

Последният е, цената да е уговорена заедно със Столична община. Този вариант не пасва напълно, поради намерението на Hobo да предлага своята услуга при 1.60 за отключване и 20 стотинки на минута. Освен тях има и друга компания – Minute2go. Тя също е българска и за момента оперира само в София, но го прави без помощта на мобилно приложение. Съответно цените са съпоставимо по-ниски – 1 лев за 15 минути, 4 лева за час и 10 лева наем за цял ден.

Мотопедите под наем

shareascoot-1

ShareAScoot е другата нова платформа за бързо и лесно наемане на превозни средства в София. С разликата, че тук става дума не за е-тротинетки, а за истински мотопеди. Компанията е българска и предлага два модела – електрически и бензинов. Като за момента автопаркът е съставен от общи 30 превозни средства.

Плановете на компанията са те да достигнат 100, както да се разшири дейността не само в София, но и в други градове. Пловдив ще е първото разширение, след което мотопедите ShareAScoot трябва да навлязат във Варна и Бургас. Потребителите могат да ги наемат през едноименното мобилно приложение, както при е-скутерите.

Огромната разлика спрямо тротинетките е в цената. Първо, ShareAScoot не разполага с такса за отключване. Цената на минута е сравнима – 0.29 стотинки. Така се оказва, че е по-евтино да си наемеш мотопед за 10 минути, отколкото е-тротинетка. Първият ще струва 2.90 лева, докато с втората вече споменахме за 4.50 лева.

Легални или нелегални

lime-3

Преди седмица, Пътна полиция в София обяви, че е-тротинетките не могат да се движат по пътищата и обеща солени глоби. Те са като тези за липсата на регистрация на автомобил. Софийска община, заедно с компаниите за споделено ползване на е-тротинетки, работят в момента с институциите за вкарването на тези превозни средства в нормативните рамки. До момента те се намират в своеобразна „сива зона“.

В същия момент, услугите, като Lime и Bird (и всички бъдещи) използват специален меморандум подписан със Софийска община, за ползването на тротинетките на нейна територия. С което поставят някакви рамки за тяхното използване. Проблемът остава за собствениците на подобни устройства, които могат да попаднат под ударите на органите на реда.

Тагове

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close