IT БИЗНЕСНОВИНИ

Онлайн рекламата в България е нараснала с 30% през 2018 г.

Онлайн рекламата в България се е увеличила с 30% през 2018 г. и се очаква да продължи силните темпове и през настоящата година. Това показват данните на Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА). Целият рекламен пазар през изминалата година се е увеличил с 12%. Въпреки ръстът на онлайн рекламата, тази в телевизията продължава да доминира в България.

Реклама за двама

Преориентирането на рекламния пазар към изцяло дигитални канали е процес, който тече от години в повечето развити държави. В България той е по-ярко изразен през последните една-две години. По данни на БАКО, 2018 г. е доста силна за онлайн рекламата , която достига 98 млн. лева.

Ключов момент, който организацията отчита е, че близо 60% от инвестициите в дигитални канали отиват в международни платформи, като тези на Google и Facebook. С други думи, две трети от парите отиват в тези IT гиганти, а не в различни онлайн медии. Тенденция, която се забелязва по целия свят.

BACA-ad-market-2019

Любопитното е, че според прогнозите на организацията настоящата година ще е по-слаба за целия рекламен сектор в страната. Ако целият пазар отчита ръст от 12% през изминалата 2018 г., то сега тя се очертава да се увеличи със само 9%. Отново най-добре ще се представят рекламните инвестиции в онлайн каналите, които ще нараснат с 14% и ще са единствените, за които се очаква да имат двуцифрен ръст. Те вече ще съставляват и около 25% от целия пазар.

За добро или лошо, телевизията продължава да е водещия медиум, в който рекламодателите виждат най-голям потенциал. През 2018 г. разходите в този канал са 240 млн. лева или 58% от целия пазар. Настоящата година се очаква те да достигнат 260 млн. лева или да отчетат ръст от 8%.

Телевизията се оказва доста мощен инструмент за достигане на голяма аудитория, като българите все още имат доста голямо доверие, особено когато става дума за новини. Според доклада Digital News Report на агенция Reuters и Оксфордския университет, 83% от потребителите в страната предпочитат новинарските емисии по БНТ, „Нова“ и „бТВ“.

Бавната смърт на печатните издания

bundle-newspapers

За смъртта на хартиените издания като вестници и списания се говори от доста време, но едва през последните няколко години, тази тенденция започва да се усеща наистина. Редица вестници спряха да излизат, ежедневниците почти изчезнаха, като останаха най-силните брандове. Списанията се редуцираха драстично, като бройка.

Този процес може да се проследи и чрез данните на БАКА. Разходите на рекламодателите за принт се свиват и ще продължат да падат. През 2018 г. те се понижават с 9% до едва 13.75 млн. лева и са на предпоследно място като предпочитан медиум (на последно е доста нишовата кино реклама). През настоящата година, тенденцията ще се запази и те ще отчетат спад от 2% до 13.5 млн. лева.

В пълен контраст е радио рекламата. Тя продължава да бъде важен елемент, независимо от редицата подкасти и стриймове, които все повече заливат българските потребители. Тя отчита ръст от 5% през 2018 г. до 19.55 млн. лева и се очаква да нарасне с още 4% през 2019 г., като ще надмине 20 млн. лева.

Свързани статии

Back to top button