ТЕХНОЛОГИИ

Sunflower Labs – да пазиш къщата си с дрон

Предимствата на живота извън големите градове е повече от ясен – чист въздух, тишина, спокойствие и др. Притежаването на собствена къща с двор се превръща в мечта дори за някои отявлени поддръжници на динамиката на големите населени места. Всеки прекарал малко повече време на подобно място знае, че в един момент той или тя става изключително чувствителен на всеки шум, който идва отвън. Дали са диви животни, съсед или някой недоброжелател е редовния въпрос, който изниква наум. Умните охранителни камери, разположени отвън може да са частичен отговор на пространството пред къщата. Но ако имате по-голям двор, те няма да са достатъчни.

За тези потребители решението се крие в специална охранителна система, която използва мрежа от сензори и малък наблюдателен дрон, за да следи целия периметър на имота им. Тя е разработена от американския стартъп Sunflower Labs, воден от серийния предприемач и един от съоснователите на Evernote Алекс Пачиков. Той ще бъде сред гост-лекторите на технологичната конференция DigitalK 2019, която ще се проведе на 30 и 31 май в Sofia Event Center.

TechTrends имаше възможността да разговаря с Пачиков седмица преди събитието, при което той разкри малко повече детайли относно предприемаческата си кариера и новото си начинание – Sunflower Labs.

Sunflower Labs - Alex & Chris (Founders)

Познат проблем

Идеята за стартъпа идва по възможно най-тривиалния начин. „Живея в къща до гора и през нощта непрекъснато чувам различни шумове. В повечето случаи става дума за животни, но понякога се появяват нетипични звучи, които не знам какви са. Единственият начин да разбера е като изляза и проверя“, обяснява Пачиков.

Той е голям почитател на дроните и редовно му минава през главата идеята, че може да прави огледи на имота си с малките летящи безпилотници. Единственото, което го спира е, че с наличните масови модели на пазара подобно начинание няма да е практично.

Причините са много – ангажирането на самия собственик в пускането на дрона, ръчното управление, зареждане и др. В крайна сметка подобен оглед ще изисква повече усилия и действия, спрямо човек да отиде лично да провери какво се случва.

Алекс Пачиков в крайна сметка решава да се захване да намери по-практично решение и заедно с другия основател Крис Ихайм запретват ръкави в разработването на Sunflower Labs.

Sunflower Labs - Hive

Кошер, пчели и слънчогледи

Концепцията за охранителните дрони ползва усилено метафората за пчелите. Специално разработения безпилотник се нарича Bee (пчела от агнлийски), който прекарва повечето време в контейнер тематично наречен Hive (кошер – англ.). Последният служи като зарядна станция за летателния апарат и съответно го предпазва от различни външни фактори – прах, вода, кал и др.

По границите на имота или на ключови точки, като входове и пътеки, се разполагат специални сензори – Sunflowers (слънчогледи – англ.). Те представляват метални пръти, които комбинират осветителни тела, които се активират при движение. За разлика от стандартните решения на пазара, Sunflower притежава доста повече сензори – около 20. Данните от всеки от тях позволява да се изгради много по-прецизна картина на случващото се около тях и да се направи по-добра оценка на ситуацията.


Alex Pachikov Sunflower Labs„Дронът действа автономно, като не общува с потребителя или станцията и това го прави по-труден за заглушаване и прехващане“ Алекс Пачиков


Когато се оцени, че дадено движение или звук са достатъчно подозрителни, веднага се активира дрона. В такива случаи, Пачиков споделя, че след активиране на алармата, дронът може да започне да предава видео на живо в рамките на 4 секунди и в повечето случаи да достигне до всяка точка на имота в рамките на между 10 и 15 секунди.

Целият процес е автоматизиран – от следването на потенциалния нарушител до пускането и прелитането на дрона. Той даже може да свърши цялата работа по видеозаснемането и да се върне в „кошера“ без да се налага да се свързва с него или със собственика. Това позволява не само по-висока автономност на дрона, но и го прави по-труден за заглушаване или прехващане, тъй като не е зависим от никакви радиосигнали, споделя Пачиков.

