НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Легендарният Джони Айв напуска Apple

Един от хората, отговорни за голямото внимание към детайла в дизайните на Apple – Джони Айв, напуска технологичния гигант. Той в момента заема длъжността главен отговорен дизайнер в компанията и е наблюдава проектирането на външния вид на повечето легендарни устройства, като iMac, iPod, iPhone и iPad. Айв потвърди в интервю за Financial Times за своето намерение, като ще напусне Apple през 2020 г.

Дотогава, компанията ще бъде в „преходен период“. Такъв се налага, поради факта, че той е един от тримата директори в най-висшия мениджмънт на Apple. Другите двама са главния изпълнителен такъв Тим Кук и главния оперативен – Джеф Уилямс.

Новият проект

След близо 27 години в Apple Джони Айв ще се концентрира върху собствен проект – LoveFrom, който се очаква да стартира през следващата 2020 г. Малко се знае за него, като поне в началото, компанията ще бъде базирана в Калифорния.

Към новия екип на Айв ще се присъедини Марк Нюсън, дългогодишен колега и приятел на дизайнера в Apple. Дейността ѝ също е обвита в мистерия, като тя по презумпция, ще се фокусира върху индустриален дизайн.


jony-ive-apple„Ще продължа да работя за Apple, макар и без да съм служител на компанията. Като се надявам това да продължи още дълги години“ Джони Айв


Любопитното е, че Айв потвърждава, че първият клиент на LoveForm ще бъде Apple. Новата компания ще изпълнява различни дизайнерски поръчки на технологичния гигант. Точните проекти, по които ще работят за Apple все още не се съобщават.

„Ще продължа да работя за Apple, макар и без да съм служител на компанията. Като се надявам това да продължи още дълги години“, споделя Айв през Financial Times.

Apple painful transformation

Планове за бъдещето

Изниква големия въпрос, какво ще се случи с Apple оттук насетне? Джони Айв е смятан за един от основните доайени на минималистичната философия и задълбочен поглед към детайлите на индустриалния дизайн не само на устройствата, но и на софтуера. Доста анализатори и фенове на популярната марка, го приемат за един от най-големите ѝ активи, след смъртта на основателя Стив Джобс.

Поне за момента, позицията главен изпълнителен дизайнер в Apple ще остане свободна. Вицепрезидентите, които досега бяха подчинени на Айв ще отговарят пред главния оперативен директор Уилямс. Това са Алан Дай, който наглежда екипа свързан с потребителския интерфейс и Еванс Ханки – за индустриалния дизайн.


tim-cook-apple„Продължаваме да разполагаме със същия екип, който работи дълги години и имаше честта да бъде под опеката на Джони“Тим Кук


Самият главен изпълнителен директор Тим Кук, обяви, че напускането на Айв се разглежда, като еволюция в развитието на компанията, поради нарастващия вътрешен екип от „талантливи дизайнери“.

„Продължаваме да разполагаме със същия екип, който работи дълги години и имаше честта да бъде под опеката на Джони“, коментира Тим Кук, пред Financial Times. Новият проект на Айв обаче предполага, че елементи от дизайнерската работа, „ще се аутсорсва“ към тях. Поради липсата на повече конкретика е трудно да се определи, както потенциалния обем, така и влиянието, което ще окаже върху бъдещите продукти на компанията.

Ябълковото наследство

Джони Айв се присъединява към Apple през далечната 1992 г., когато компанията решава да го наеме. Преди това той работи за Tangerine – дизайнерско стартъп студио базирано в Лондон. Първите години на Айв в Apple са повече от противоречиви. Първоначално той не харесва идеята да се мести от Англия в САЩ, но в крайна сметка го прави.

След това, дебютните му проекти включват участие в дизайна на второто поколение на личните дигитални асистенти (PDA – предшествениците на таблетите) Newton и Message Pad 110. Техният пълен пазарен провал, почти го убеждава да напусне Apple. Неговият началник по това време Джон Рубинстейн успява да го задържи, а малко след това Айв е сред основните поддръжници на завръщането на Стив Джобс обратно начело на компанията.

apple-depth-of-field-gadget-229592

При поемането на контрола на Apple от нейния основател през 1997 г., той е назначен за вицепрезидент отговорен за индустриалния дизайн. В тази роля, Айв създава, заедно с дизайнерския екип на компанията редица иконични продукти, като iMac, iPod, iPhone, iPad и други.

Няколко години след завръщането на Джобс, Айв получава самостоятелен офис и екип. Той се превръща в един от най-доверените хора на легендарния основател. Редицата успешни проекти и дизайнерски решения, го превръщат в един от най-уважаваните специалисти в областта, не само в Apple, но и в целия свят.

След кончината на Джобс през 2011 г. Айв се смята за основната движеща сила при разработването на цялата естетика и концепция на устройствата и потребителския интерфейс на компанията. Елементи, с които технологичният гигант става една от най-разпознаваемите марки по света. Отделянето му от Apple ще се смята за голям удар за компанията.

Свързани статии

Back to top button