НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Роботите на Boston Dynamics ще излязат скоро на пазара

Много е вероятно да сте попадали на клипчета в интернет, които показват, робот на два или четири крака, който се опитва да преодолява всякакви препятствия. Дори, когато е блъскан и удрян от тестващите го учени. Компанията, която ги разработва е Boston Dynamics и тя работи по различни такива проекти от години. Роботите могат да тичат, скачат, да се премятат или да преодоляват различни препятствия.

Boston Dynamics разполага с богато портфолио от над десет различни вида автономни машини. Всяка от тях разполага с уникални възможности за придвижване или допълнителни функционалности. Много от роботите са вдъхновени от опорно-двигателната система на човека или редица други животни, като кучета и дори бълхи. Компанията обяви в ексклузивен материал за технологичния сайт TheVerge, че ще пусне в свободна продажба модели с търговска цел.

Точните възможности на роботите, които ще са налични на пазара все още не са обявени. Не се споменава дали ще има един или няколко различни модела, както и колко ще струват. Както в материала на TheVerge и на сайта на Boston Dynamics има описания на възможностите на повечето роботи, които компанията е разработила през годините. Предвид авангардните разработки, цената им няма да е никак ниска и най-вероятно те ще бъдат предназначени за индустриални или корпоративни клиенти.

Военни корени

BigDog-with-load-Boston-Dynamics
Image Credit: DARPA

Голяма част от дейността на Boston Dynamics е била свързана с въоръжените сили на САЩ, било то за Флота или за Агенцията за авангардни разработки на Пентагона (DARPA). През 2013 г. Google придобива компанията, но четири години по-късно е препродадена на японския гигант SoftBank, като сумите и на двете суми не са публично обявени.

Причината, Boston Dynamics да не се задържи дълго време в американския интернет гигант е работата по държавни военни поръчки. В Google има голяма вътрешна съпротива в развитието на технологии за военни цели. Включително служители открито протестираха въвличането на компанията в подобни проекти, което наложи тя да се откаже от различни поръчки към Пентагона. Както и беше една от причините за продажбата на Boston Dynamics.

Като част от SoftBank, компанията сега се опитва да намери търговско приложение на своите разработки. Все още този елемент е обвит в тайна и нищо чудно първите клиенти на Boston Dynamics да са или от въоръжените сили на САЩ, Япония или друга западна страна или от силовите структури на тези държави.

Това, което компанията твърдо заявява е, че вече не иска нейните роботи да са само „много яки“, но и да имат цел, предназначение което да оправдават. Защото доскоро фирмата и нейните продукти бяха само в сферата на развойната дейност.

Възможности и конкуренти

handle-boston-dynamics

Пазарните възможности са безгранични, поне на теория. Boston Dynamics описва на своята страница цели десет модела, някои от които са насочени към конкретни действия, които да ги правят полезни за потенциални клиенти. Spot, Pick и Handle са точно такива. Първият е четирикрак робот, на който може да се сложат различни компоненти на гърба му и да ги използва според предназначението.

Pick е по-класически индустриален робот, който просто има допълнителни възможности за самообучение. Неговия нетрадиционен за Boston Dynamics вид, се дължи на факта, че е добавен към портфолиото на компанията след придобиването на стартъпа Kinema Systems. Handle използва две технологии – захващащото рамо на Pick, към което е добавена по-мобилната система на колела за бързо придвижване из складовете.

Колкото и странно да звучи, тази ниша вече има достатъчно конкуренция. Което предвид желанието на бизнеса да автоматизира, колкото се може повече процеси, ще направи този пазар доста потенциален и привлекателен през следващите години.

Вече има компании, които предлагат наем или услуги посредством роботи, да осъществяват дистанционно наблюдение на различни обширни обекти. Техните модели не са толкова авангардни и съответно не могат да преодолеят дори елементарни препятствия по пътя си. Което ги поставя почти в една категория с почистващите им събратя.

anymal-autonomous-robot-stairs-climbing

Но Boston Dynamics има конкуренти, които използват подобни дизайни, които ги правят много по-функционални. Те също започнаха кампании за популяризиране на своите роботи за търговски цели и развитието на този пазар. Сред тях са швейцарската ANYbotics, китайската Unitree Robotics и американската Ghost Robotics.

Първата компания има модел, който доста наподобява четирикракия Spot на Boston Dynamics. Неговото име е ANYmal и ANYbotics демонстрираха различни търговски приложения, като наблюдение на петролна платформа в Северно море.

Стари планове

Atlas-back-flip-boston-dynamics

Плановете на Boston Dynamics да пуснат в продажба част от своите роботи, всъщност не е отскоро. Компанията загатва през 2018 г., че е готова да произвежда до хиляда бройки през лятото на настоящата година.

В интервюто си за TheVerge, главният изпълнителен директор на Boston Dynamics Марк Райберт споделя, че придобиването от SoftBank осигурява на компанията необходимите ресурси за масово производство на работите. Едва след приключването на сделката, дружеството започва да мисли по-мащабно в тази посока. Въпреки, че идеята за подобен ход е на масата на Boston Dynamics още от първите години.

Кога точно ще се появят първите роботи на пазара? Предполага се по-късно през 2019 г., но от компанията не уточняват. Определено, автоматизацията ще придобива все по-големи мащаби и няма да се изчерпва само с алгоритми.

Свързани статии

Back to top button