НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Samsung представи умния часовник Galaxy Watch Active 2

Samsung показа официално умния си часовник Galaxy Watch Active 2, който подобно на първия модел, е насочен към любителите на спорта. Това става само дни преди премиерата на Galaxy Note10 – премиум смартфона на южнокорейския гигант.

Устройствата от серията Galaxy Watch Active са снабдени с пулсомер и акселометър, с които измерва физическата активност на потребителите. Това в комбинация с инсталираните правилни приложения ви позволява да правите оценка на всяка тренировка, да следите колко полезен е съня ви. При Samsung Galaxy Watch Active 2 има опция за следене в реално време и съвети през гласовия асистент Bixby.

За феновете на спорта

Galaxy Watch Active2 Stainless Steel 44mm

TechTrends имаше възможността да тества в началото на годината за кратко предходната версия, но поради малкото време, което той престоя при нас, не му направихме пълно ревю. Самият модел изненада с красив дизайн и екран, както и сравнително прецизни показания при различните физически дейности. Водоустойчивият му корпус позволява да го ползвате при плуване или да влезете без проблеми с него под душа. Сензорният екран предоставя красиви и ярки цветове.

Недостатъците при първия Samsung Galaxy Watch Active бяха два – сравнително високата цена, сравнена с редица фитнес гривни, които предлагат подобни функции за следене на дейността, както и операционната система Tizen.

Последното предполага, че за да можете да ползвате умния часовник трябва да инсталирате няколко приложения на смартфона си, при това с не малко обем. Притежателите на Samsung Galaxy S10 серията например, няма да мислят много в тази посока, защото този софтуер идва инсталиран по подразбиране на техните устройства. Tizen операционната система не е лоша, просто изисква допълнителен софтуер за работа със смартфона, както и няма толкова голямо разнообразие от приложения.

Тези проблеми ще присъстват при Samsung Galaxy Watch Active 2 – южнокорейският гигант поддържа цената на новото устройство от порядъка на 279 долара, което в България означава диапазон от 500-600 лева. Умният часовник продължава да бъде базиран на Tizen, като и това не се очаква да се промени в този клас устройства на компанията през следващите години.

Galaxy Watch Active 2 разполага с всички плюсове на своя предшественик, запазва част от негативите. Но за сметка на това са добавени куп други възможности.

Промените в новия модел

samsung-galaxy-watch-active-2-1

Samsung внася доста промени, в своя Galaxy Watch Active 2. Надградени са пулсометъра и акселометъра с по-прецизни сензори, въпреки, че тези при първия модел се справяха сравнително добре. Чрез тях се проследява физическата активност и се измерва качеството и количеството на съня на потребителите.

С подобренията спрямо първия Galaxy Watch Active 2 ще разполага с функция за електрокардиограма, но тя няма да е налична при пускането му на пазара. Най-вероятно ще бъде добавена чрез софтуерен ъпдейт в близко бъдеще.

Една от големите разлики между Galaxy Watch Active и останалите подобни модели на Samsung е, че първият разчита изцяло на сензорния си екран за навигация, без помощта на физически бутони или „коронки“. За притежателите на фитнес гривни, това не е проблем, но за тези, които са свикнали с предишните поколения умни часовници ориентирането е меко казано объркващо.

Новата версия продължава тази традиция с една уловка – добавя своеобразна сензорна коронка. Цялата странична рамка на екрана може да се ползва за скролване и навигация из различните менюта, което определено ще се хареса на потребителите на умни часовници. Вибрациите от хаптичния мотор създават илюзията, че рамката е реална физическа коронка.

Истинският акцент за добро или лошо е възможността да се ползва гласовият асистент на Samsung – Bixby, в реално време за подобряване на тренировката. Как точно се справя тепърва ще трябва да тестваме. Звучи интересно, но все пак имаме резерви, предвид ограничените на моменти възможности на изкуствения интелект на Samsung.

Вариантите

Galaxy Watch Active2 Aluminum 40mm

Samsung Galaxy Watch Active 2 е снабден с Bluetooth 5.0 връзка, като има и втори, по-скъп модел с LTE свързаност (мобилна връзка през 4G мрежа). Оборудване е с NFC чип за безконтактни разплащания, както и GPS за проследяване на движенията ви, без интернет свързаност. Красивият AMOLED екран, макар и малък, предвид размерите на устройството представя ярки цветове с доста възможности за настройки.

Samsung Galaxy Watch Active 2 идва в два размера – 40 и 44 мм диаметър тяло. Bluetooth версията е с алуминиево тяло, докато корпуса на GPS модела е от неръждаема стомана.

Свързани статии

Back to top button