НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

IFA 2019: Лаптопите от шоуто в Берлин

Конференциите на Asus и Acer бяха едни от първите, с които технологичните компании откриват ежегодното изложение IFA в Берлин. Шоуто е отворено за широката публика, затова има доста голям фокус към потребителската електроника. Поради тази причина беше леко изненадващо, че лаптопите и компютрите представени през първия ден за журналисти бяха повече ориентирани към две специализирани аудитории – визуалните експерти по съдържание (видео, дизайн, анимация и др.) и гейминга.

Изключение от това правило беше Lenovo, които показаха обновена серия от достъпни лаптопи Chromebook, базирани на облачните услуги на Google. Китайският производител традиционно използва IFA за да обнови портфолиото си от работни модели ThinkPad.

Самото изложение в Берлин формално отваря врати в петък, 6 септември и ще продължи през целия уикенд. В дните преди това, компаниите ползват, за да обявяват официално новостите, които са подготвили.

Професионално изкривяване

ASUS Unveils ProArt StudioBook Pro One, The First and Only RTX 6000 Laptop

Двете основни тайвански производителя – Asus и Acer, решиха да представят своите специализирани серии лаптопи и работни станции, предназначени за създателите на тежко дигитално съдържание. Такива са дизайнерите, видеомонтажистите и редица други специалисти, които изискват голяма изчислителна и графична мощ за своята работа.

Изискванията на подобен тип експерти са доста строги, понякога повече от тези на геймърите. Мощните видеокарти и процесори трябва да позволяват обработката на огромни видео или графични файлове, сложни 3D анимации и много други. Говорим за хора, които искат подобни конфигурации, за да ползват последните тенденции и инструменти в дизайнерските, видео съдържанието и подобни области.

В центъра на решенията на Asus и Acer стои професионалната серия графични карти nVidia Quadro RTX оборудвана с Ray Tracing технологията. Първата компания обединява своите модели лаптопи и настолни компютри под бранда ProArt, а втората използва CompactD Pro.

ProArt StudioBook One (1)

Asus ProArt StudioBook One

Asus е с едни гърди напред по отношение на специализираните лаптопи (наричани от производителите мобилни работни станции – бел. ред.). Причината се крие в това, че тайванската компания успя да интегрира най-мощния модел професионална карта nVidia Quadro RTX 6000 в своя ProArt StudioBook One. Asus постига това, като първа използва референтния дизайн Ace на nVidia, при който графичният ускорител се поставя зад екрана, а не в клавиатурата на лаптопа. По този начин се постига по-добро охлаждане и не създава опасност за потребителите да си изгорят ръцете докато се борят с 8K съдържание например. Цената още не е обявена, но най-вероятно ще е доста висока.

 • Екран – 15.6-инчов 4K (3840×2160) със 120Hz опреснение
 • Процесор – Intel Core i9 9980HK
 • Видеокарта – nVidia Quadro RTX 6000 24GB RAM
 • Оперативна памет – 32GB RAM
 • Място за съхранение – 1TB SSD
 • Цена – TBA

ProArt StudioBook Pro X (1)

Asus ProArt StudioBook X

Asus ProArt StudioBook X е малко по-масовия и достъпен брат на One. Разполага с малко по-голям монитор, но с по-ниска разделителна способност, по-нисък клас процесор и видеокарта (nVidia Quadro RTX 5000). За сметка на това идва с традиционната за доста лаптопи на Asus интегриран втори сензорен екран, който играе ролята и на тъч пад. Той може да се използва за различни форми на мултитаскинг, втори монитор или просто за навигация.

 • Екран – 17-инчов Full HD (1920×1200) със 120Hz опреснение
 • Процесор – Intel Core i7 9750H
 • Видеокарта – nVidia Quadro RTX 5000 16GB RAM
 • Оперативна памет – до 128GB RAM
 • Място за съхранение – до 6TB SSD
 • Цена – TBA

acer-conceptd-9-pro

Acer ConceptD 9 Pro

Нестандартният дизайн на Acer ConceptD 9 и на Predator Triton 900 беше представен в началото на годината, но на IFA 2019 беше показана специализираната Pro версия, която идва с професионалната видеокарта nVidia Quadro RTX 5000. Завъртащата се рамка на лаптопа позволява той да се ползва като хибрид и включва поддръжка на стилус. Освен традиционната дизайнерска и креативна аудитория Acer рекламират ConceptD 9 Pro като подходящо за софтуерни експерти по изкуствен интелект (AI) и специалисти по различни виртуални симулации.

