НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Envision Play е безплатно приложение за подготовка за матурите за 4 клас

Българските милениали могат да се познаят по това, че те до последния момент живяха в неизвестност по коя образователна система ще учат. Смяната на предмети, поддържането на напрежение до последния момент дали ще се държат матури или не и безброй други предизвикателства бяха част от ежедневието на учениците през 90-те и по-голямата част от 2000-те години. Независимо, че хаосът в образованието още не се е разсеял напълно, поне ситуацията с външното оценяване за учениците вече е регламентирано и от няколко години се прилага сравнително успешно.

За разлика от първоначалната идея, то да обхване само учениците, които завършват 7-и и 12-и клас, то беше интегрирано и при четвъртокласниците. Действието беше посрещната с известна критика, тъй като Националното външно оценяване (НВО), познато повече като матури, може да бъде доста стресово за все още малките деца.

Какво е Envision Play

Като леко облекчение и намаляване на напрежението сред тях на помощ могат да се явят дигиталните технологии. Такова е приложението Envision Play на „Нимеро“, в което децата могат да решават примерни тестове, които да ги подготвят по-добре за НВО. То е напълно безплатно и може да се ползва от всяко устройство с достъп до интернет – от смартфон, през таблет, до компютър.


Над 61 хил. теста са направили учениците от 1 април до началото на май


Тестовете са специално направени да се доближат максимално до матурите за четвъртокласниците. Включени са четирите основни предмета – Български език, Математика, Човекът и природата и Човекът и обществото. При всяко зареждане на даден тест се генерират автоматично произволен набор от въпроси, с което се цели да се покрие, колкото се може повече от учебния материал.

Образователен софтуер Envision Play

За да има по-голям стимул, учениците да правят тестовете е вкаран състезателен елемент. Преди детето да започне да ги решава, трябва да избере от кой град и училище е. След успешното попълване на теста, неговия/ения резултат се прибавя към този на съответното учебно заведение. После може да провери, на кое място е съответното училище. Колкото повече и по-успешно се решават тестовете, толкова по-напред ще може да се класира то.

Високият интерес

Envision Play дебютира, като на шега на 1 април и досега, учениците са попълнили над 61 хил. тестове. От „Нимеро“ обявиха, че дневно ученици (и може би родители) решават по около 2 500 теста. Друга интересна статистика, че децата се справят най-добре с предмета Човекът и природата, където средния успех е около 80%, а най-много се затрудняват по математика – там положителните резултати са 72%.


Математиката най-много затруднява децата в 4 клас


„Изключително щастливи сме, че Envision Play се използва толкова активно и помага на децата да се подготвят за предстоящите им матури“, коментира Кирил Русев, един от основателите на „Нимеро“. „Създадохме този продукт като част от дългогодишната си стратегия да направим ученето по-забавно и достъпно с помощта на модерните технологии. НВО тестовете са само първият етап на развитие на Envision Play и интересът, който те генерираха ни дава увереността да продължаваме да работим и да развиваме платформата“, допълва Кирил Русев, в съобщение до TechTrends.

Образователен софтуер Envision

Малко повече за „Нимеро“

Компанията, която стои зад Envision Play е „Нимеро“. Нейната история започва през 2009 г., като екипът е сформиран за ежегодното състезание за разработчици в образователната сфера – Imagine Cup на Microsoft. Тогава се ражда идеята за платформата Envision – софтуерна система, която помага на учителите и учениците в класните стаи за оптимизиране на целия обучителен процес.


Основната платформа Envision има за цел да помага на учениците и учителите да се представят по-добре и по-забавно уроците в час


Състои се от няколко модула – презентационен, административен и публичен. Първият се използва за по-доброто визуализиране на отделните уроци по различни предмети, в които е добавена възможността децата да взимат участие. Единственото изискване е в класната стая да има само един компютър, един проектор и по една мишка за всеки ученик.

Вторият е административният модул, който дава възможност на учителите да създават сами уроците, които искат да представят. Така се дава свобода на преподавателите да разработят учебния материал според собствената си визия. Третият панел е публичния, в който се качва цялото съдържание, което може да бъде от полза за учителите, учениците и дори родителите.

Основната версия на Envision е платена, като цената е 200 лева на година за един клас. До момента над хиляда класа и 350 училища в България, САЩ, Испания и Белгия използват платформата.

Свързани статии

Back to top button