НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Очилата за добавена реалност Google Glass се завръщат

Добавената реалност (AR) се опитва да се наложи от почти толкова време, колкото и виртуалната такава. Един от проектите, за който се смяташе, че ще успее да наложи масовостта на технологията бяха очилата Glass на Google. Те добавиха камера и специален малък прозрачен екран пред дясното око, на което да се прожектира добавената информация. В комбинация с търсачката на интернет гиганта и потенциално неговия дигитален асистент, те трябваше да ни накарат да забравим за взирането ни в смартфона.

Нов модел, нова цена

Google постепенно прекрати проекта. Последната част от разработката беше пускането през 2013 г. на версия на очилата предназначена за корпоративни клиенти. При цена от 1 500 долара на брой, Google Glass имаше за цел да демонстрира възможностите на технологията и различни компании да експериментират с нея. Година по-късно, Google ги направи достъпни за масовите потребители, въпреки, че високата цена ги направи предпочитани от малки стартъпи и наистина големи технологични ентусиасти. През 2015 г. производството и предлагането беше прекратено.

След четири години затишие, Google обяви обновена версия на AR очилата си. Те отново ще са предназначени за бизнес сегмента. Google Glass Enterprise Edition 2 разполагат с по-мощен процесор и обновен хардуер като цяло, леко обновен дизайн. Те ще са и с една идея по-достъпни при цена от 999 долара. За разработването им се говори от известно време и пускането им на пазара не е голяма изненада.

Google glass enterprise edition 2 2

Подобреният хардуер

Google Glass Enterprise Edition 2 разполагат с по-мощен чип Qualcomm Snapdragon XR1, който е с четири ядра и тактова честота от 1.7 GHz всяко. Батерията им издържа около осем часа работа и е с капацитет от 820 mAh. Добавянето на USB Type-C подобрява скоростта на зареждане на устройството.

Предната камера също е подобрена от 5MP спрямо първата версия до 8MP в обновената. Тя може да снима видео в 720p резолюция. Изненадващо Google не променя екрана, на който се изобразява добавената дигитална информация пред окото. Той остава с разделителна способност от 640х360.

Промени има при софтуерната платформа. Тя продължава да е съвместима с приложенията разработени за предишните модели Google Glass, но е олекотена за по-лесно разработване на нови такива.

Свързани статии

Back to top button