 • Екран – 17.3-инчов 4K (3840×2160)
 • Процесор – Intel Core i9 9980HK
 • Видеокарта – nVidia Quadro RTX 5000 16GB RAM
 • Оперативна памет – 32GB RAM
 • Място за съхранение – 1TB SSD
 • Цена – 5 500 евро

acer_ConceptD_7_Pro

Acer ConceptD 7, 5 и 3 Pro

Acer показа и по-традиционни като дизайн лаптопи, както и с по-достъпна цена. Така, тайванският производител покрива максимално широк спектър по потребителски нужди или по-скоро професионални нужди. Разликата между трите модела е, че те разполагат с различни версии на nVidia Quadro RTX видеокарти и вътрешни конфигурации. Acer ConceptD 7 Pro играе ролята на високия клас специализирани лаптопи, ако например не ви се нрави хибридния дизайн на деветката.

Характеристиките на Acer ConceptD 7 Pro са:

 • Екран – 15.6-инчов 4K (3840×2160)
 • Процесор – Intel Core i7
 • Видеокарта – nVidia Quadro RTX 5000 16GB RAM
 • Оперативна памет – 32GB RAM
 • Място за съхранение – 1TB SSD
 • Цена – от 2 600 евро

  Гейминг страсти

  ASUS is The First to Demonstrate 300Hz Gaming Laptop

  Не за първи път компаниите използват изложението IFA за представяне на част от своите геймърски продукти. Предвид потребителската насоченост, технологичното шоу в Берлин разчита именно на този сегмент, за да привлече по-младата аудитория.

  Тази година не беше изключение и основните играчи представиха няколко нови геймърски модела лаптопи. Главните заподозрени за момента са Asus, Acer и Razer. Акцентът, освен новите процесори на Intel, са екраните с опреснителна честота от 300 Hz. Тези машини са предназначени повече за професионални електронни спортове, отколкото за по-масовите геймъри. Предвид, че доста от последните обичат да имат последния писък на технологиите, няма да е изненада ако не малко от тях се сдобият с тези нови машини.

  Asus ROG Zephyrus S GX701

  asus-ROG-ZEPHYRUS-S-GX701-2

  Хронологично погледнато, Asus ROG Zephyrus S GX701 влезе в историята, като първият лаптоп с бързото опреснение на екрана от 300 Hz. Това е съществуващ геймърски модел, който от октомври ще се предлага с новия дисплей. Проблемът е, че за да може да подкарате игри на 300 Hz, ще трябва да разполагате с най-силните и съответно – скъпи, конфигурации. Новият екран ще бъде интегриран и в машините от серията ROG Strix.

  Acer Predator Triton 550

  Acer-Predator Triton 500

  Подобно на Asus, Acer също планира да предложи вариант на настоящите си геймърски машини от висок клас екрани с опреснение на екрана от 300 Hz. Първият лаптоп, който ще се възползва от това е Acer Predator Triton 550. Той ще се предлага от декември на цена от 2 800 долара.

  Razer Blade Stealth 13

  ifa-blade-stealth-L2-usp-mercury-white

  Razer не пропусна да обнови компактния си геймърски ултрабук с новото поколение процесори на Intel. Новият Blade Stealth 13 ще използва четириядрения Intel Core i7-1065G7-U и видеокарта nVidia GeForce GTX 1650, което ще му даде малко по-истински геймърски възможности. Цената се качва с около сто долара и започва от 1 500 долара.

   Intel и първите лаптопи по Project Athena

   Intel представи първите лаптопи разработени по спецификациите на Project Athena. Те предвиждат възможности, които да ги направят по-оптимизирани за работа на път. Това включва моментално „събуждане“ и по-дълъг живот на батерията. Засега първите модели са базирани на предходното поколение процесори на Intel, но се очаква през в близко бъдеще да се премине към най-новите чипове на компанията.

   Сред първите под Project Athena са Inspiron 14 5000, хибридите Latitude 7400 и XPS 13 на Dell, EliteBook серията x360 на HP и последното поколение ThinkPad X1 Carbon на Lenovo.

   Свързани статии

   Back to top button