НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Apple влиза в борба с хибридните лаптопи чрез новия iPadOS

Apple пуска нова операционна система, специално разработена за таблетите ѝ iPad, с която ще се опита да увеличи продуктивността им. Тя беше представена по време на конференцията за разработчици WWDC 2019 и носи името iPadOS.

Ходът може да се определи, като опит на компанията да си върне позициите при компактните хибридни устройства между 8 и 13-инча. Технологичният гигант от Купертино, доста късно започна да се противодейства на популярните 2в1 лаптопи, които започнаха да изместват таблетите от сърцето на потребителите. Apple дълги години се противопоставяше не идеята да добави физическа клавиатура, стилус и да видоизмени версията на операционната система, така че да се добавят различни възможности за подсилен мултитаскинг.

Свиването на продажбите на iPad и ръстът на хибридите, накара компанията да преосмисли цялата си стратегия. Първо, разработи iPad Pro, който е насочен за повишена продуктивност, добави клавиатура и стилус.

ipados 2

Повече таблет, отколкото лаптоп

С обявяването на iPadOS, Apple прави може би най-големия си опит да върне таблетите на мода. Защото промените са повече в посока да превърнат iPad в по-продуктивно устройство със сензорен екран, вместо да го доближи до задълбочената функционалност на лаптопите.

Приплъзване отляво на основния екран изкарва уиджитите, като е редактирана значително функцията за мултитаскинг между отделните приложения. Microsoft ще се почувстват поласкани, защото концепцията за бързо разделяне на екрана при ползване на две и повече приложения е копирана от Apple почти дословно.

Вкарани са редица подобрения в интерфейса, като добрия стар drag&drop е сред акцентите. Както и са добавени нови жестове за копиране и пействане на текст и за промяна на размерите на различните компоненти на екрана.

Последните промени са направени с цел подобряване на интерфейса при използване на мишка или стилус. Те, не са толкова акцент на новата iPadOS, тъй като Apple желае да продължи идеята, че таблетът остава предимно таблет и ще се използва главно сензорния екран.

ipados-3

Продължава ли iPad да е просто голям iPhone

Таблетът iPad успя да се наложи на пазара, въпреки критиките на експертите, че е просто „уголемен iPhone“ и неуспехите на компаниите преди него да създадат подобен продукт. Така той създаде ниша, която през първите години доминираше почти напълно. Всичко продължи до момента, в който Asus, Lenovo и Microsoft не започнаха да усъвършенстват своите хибридни устройства – таблети, които могат да ползват физическа клавиатура и оптимизирано Windows изживяване.

Тези 2в1 продукти се оказаха доста по-практични за работа от традиционните таблети с мобилна операционна система. Постепенно проблемите, като малката издръжливост на батерията бяха преодолени. Техния успех, постепенно изяде пазара за таблети, който е в спад от 2014 г. насам, показват данните на Statista.

ipados 4

Представянето на iPadOS е стъпка в по-специализираното позициониране на Apple и техните джаджи. Въпреки, че за момента промените се правят в посока запазване на идеята iPad да бъде уголемен iPhone, това може да не се запази в бъдеще време. Отделянето от iOS в нова операционна система, дава възможност на технологичния гигант да експериментира по-свободно с новата платформа. Както да разширява функциите, които да добавя към iPad.

Компанията на няколко пъти направи големи завои в развитието на своите таблети, като например добавянето на стилус. Този аксесоар беше заклеймен от покойния вече основател на Apple Стив Джобс, но в крайна сметка се появи при iPad. Затова, няма да изключваме потенциални други фундаментални промени при таблетите на компанията в близко или средно далечно бъдеще.

Свързани статии

Back to top button