Софтуерът е по-важен

Спойката за отличната работа на цялото „пчелно семейство“ на Sunflower Labs не се крие в дрона или сензорите. Софтуерът играе ключова роля в безпроблемната функционалност на системата. Не само, че се приемат данните от различните сензори, но се прави пълна оценка на ситуацията. Проследява се обекта и дали той е заплаха, дали е човек или животно и дали се налага да се изпрати дрона за заснемане на нарушителя.

„Ние сме повече софтуерна компания. Всичко което правим – от проследяване на потенциалния нарушител, през идентифицирането на различни ситуации, оценката на риска, планирането на маршрута на дрона, автономния полет, до избягването на сблъсъци с обекти и др. – е свързано с различни програмни модули“, споделя Пачиков. „Така се случва, че ни се налага да разработваме и хардуера, защото нито един от продуктите, които се предлагат на пазара в момента, отговарят на нашите изисквания“.

Sunflower Labs - Bee

Дроните и регулациите

Много от идеите свързани с безпилотници засега срещат трудности, поради неуточнената регулаторна рамка. Бързата им еволюция ще накара властите да вземат по-ясни решения за правилата, които трябва да спазват, смята Пачиков. Sunflower Labs е насочена главно към пазара в САЩ и компанията планира да работи с Комисията по въздухоплаването (FAA) за регистрирането ѝ като оператор на дрони и така да може да развие своята идея на максимум.

Освен това, решението ѝ е подходящо основно за къщи и вили, които се намират или в покрайнините или извън големите населени места. Обикновено в такава обстановка използването на малки и нисколетящи дрони не подлежи на толкова стриктни правила. Пачиков не се опасява, че в един момент небето ще се „задръсти“ с безпилотници, заради нарастващата им популярност.


Alex Pachikov Sunflower Labs„При правилно управление на въдушното пространство няма да има опасност от пренаселване с дрони“ Алекс Пачиков


„Честно казано, не се притеснявам от такава опасност. Небето е огромно и триизмерно“, коментира той. „Ако се управлява по правилния начин, няма да има никакви проблеми, като се подобри безшумността и безопасността на дроните ще се отворят множество възможности“.

Sunflower Labs още не е определила цена за цялата услуга – от доставката на необходимия хардуер, до поддръжката на софтуера. Пачиков обяви, че следващата година ще има повече информация относно официалния ѝ търговски дебют. Компанията ще използва времето, за да прецизира максимално системата, преди да я пусне в продажба. Пачиков допълни, че Sunflower Labs разполага с няколко функциониращи решения, които се изпробват с потенциални клиенти, така че има доста напредък.


Alex Pachikov Sunflower Labs„Имаме много интересни идеи за реализирането на системата за нуждите на бизнеса и производството, но засега се фокусираме да я пуснем първо на масовия пазар“ Алекс Пачиков


Компанията има и осигурено финансиране в размер на 6 млн. долара от фондовете General Catalyst и Stanley Ventures.

„В момента сме се фокусирали в изчистване на системата, така че да може да я пуснем в свободна продажба“, коментира Пачиков. „Имаме доста интересни идеи за развитието ѝ, включително в това да я адаптираме за бизнес или индустриални нужди“.

Опитът от Evernote

Алекс Пачиков има опит в създаването на технологични компании, като той е сред основателите на друга известна такава – Evernote.

„Прекарах близо десетилетие в нея, като смених редица длъжности – от работа с партньори, през разпространение, до разработване на интеграционни стратегии“, споделя Пачиков. „Времето ми прекарано в Evernote ме научи на почти всичко за стартъпи и предприемачество“.

Той допълни, че вече не е част от екипа на компанията, но продължава да ползва услугите ѝ. Според Пачиков, почти всичко свързано със стартъпите представлява предизвикателство.


Alex Pachikov Sunflower Labs„Най-голямото предизвикателство в един стартъп е да можеш да останеш фокусиран в това, което трябва да правиш и да можеш да казваш „не“ на добри идеи, които ще те разсеят от основната цел“ Алекс Пачиков


„Всичко е трудно, но за мен най-голямо предизвикателство е да можеш да останеш фокусиран в това, което трябва да правиш и да можеш да казваш „не“ на добри идеи, които ще те разсеят от основната цел“, завършва интервюто Пачиков.

Алекс Пачиков ще бъде един от гост-лекторите на DigitalK 2019, на която ще можете да разберете повече за него и идеята на Sunflower Labs.

Свързани статии

Back to top button